Kolejny projekt

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Jaki zestaw DIY wybrałbyś najchętniej?

Przeciwsobny z lampami octal
20
23%
Przeciwsobny z lampami noval
33
38%
Pojedynczy (SE) z lampami octal
12
14%
Pojedynczy (SE) z lampami noval
8
9%
Tranzystorowy :lol:
15
17%

Liczba głosów: 88

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Kolejny projekt

Post autor: Piotr »

nxn68 pisze:Wynik ankiety daje do myślenia.
Po to była ankieta.
Powiem szczerze, że jeżeli nie spadnie na mnie jakiś meteoryt, albo nie przydarzy mi się inna katastrofa naturalna, to jest to bardziej pytanie o kolejność, w jakiej zestawy mają powstawać. Docelowo i tak chciałbym mieć pełną ofertę od novali po diabełki 8)
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Czyli taką jak mam. :shock:
Ale i tak dalej szukam, nic w tym złego.....
Życzę Piotrze fajnej kolekcji to miłe i przyjemne.
Nie wiem czy lubię takie oklepane schematy, które można kupić bardziej podobają mi się rzeczy żadkie, których nie da się zakupić i trzeba je wykonać odręcznie .
Nikt oczywiście nie mówi o tym, że moc z 2x EL84PP nie jest wystarczająca - bo jest oczywiście ale konstrukcja jest bardzo popularna i nie ma w niej nic nadzwyczajnego, za 180zł można na znanym portalu kupić płytki gotowe pomontowane.
Transformatory inny mniej znany użytkownik portalu może wykonać na zamówienie i po kłopocie.
Stąd chyba uzasadniona prośba o wykonanie układu bardziej nie typowego.
Pozdrawiam DJIVO.
Chyba, że cała ta ankieta ma służyć instytucji zarobkowej to rozumiem.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Wzmacniacz na EL84 to wcale nie taki głupi pomysł, szkoda by jednak było powielać znane już dobrze rozwiązania. Płytek pod układ pp na parze EL84 w końcówce jest pełno (Ostatnio natrafiłem nawet na płytkę do wzmacniacza Mullarda 5-10) i są bardzo łatwo dostępne. Może warto się zastanowić nad układem na 4szt EL84 w kanale? Zapewni sensowną moc nawet dla osób posiadających kolumny o średniej efektywności poniżej 89dB.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Maciek1 pisze:Wzmacniacz na EL84 to wcale nie taki głupi pomysł, szkoda by jednak było powielać znane już dobrze rozwiązania. Płytek pod układ pp na parze EL84 w końcówce jest pełno (Ostatnio natrafiłem nawet na płytkę do wzmacniacza Mullarda 5-10) i są bardzo łatwo dostępne. Może warto się zastanowić nad układem na 4szt EL84 w kanale? Zapewni sensowną moc nawet dla osób posiadających kolumny o średniej efektywności poniżej 89dB.
Racja jestem również za - wiadomo, że aktualnie i tak wszystko już zostało i powiela się w mniejszej lub większej części ale ciekawe jest wykorzystanie tanich i łatwo nadal dostępnych lamp jaką właśnie jest qqłka.
Jest tańsza od EL84 i pewnie będzie długo nadal dostępna.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

O tym dlaczego PP pisać już nie muszę :P natomiast wybrałem noval ponieważ lubię takie całoszklane klejnoty, choć dołączam się do głosów na rzecz magnovali. Rubinowe lampy jakie zapobiegliwie zgromadziłem wciąż czekają na lepsze dni...
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

A czemu nie loctal? Dwie EBF21, i coś jako odwracacz fazy. ECH21 odpada, bo co zrobić heksodą, jak ma wspólną katodę z triodą, szkoda marnować jeden system, więc może EF22? Druga taka pierwszy stopień wzmocnienia, a może i ECH21?
Bardzo ładne lampy, pierścień świetnie harmonizował by się z podstawą.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

elektrit pisze:A czemu nie loctal?.

Z tych samych powodów dla których nie kołek, bocznostyk, tzw. stalowy (1X) czy nawet rimlock. To były lampy wybitnie dedykowane do radioodbiorników, o czym świadczą choćby diody detekcyjne AM w jednej bańce z pentodą mocy (EBL21).
Dwie EBF21, i coś jako odwracacz fazy. ECH21 odpada, bo co zrobić heksodą, jak ma wspólną katodę z triodą, szkoda marnować jeden system
Jeśli już - to właśnie ECH21 jako wzmacniacz napięciowy i odwracacz fazy (w układzie kołyski). Aga radiowęzłowa się kłania. Oryginalna aplikacja Philipsa w tej roli jest na r-type na str. 18:
http://www.r-type.org/pdfs/ech21.pdf
Bardzo ładne lampy, pierścień świetnie harmonizował by się z podstawą
Dlatego też nie oparłem się pokusie ich użycia - we zbudowanej wg własnej wizji Syrence, bo żal byłoby mi używać loktali we wzmacniaczu. Absolutny full wypas takiego radia - to EF22 we wzmacniaczu w.cz., ECH21 w stopniu przemiany, druga ECH21 we wzmacniaczu p.cz., i pierwszym stopniu napięciowym m.cz. (poprzedzającym regulator barwy), trzecia ECH21 we wzmacniaczu m.cz. i odwracaczu fazy, 2XEBL21 w stopniu mocy, detektorze amplitudy i ARW. Zbywające diody w jednej z EBL21 można wykorzystać w dwupołówkowym wskaźniku wysterowania, z czułym mikroamperomierzem lub drugim oczkiem EM4 lub EM11, obok takiego samego użytego jako wskaźnik dostrojenia. Całość zasilana z lampy AZ4 lub AZ12. No ale wzmacniacz taki będzie tylko w wersji mono, dobudowa drugiego kanału do radia AM wyglądałaby cokolwiek dziwnie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Absolutny full, to zasilacz z AZ21. Chowam sobie takie dwie na stosowną okazję, kiedy będę miał czas zrobić wzmacniacz dla siebie.
Seryjny na loctalach odpada, ponieważ tych lamp już się nie produkuje, a radioodbiorniki się odnawia, więc nie należy moim zdaniem uszczuplać i tak skromnych zapasów.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski pisze:O tym dlaczego PP pisać już nie muszę :P natomiast wybrałem noval ponieważ lubię takie całoszklane klejnoty, choć dołączam się do głosów na rzecz magnovali. Rubinowe lampy jakie zapobiegliwie zgromadziłem wciąż czekają na lepsze dni...
Też by było miło z tymi magnovalami - jednego już mam ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze:Absolutny full, to zasilacz z AZ21. Chowam sobie takie dwie na stosowną okazję, kiedy będę miał czas zrobić wzmacniacz dla siebie.
Też mam, ale tylko jedną, podczas gdy AZ1 jakąś piątkę. Jestem zresztą nieco rozczarowany wyglądem posiadanej AZ21 (Siemens) ponieważ nie wiedzieć czemu zrobili jej cycek na górze bańki, zamiast ukryć go jak w pozostałych - w kluczu. No i jedna AZ21 z ledwością wystarczy na wzmacniacz stereo SE (ale tylko z Ia=36mA Pwy=4,5W, z Ia=44mA Pwy=5,5W już niestety nie) lub mono PP na dwóch EBL21, lub wreszcie na radio AM ze wzmacniaczem SE. Na wzmacniacz stereo PP lub radio ze wzmacniaczem PP nie wystarczy. A chyba praktycnie nie wystęlowały w loktalu odpowiedniki AZ4/AZ12?
Seryjny na loctalach odpada, ponieważ tych lamp już się nie produkuje, a radioodbiorniki się odnawia, więc nie należy moim zdaniem uszczuplać i tak skromnych zapasów
No i tu znowu pełna zgoda. Drugiej Syrenki budować już nie zamierzam.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Tomek Janiszewski pisze: To były lampy wybitnie dedykowane do radioodbiorników
Trochę przesadzasz. :(
Poszukuję 1R5T.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

On zawsze przesadza w tym względzie, ale on już tak ma. Trzeba się przyzwyczaić.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Piotr pisze:Absolutny full, to zasilacz z AZ21. Chowam sobie takie dwie na stosowną okazję, kiedy będę miał czas zrobić wzmacniacz dla siebie.
Może ciut nie w temacie: parę lat temu któryś z kolegów rzucił myśl (niby oczywistą a jednak..), że lamp, zwłaszcza starszych, będzie coraz mniej(?), jeszcze wnuka nie miałem ale zacząłem działać, wtedy AZ21, EBL21, EF21/22 (takie coś Piotrze mam w planach poskładać dla wnuka będąc na emeryturze, może i on włączy się do zabawy...) a nawet stabilizatory jarzeniowe w loktalach (3-5zł/szt) nie były rzadkością (zastosowanie niewielkie ale wyglądają super a i z anodowego mało piją) i w cenach dziś zadziwiających, wszystkie lampy oczywiście NOS, z tamtych też czasów mam ja i paru kolegów taniutkie wtedy PL841. Czyli taka myśl mi się plącze po siwej głowie: są jeszcze bańki naprawdę tanie i jest ich sporo, wnioski nasuwają się same. Głosowałem za PP na novalach.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie innego. Mam AZ21 kilkanaście zdaje się i poza jednym z kolegów z forum nikt się absolutnie tymi lampami nie interesował. Stwierdziłem, że są niesprzedajne i tak sobie leżą, a tutaj takie kwiaty. Zresztą to samo dotyczy Rimlocków których mam na cały wzmacniacz do tego ostatnio dostałem chyba 8 szt. podstawek, a z dyskusji wynika, że ich szkoda. Wynikałoby z tego że EL6 to broń Boże wykorzystać do jakiejkolwiek własnej konstrukcji.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Szperając po znanym portalu natknąłem się na coś takiego oczywiście nie chodzi mi o preamp tylko o to co pod nim .
http://allegro.pl/show_item.php?item=28 ... 71e1e483bb

Ciekawie również można by zastosować 6E5P w końcówce mocy .... w PP