Kolekcja a rodzina.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Re: Kolekcja a rodzina.

Post autor: zbieracz55 »

zbieracz55 pisze:
frycz pisze:Najgorzej było rozebrać coś zupełnie bez sensu... Tak jak kiedyś Szarotkę - ideał. Rozebraliśmy ją z kolegą.
TELEWIZOREK52 pisze:Też to przerabiałem. Tylko inaczej było jej na imię i oczywiście bez kolegi. Pozdrawiam.

Strasznie się uśmiałem.. :D
leonzk
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: leonzk »

Mam nadzieję , że to pasuje do tematu tego wątku ,
chyba warto popatrzeć i posłuchać jak to wygląda po drugiej stronie Wielkiej Wody.
Mr. Frank: Radio Man
Może bardziej by pasowało w wątku o Jan Franciszek Mazurek ?
roban
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: roban »

Nie tylko za Wielka Woda takie rzeczy. Ponizej przyklad ze Skandynawi:
http://www.agardhsradio.se/
Niestety w tej chwili wszystko wyprzedane, nic nie zostalo z tej kolekcji.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

WItajcie. Ja swoją przygodę z radiami zacząłem tak na serio... na początku tych wakacji skupując pod krakowską halą targową wszystkie stare tranzystoraki jakie wleciały mi w ręce... Teraz przerzuciłem się... i zbieram dosłownie wszystko co radiowe... I nie droższe od kilku dych :mrgreen: :mrgreen: W ten sposób prawie połowa mojej kolekcji nie jest sprawna hehehe... Trzy moje lampowce, wszystkie niesprawne, zainteresowały mnie niedawno(ze dwa tygodnie temu :D ), choć Agę zniosłem ze strychu ponad rok temu chyba... Jeszcze się na tym peaktycznie w ogóle nie znam, ale przecież każdy z Was przeżywał kiedyś początki... Co do rodziny? Nie czepiają się, ale pozytywnie nastawieni na to też nie są... po kilku godzinach błagania udało mi się wyżebrać pozwolenie na przywiezienie Woli do domu :lol: , a biedna Aga będzie musiała poczegać jeszcze jakiś czas... Głównym problemem jest tu brak miejsca... nie mam warsztatu i mieć nie będę jeszcze dłuuuugo, a, no cóż... radia rozkręcam wszędzie: na biurku(rzadko, zwykle zawalone papirami i kompami), na podłodze, w łóżku, na łóżku, pod stołem(na stole nie, bo nigdy nie ma miejsca), radyjka leżą dosłownie wszędzie, a dzisiaj wstając z łóżka omało nie zabiłem się o (postawioną tam przeze mnie) Spidolę 252... Przy takich rozmyślaniach człowiek znowóż żałuje, że nie ma własnego pokoju... Ale nie narzekam, i jadę dalej 8) . Jak zrobię obowiązkowy projekt do szkoły to tata obiecał mi, że znajdzie w szpargałach i da mi książkę o elektronice, to się trochę podteguję z tematu.
Pozdro, Bartek.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

bartek1025 pisze:[...] Nie czepiają się, ale pozytywnie nastawieni na to też nie są... [...] radia rozkręcam wszędzie: na biurku(rzadko, zwykle zawalone papirami i kompami), na podłodze, w łóżku, na łóżku, pod stołem [...]
Jeśli to Twoje łóżko, to pół biedy, ale jeśli któregoś z domowników to i nie dziw się, że wsparcia nie uświadczysz.
mandaryn30
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: mandaryn30 »

ciekawy wątek :), wiem coś o tym

poniżej osoby które mają po kilkaset klocków może troszkę młodsze radia ale temat ten sam
jak oni z tym sobie radzą to dla mnie super zagadka !!
przykład1
przykład2
przykład3
Awatar użytkownika
Andy_99
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Andy_99 »

Jak pisałem wcześniej, radia mam upchane po całym domu. Oto część, do której mogłem dotrzeć z aparatem.

Druga część zbioru poutykana w garażu. Postaram się wkleić je później.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Andy_99
Wielki szacun i gratulacje,za radia i ich stan.
Jeszcze gdyby je poustawiać na półkach,aby objąć całość wzrokiem,to ha,ha. :D
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Popieram. Na samych zdjęciach już to piękne i masa, a co dopiero, skoro mówisz, że to nie wszystko...
Ja niestety takiej to nie będę raczej nigdy miał :(
A tak w ogóle, to ile lat toto zbierałeś? :mrgreen:
Pozdr, B.
Awatar użytkownika
Andy_99
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Andy_99 »

Tak jak obiecałem, dalsza część.

Na zdjęciach brakuje jeszcze kilku egzemplarzy, które są w fazie renowacji lub na nią czekają . Zbieram je od 3-ech lat. Też żałuję, że nie mogę ich wyeksponować w swoim domu w jednym miejscu. Część chcę sprzedać, a te które chcę pozostawić, lada dzień, wyjadą w nowe miejsce do pomieszczenia u mojej rodziny. Mówiąc inaczej: część "muszę !" :evil: sprzedać, a pozostałe "muszą !" :evil: wyjechać z tego domu. Poprzednie zdanie jest dosadnym nawiązaniem do tytułu tego postu "kolekcja a rodzina".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Andy, niektóre są naprawdę piękne, gratuluję. Co do sprzedaży- szkoda, ale jak już do tego dochodzi, to napisz kiedyś które, być może(a może nie :( - zależy od rodziców) stanę się szczęśliwym posiadaczem któregoś z nich.

A tak co do tematu wątku- rodzice są coraz bardziej na "nie" co do kolekcji, a to z powodu, cytuję "masz się zająć nauką a nie hobby, zresztą miejsca nie mamy". Ale coś się wykombinuje :wink: . Na przykład- będę się jeszcze więcej uczył i znajdę miejsce :mrgreen: . Muszę też sobie wykombinować "warsztacik" :P
Pozdrowienia i dobranoc, Bartek.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Może po prostu trzeba dokonać wyboru - albo kolekcja, albo rodzina :lol:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Jakie radio jest na 2gim zdjęciu w lewym górnym rogu w pierwszym poście Andy-ego na tej stronie, to z tą okrągłą skalą i pokrętłami jak w pionierze? Chodzi mi o nazwę i lata produkcji, oraz wartość sprawnego i niesprawnego.
pozdrawiam.

Proszę, bo wydłubałem takiego w necie a gość nie podał nazwy i nie wiem czy cena przystępna za niesprawnego z jako taką obudową- 150zł.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

To jest Mazur Lux.
http://www.youtube.com/watch?v=G2Uf_LRMOe0
Produkowany w latach pięćdziesiątych.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Warty 150 zł niesprawny kompletny nadniszczona obudowa?