Posłuchałem trochę tych kolumn i grają ładnie ale tak jak pisałem nie jest kryształ ,ale dźwięk nabrał masy

więc wymyśliłem że zbuduję do nich małe odgrody dwudrożne na Sabach ,nie tylko dlatego .Wzmacniacz mam z wyjściem 4ohm a kolumny 8 ohm i to raczej główny powód by nie zmieniać traf .
Głośniki SABA Alnico Green Cone elipsa 24 x 18,3cm wysokotonowy 11,5cm ,głośniki są 5ohm więc chcę połączyć je szeregowo by uzyskać 10 ohm ,co pozwoli mi na podłączenie ich do moich kolumn 8ohm równolegle by ostateczne uzyskać obciążenie dla wzmacniacza 4ohm.
Trochę martwię się czy nie spalę sab bo są podejrzewam małej mocy możne z 5W? kolumny są 20W a wzmacniacz 10W
Sumując moc wszystkich głośników w obu kolumnach wychodzi 30W dzieląc na wszystkie 5 głośników wychodzi 6W na głośnik ale wzmacniacz mam 10W więc dzielę 10W na pięć głośników wychodzi 2W na głośnik .
Jeśli dobrze to wykombinowałem to sab chyba bym nie spalił ?
Prosił bym o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy dla głośników saba ,nie chciał bym ich spalić a tak naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić .
Narysowałem zwrotnicę Elac i do sab , ale nie wiem czy dobrze i jakie wartości elementów zastosować ? .