Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Witam,
Poszukuję pewnego schematu do tego radia. Schemat jaki znalazłem na http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 3_03_1.htm zawiera chyba błąd podłączenia sekcji ARW. Ew jakby ktoś mógł porównać podłączenie wg tego schematu a tym co jest "w naturze". Niepasuje mi to, że wg schematu S1 pierwszego stopnia jest polaryzowana bezpośrednio napięciem ujemnym (poza ARW), zaś ARW ma wpływ na polaryzację stopnia drugiego i stopnia pierwszego m. cz. . Sam obwód polaryzacji też wygląda dziwnie (brak blokady pojemności dla w.cz. po rezystorze 1M). Porównywałem ten schemat ze schematem stolicy i w stolicy punkt ARW z punktem polaryzacji ujemnym jest zamieniony. Błąd na schemacie, czy rzeczywiście tak jest ?
Mam też pytanie o ilość zwojów cewki dla fal długich od strony anteny.
Poszukuję pewnego schematu do tego radia. Schemat jaki znalazłem na http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 3_03_1.htm zawiera chyba błąd podłączenia sekcji ARW. Ew jakby ktoś mógł porównać podłączenie wg tego schematu a tym co jest "w naturze". Niepasuje mi to, że wg schematu S1 pierwszego stopnia jest polaryzowana bezpośrednio napięciem ujemnym (poza ARW), zaś ARW ma wpływ na polaryzację stopnia drugiego i stopnia pierwszego m. cz. . Sam obwód polaryzacji też wygląda dziwnie (brak blokady pojemności dla w.cz. po rezystorze 1M). Porównywałem ten schemat ze schematem stolicy i w stolicy punkt ARW z punktem polaryzacji ujemnym jest zamieniony. Błąd na schemacie, czy rzeczywiście tak jest ?
Mam też pytanie o ilość zwojów cewki dla fal długich od strony anteny.
Krzysztof Komarnicki
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Na schematach RSZ-F-3W i RSZ-H-3W jest tak jak w Stolicy.
Oczywiście, że jest błąd, zapewne rysownika schematu. Powinny być zamienione ze sobą te "2 dolne szyny" ARW.
Marek SP1CBP
-
- 625...1249 postów
No i na schemacie z Trusza (RSZ-F) jest także tak, jak w Stolicy czy Syrenie.
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Marek K. -> dziękuję za informację odnośnie cewek
Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
Krzysztof Komarnicki
To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.krzkomar pisze: Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania) pozostawiłem klasycznie czyli ARW z anody EF22.
Marek SP1CBP
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Gdzieś pisano, jakoby pobieranie sygnału dla progowego detektora ARW z wtórnego obwodu p.cz. (obiciążonego także detektorem AM) skutkowało większymi zniekształceniami (za sprawą spolaryzowanej wstecz diody ARW mocniej obciążającej obwód przy większej chwilowej amplitudzie sygnału p.cz.) niż w przypadku gdy sygnał ARW czerpie się z obwodu pierwotnego, na którym w przeciwieństwie do obwodu wtórnego nie występuje jeszcze zdetekowane napięcie m.cz. Za to czerpanie sygnału z obwodu wtórnego ułatwia montaż: kondensator 15pF równoległego detektora ARW lutuje się do sąsiednich nóżek lampy E/UBL21 zamiast ciągnąć go do jednej z nóżek tej lampy z odległego pierwotnego obwodu drugiego filtru p.cz. lub anody lampy E/UCH21 lub EF22.kevin pisze:To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.krzkomar pisze: Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
Też buduję własną Wólkę a może raczej Syrenkę na chassis z ceowników aluminiowych (już działa, na razie na prowizorycznie dołączonym przełączniku zakresów od Mazura; docelowy przełącznik też ma być obrotowy ale z dwoma podzakresami KF). Tam w ogóle klasycznie rozwiązałem całe ARW, rezygnując z obejmowania nią stopnia napięciowego m.cz. z lampą EF22, co było charakterystyczną cechą wszelkich polskich odbiorników z syrenowskim zestawem lamp, od Agi po Etiudę. Za to druga lampa EF22, we wzmacniaczu p.cz. - otrzymuje pełne napięcie ARW, takie jak lampa ECH21 w mieszaczu, podczas gdy w krajowych odbiornikach sygnał ARW doprowadzany do obu lamp EF22 był bardzo osłabiony.W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania) pozostawiłem klasycznie czyli ARW z anody EF22.
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Dziękuję.kevin pisze:To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.
W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania) pozostawiłem klasycznie czyli ARW z anody EF22.
To, że będzie działać to wiem, nie wiedziałem tylko jak było oryginalnie. Moja Aga była tak zniszczona, że musiałem chassis całą rozebrać (pordzewiała blacha, utlenione rezystory i kondensatory mikowe, upływności w papierzakach). Niestety sugerowałem się że jest schemat to bez problemu sobie odtworzę, jak widać człowiek uczy się na błędach. Fotki wcześniej porobiłem ale niestety byle jakie, więc z tego się wiele doczytać nie mogłem.
Krzysztof Komarnicki
Czy możesz pokazać jak wygląda skala w tym odbiorniku? Skoro ta Aga była w tak ciężkim stanie, to pewnie nie ma ani tylnej ścianki, ani dolnej? Jeśli jednak plecy się zachowały, to interesuje mnie jakie są na nich napisy i oznaczenia. No i jeszcze - jakie są elektrolity w zasilaniu (gabaryty, producent, położenie).
Jeśli chcesz, to służę zdjęciami takiej właśnie Agi - skala, spód i góra szasaka, tylna ścianka (bardzo ciekawa) - radio znajomej, było kiedyś naprawiane, ale nie jest mocno pozmieniane.
Jeśli chcesz, to służę zdjęciami takiej właśnie Agi - skala, spód i góra szasaka, tylna ścianka (bardzo ciekawa) - radio znajomej, było kiedyś naprawiane, ale nie jest mocno pozmieniane.
A masz może zdjęcie skali Agi w takiej jakości, która pozwoliła by zrobić projekt graficzny do odwzorowania?
Marek SP1CBP
Mam surowy skan skali, ale wersji T13. Dla RSZ-F T3 mam tylko zdjęcia częściowe skali.
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Skala tam się dość dobrze zachowała (róg jest tylko obłamany) ale napisy całe. Mogę spróbować zrobić skan (jakby ktoś dorobiał na zamówienie skalę to się dopisuję). Tylnej ścianki jak i dołu oczywiście brak. Buda dość dobrze zachowana. Materiał na głośnik czerwony chyba nieoryginalny, gałki nieoryginalne. Głośnik był pordzewiały i miał spalony elektromagnes - już działa, a do elektromagnesu dołożyłem warystor 630V (taki starego typu) bo to uszkodzenie to chyba z powodu jakiegoś niekontaktu lub trzasku powstało. Ogólnie radio już mi wczoraj zagrało, chociaż jeszcze muszę cewkę wejściową dla długich nawinąć.
Elektrolity u mnie były:
Wysokie: Belma KE10 16+16/450
Ujemne: Tesla TC 5000 50M 50µF/15V
Zdjęcia chassis by się przydały
.
Skany skali z jednej strony są nieostre bo skala się do skanera nie zmieściła i w tym miejscu było wyżej.
Elektrolity u mnie były:
Wysokie: Belma KE10 16+16/450
Ujemne: Tesla TC 5000 50M 50µF/15V
Zdjęcia chassis by się przydały

Skany skali z jednej strony są nieostre bo skala się do skanera nie zmieściła i w tym miejscu było wyżej.
Krzysztof Komarnicki
Kilka zdjęć chassis:
Tak jak pisałem - widać co nieco wymienione, ale dużego grzebania nie było.
A teraz skala dla porównania:
I tu widać, że niby podobne, ale na średnich kilka nazw stacji jest pozmienianych, np w Twojej jest Gdańsk (225 m), Wrocław (250 m), Hilversum I i Katowice (400 m), a w tej którą pokazuję odpowiednio - Łódź, Stalinogród (!), Kuopio i Hilversum I. A skoro jest Stalinogród, to powinien być skrócony zakres krótkich. I jest - 30 - 52 m! Czyli RSZ-F-T3 bez oka występowały w dwóch podwersjach, a Ty masz tę wcześniejszą. Co ciekawe taką samą skalę jak Twoja miała ostatnia wersja Agi - ta na dwóch 6K7, też T3 bez oka. Nawet nie wiadomo jaki miała symbol. Widać już wrócono do Katowic i przywrócono szerszy zakres krótkich.
W tylnych ściankach też jest trochę zagadek. Np mam zdjęcie pleców Agi na 6K7, identycznej z RSZ-F, ale widać przestemplowania - skreślone X-em EM4, a EF22 przestemplowane na 6K7. W miejscu RSZ-F też coś przybite, ale już nie do odczytania.
Z kolei ścianka tej Agi, której zdjęcia wkleiłem powyżej ma takie cuda: To, że skreślone jest EM4 niby nie powinno dziwić, ale wynikałoby z tego, że były Agi z T3 z magicznym okiem. Tymczasem ja takiej jeszcze nie spotkałem. No i to przestemplowanie z F na H. Czyżby w ten sposób oznaczano podwersję z zawężonymi krótkimi?
Takich zagadek w różnych wersjach i podwersjach, w różnych detalach można dopatrzeć się więcej, temat na osobne śledztwo.
Tak jak pisałem - widać co nieco wymienione, ale dużego grzebania nie było.
A teraz skala dla porównania:
I tu widać, że niby podobne, ale na średnich kilka nazw stacji jest pozmienianych, np w Twojej jest Gdańsk (225 m), Wrocław (250 m), Hilversum I i Katowice (400 m), a w tej którą pokazuję odpowiednio - Łódź, Stalinogród (!), Kuopio i Hilversum I. A skoro jest Stalinogród, to powinien być skrócony zakres krótkich. I jest - 30 - 52 m! Czyli RSZ-F-T3 bez oka występowały w dwóch podwersjach, a Ty masz tę wcześniejszą. Co ciekawe taką samą skalę jak Twoja miała ostatnia wersja Agi - ta na dwóch 6K7, też T3 bez oka. Nawet nie wiadomo jaki miała symbol. Widać już wrócono do Katowic i przywrócono szerszy zakres krótkich.
W tylnych ściankach też jest trochę zagadek. Np mam zdjęcie pleców Agi na 6K7, identycznej z RSZ-F, ale widać przestemplowania - skreślone X-em EM4, a EF22 przestemplowane na 6K7. W miejscu RSZ-F też coś przybite, ale już nie do odczytania.
Z kolei ścianka tej Agi, której zdjęcia wkleiłem powyżej ma takie cuda: To, że skreślone jest EM4 niby nie powinno dziwić, ale wynikałoby z tego, że były Agi z T3 z magicznym okiem. Tymczasem ja takiej jeszcze nie spotkałem. No i to przestemplowanie z F na H. Czyżby w ten sposób oznaczano podwersję z zawężonymi krótkimi?
Takich zagadek w różnych wersjach i podwersjach, w różnych detalach można dopatrzeć się więcej, temat na osobne śledztwo.
Krzysztof dzięki za skan skali. Przymierze się, co się da zrobić...
Marek SP1CBP