Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)

Post autor: krzkomar »

Witam,

Poszukuję pewnego schematu do tego radia. Schemat jaki znalazłem na http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 3_03_1.htm zawiera chyba błąd podłączenia sekcji ARW. Ew jakby ktoś mógł porównać podłączenie wg tego schematu a tym co jest "w naturze". Niepasuje mi to, że wg schematu S1 pierwszego stopnia jest polaryzowana bezpośrednio napięciem ujemnym (poza ARW), zaś ARW ma wpływ na polaryzację stopnia drugiego i stopnia pierwszego m. cz. . Sam obwód polaryzacji też wygląda dziwnie (brak blokady pojemności dla w.cz. po rezystorze 1M). Porównywałem ten schemat ze schematem stolicy i w stolicy punkt ARW z punktem polaryzacji ujemnym jest zamieniony. Błąd na schemacie, czy rzeczywiście tak jest ?

Mam też pytanie o ilość zwojów cewki dla fal długich od strony anteny.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Poratuję ino danymi nawojowymi :oops:
viewtopic.php?f=11&t=11518
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Na schematach RSZ-F-3W i RSZ-H-3W jest tak jak w Stolicy.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Oczywiście, że jest błąd, zapewne rysownika schematu. Powinny być zamienione ze sobą te "2 dolne szyny" ARW.
Marek SP1CBP
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

No i na schemacie z Trusza (RSZ-F) jest także tak, jak w Stolicy czy Syrenie.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Marek K. -> dziękuję za informację odnośnie cewek

Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

krzkomar pisze: Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.
W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania) pozostawiłem klasycznie czyli ARW z anody EF22.
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

kevin pisze:
krzkomar pisze: Montując radio, znalazłem jeszcze jedną nieścisłość: kondensator 15pF w ARW. Zarówno Syrena jak i Stolica ma ten kondensator wpięty pomiędzy anody diod EBL. Tutaj w.cz. dla ARW jest brane z anody ostatniego stopnia p.cz. . Tak jest w rzeczywistości czy kolejny błąd ?
To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.
Gdzieś pisano, jakoby pobieranie sygnału dla progowego detektora ARW z wtórnego obwodu p.cz. (obiciążonego także detektorem AM) skutkowało większymi zniekształceniami (za sprawą spolaryzowanej wstecz diody ARW mocniej obciążającej obwód przy większej chwilowej amplitudzie sygnału p.cz.) niż w przypadku gdy sygnał ARW czerpie się z obwodu pierwotnego, na którym w przeciwieństwie do obwodu wtórnego nie występuje jeszcze zdetekowane napięcie m.cz. Za to czerpanie sygnału z obwodu wtórnego ułatwia montaż: kondensator 15pF równoległego detektora ARW lutuje się do sąsiednich nóżek lampy E/UBL21 zamiast ciągnąć go do jednej z nóżek tej lampy z odległego pierwotnego obwodu drugiego filtru p.cz. lub anody lampy E/UCH21 lub EF22.
W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania) pozostawiłem klasycznie czyli ARW z anody EF22.
Też buduję własną Wólkę a może raczej Syrenkę na chassis z ceowników aluminiowych (już działa, na razie na prowizorycznie dołączonym przełączniku zakresów od Mazura; docelowy przełącznik też ma być obrotowy ale z dwoma podzakresami KF). Tam w ogóle klasycznie rozwiązałem całe ARW, rezygnując z obejmowania nią stopnia napięciowego m.cz. z lampą EF22, co było charakterystyczną cechą wszelkich polskich odbiorników z syrenowskim zestawem lamp, od Agi po Etiudę. Za to druga lampa EF22, we wzmacniaczu p.cz. - otrzymuje pełne napięcie ARW, takie jak lampa ECH21 w mieszaczu, podczas gdy w krajowych odbiornikach sygnał ARW doprowadzany do obu lamp EF22 był bardzo osłabiony.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

kevin pisze:To nie błąd, ARW działa w obu przypadkach. Wydaje mi się jednak, że ze względu na większą amplitudę w.cz. na anodzie EF22 ARW działa jakby głębiej.
Dziękuję.

To, że będzie działać to wiem, nie wiedziałem tylko jak było oryginalnie. Moja Aga była tak zniszczona, że musiałem chassis całą rozebrać (pordzewiała blacha, utlenione rezystory i kondensatory mikowe, upływności w papierzakach). Niestety sugerowałem się że jest schemat to bez problemu sobie odtworzę, jak widać człowiek uczy się na błędach. Fotki wcześniej porobiłem ale niestety byle jakie, więc z tego się wiele doczytać nie mogłem.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy możesz pokazać jak wygląda skala w tym odbiorniku? Skoro ta Aga była w tak ciężkim stanie, to pewnie nie ma ani tylnej ścianki, ani dolnej? Jeśli jednak plecy się zachowały, to interesuje mnie jakie są na nich napisy i oznaczenia. No i jeszcze - jakie są elektrolity w zasilaniu (gabaryty, producent, położenie).
Jeśli chcesz, to służę zdjęciami takiej właśnie Agi - skala, spód i góra szasaka, tylna ścianka (bardzo ciekawa) - radio znajomej, było kiedyś naprawiane, ale nie jest mocno pozmieniane.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

A masz może zdjęcie skali Agi w takiej jakości, która pozwoliła by zrobić projekt graficzny do odwzorowania?
Marek SP1CBP
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam surowy skan skali, ale wersji T13. Dla RSZ-F T3 mam tylko zdjęcia częściowe skali.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Skala tam się dość dobrze zachowała (róg jest tylko obłamany) ale napisy całe. Mogę spróbować zrobić skan (jakby ktoś dorobiał na zamówienie skalę to się dopisuję). Tylnej ścianki jak i dołu oczywiście brak. Buda dość dobrze zachowana. Materiał na głośnik czerwony chyba nieoryginalny, gałki nieoryginalne. Głośnik był pordzewiały i miał spalony elektromagnes - już działa, a do elektromagnesu dołożyłem warystor 630V (taki starego typu) bo to uszkodzenie to chyba z powodu jakiegoś niekontaktu lub trzasku powstało. Ogólnie radio już mi wczoraj zagrało, chociaż jeszcze muszę cewkę wejściową dla długich nawinąć.

Elektrolity u mnie były:
Wysokie: Belma KE10 16+16/450
Ujemne: Tesla TC 5000 50M 50µF/15V

Zdjęcia chassis by się przydały :).

Skany skali z jednej strony są nieostre bo skala się do skanera nie zmieściła i w tym miejscu było wyżej.
Załączniki
Skala Aga T3
Skala Aga T3
Skala Aga T3
Skala Aga T3
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Kilka zdjęć chassis:
góra.jpg
dół1.jpg
dół2.jpg
dół3.jpg
Tak jak pisałem - widać co nieco wymienione, ale dużego grzebania nie było.

A teraz skala dla porównania:
skala.jpg
I tu widać, że niby podobne, ale na średnich kilka nazw stacji jest pozmienianych, np w Twojej jest Gdańsk (225 m), Wrocław (250 m), Hilversum I i Katowice (400 m), a w tej którą pokazuję odpowiednio - Łódź, Stalinogród (!), Kuopio i Hilversum I. A skoro jest Stalinogród, to powinien być skrócony zakres krótkich. I jest - 30 - 52 m! Czyli RSZ-F-T3 bez oka występowały w dwóch podwersjach, a Ty masz tę wcześniejszą. Co ciekawe taką samą skalę jak Twoja miała ostatnia wersja Agi - ta na dwóch 6K7, też T3 bez oka. Nawet nie wiadomo jaki miała symbol. Widać już wrócono do Katowic i przywrócono szerszy zakres krótkich.
W tylnych ściankach też jest trochę zagadek. Np mam zdjęcie pleców Agi na 6K7, identycznej z RSZ-F, ale widać przestemplowania - skreślone X-em EM4, a EF22 przestemplowane na 6K7. W miejscu RSZ-F też coś przybite, ale już nie do odczytania.
Z kolei ścianka tej Agi, której zdjęcia wkleiłem powyżej ma takie cuda:
IMG_3448.JPG
To, że skreślone jest EM4 niby nie powinno dziwić, ale wynikałoby z tego, że były Agi z T3 z magicznym okiem. Tymczasem ja takiej jeszcze nie spotkałem. No i to przestemplowanie z F na H. Czyżby w ten sposób oznaczano podwersję z zawężonymi krótkimi?
Takich zagadek w różnych wersjach i podwersjach, w różnych detalach można dopatrzeć się więcej, temat na osobne śledztwo.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Krzysztof dzięki za skan skali. Przymierze się, co się da zrobić...
Marek SP1CBP
ODPOWIEDZ