Marcin K. masz oryginalny silnik 3 biegowy ? bo widzę, że głowica z 2 biegowego.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
waza47
- 75...99 postów

Re: Elektrośmieci
Kupujesz ramę z papierami robisz przekładkę i naglę motorower można zarejestrować, to aż zbyt proste
a po drugie miałem takich moplików już z 50 jak nie więcej większość bez papierów. Policja łapała mnie ze 20 razy, za każdym razem puszczali tylko najczęściej kazali spuszczać powietrze z kół(potem już jeździliśmy z pompką w plecaku)
Marcin K. masz oryginalny silnik 3 biegowy ? bo widzę, że głowica z 2 biegowego.
-
gachu13
- 1250...1874 posty

Widzisz, problem się pojawi jak spowodujesz jakiś wypadek - na niezarejestrowany motor oczywiście OC nie masz, a wyobraź sobie że walniesz w jakiegoś Mercedesa, w którym byle pierdoła kosztuje grube pieniądze. O kosztach leczenia ofiar wypadku strach w ogóle wspominać.Kupujesz ramę z papierami robisz przekładkę i naglę motorower można zarejestrować, to aż zbyt prostea po drugie miałem takich moplików już z 50 jak nie więcej większość bez papierów. Policja łapała mnie ze 20 razy, za każdym razem puszczali tylko najczęściej kazali spuszczać powietrze z kół(potem już jeździliśmy z pompką w plecaku)
![]()
Co do rejestracji - jest procedura, która pozwala na ponowną rejestrację samochodu czy motocykla starszego niż 25 lat ale już tylko na zabytek (przynajmniej tak słyszałem). Ponoć jest to dość kosztowne, no i oczywiście zostajemy z urzędu uszczęśliwieni podleganiem naszego zabytku pod konserwatora. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi praktykami?
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Papiery a nawet tablice rejestracyjne to ja mam. W jednym przypadku "pojazd" nie był wyrejestrowany ale żeby go na mnie przerejestrować należy m.inn. okazać ostatnią oplatę OC i tu bym wpędził w koszta poprzedniego właściciela. W drugim przypadku w dowodzie rejestracyjnym jest adnotacja o wycofaniu pojazdu z ewidencji co nie jest równoznaczne z stosowaną obecnie kasacją pojazdu, kiedy to nie ma już szans na ponowną rejestrację. Natomiast rejestracja "Komarowatych" jako zabytek? Poczekam jeszcze parę lat.waza47 pisze:Kupujesz ramę z papierami robisz przekładkę i naglę motorower można zarejestrować, to aż zbyt proste
Jako że Polak potrafi, wiem że wszystko można załatwić, tylko po co wszystko trzeba załatwiać od dupnej strony i kombinować.
Oooo! To tolerancyjne u Was są miśki.waza47 pisze:Policja łapała mnie ze 20 razy, za każdym razem puszczali tylko najczęściej kazali spuszczać powietrze z kół(potem
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Mam motorynkę, klasyk ,,yelołbachama'', kupiona nowa w 1987roku dla Ximiana, teraz czasem odpalana i ktoś (czasem ja..) przejedzie dla podgrzania silnika, czeka jak wnuk podrośnie, stan ideał a ofert kupna mam od metra, ZAREJESTROWANA cały czas, mniej problemów a roczny wydatek kilkanaście zł. Na elektrośmieci na pewno nie trafi.....
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Tak, tylko nie wiem czy wszyscy o tym wiedzą że od dwóch lat wszystkie pierdziawki podlegają przeglądowi technicznemu tak jak "dorosłe" motory i samochody. Pięć lat temu nabyłem drogą kupna nieśmiganą nówkę pod tytułem "Romet50" produkcji ??? z wpisem w dowodzie " termin badania - bezterminowo" i co z tego jak po trzech latach musiałem wymieniać dowód rejestracyjny i śmigać co roku na przeglądy. Prysnął cały urok takiego pojazdu. Kiedyś to był cały urok, bez prawa jazdy, przeglądów, kasków, kierunkowskazów itp. Po prostu się wsiadało i jechało.cirrostrato pisze:ZAREJESTROWANA cały czas, mniej problemów a roczny wydatek kilkanaście zł.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Jak trzeba będzie, za kilkanaście lat, badanie techniczne się wykona....
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Na przełomie lat 2004/2005 leśne dziadki z Polskiego Związku Żeglarskiego wylobbowały sobie obowiązkowe, słono płatne rejestracje oraz przeglądy techchniczne (wykonywane oczywiście rękami owych leśnych dziadków) jachtów żaglowych powżej 5m długości. Załatwił im to Arcyprezes PZŻ i ówczesny poseł SLD w jednej osobie, niejaki Wiesław K. Aby uniknąć płacenia tego haraczu - zarejestrowałem swojego "Oriona" o nazwie "Leśny Dziadek" w powiatowym urzędzie - jako... łódź do połowu ryb na wędkę.TELEWIZOREK52 pisze:Tak, tylko nie wiem czy wszyscy o tym wiedzą że od dwóch lat wszystkie pierdziawki podlegają przeglądowi technicznemu tak jak "dorosłe" motory i samochody
A tymczasem obecne jedynie słuszne władze wprowadziły jednym pociągnięciem przeglady techniczne motorowerów i skuterków. Głosów oburzenia tą razą słychać nie było...
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Lać na papiery. Jadę tym czymś w trasę max. 4km w jedną stronę przez pola i łąki. Puki nie wybudują nam autostrady w Częstochowie nic złego się nie stanie. Ponadto (co jest ważne) stwarzam mniejsze zagrożenie na drodze jadąc tym Ogarkiem z prędkością 40-45km/h aniżeli młokos na chińskim plastiku czy innym chińskim "motorowerku" typu junak czy romet (celowo z małej litery!). Dlaczego? Dlatego, że prawo (puki co) nie ma odpowiednich obostrzeń co do kierowców motorowerów, żadnych wymagań co do znajomości przepisów ruchu drogowego takich kierowców po 18-tym roku życia jak również dziewcząt/kobiet kierujących nijak swój pojazd (czy to motorower-skuter czy samochód). Poniżej 18-nastki wymagana jest karta motorowerowa, i bardzo dobrze, kiedyś miałem lecz zamieniłem na prawo jazdy kat. A i B. Dlatego ja jako ostrożny i "stary" kierowca motocykla (a miałem motocykli kilka) stwarzam małe zagrożenie na drodze niż szczyl na plastikowym g...wnie bo mam cel wyprawy i nie śmigam w koło z dziurawym, nowym tłumikiem po okolicy zarywając pupcie (ja już jedną zarwałem na czarną WSK i rumuńską, zgniłą Daćkę)
Ale to było 6 lat temu... Przepisy mają się zmienić i wymagane w końcu będzie a'la prawko na motorower, czekam na to z niecierpliwością.
Co do przeglądów motorowerów: motorower powinien mieć aktualny przegląd techniczny wykonywany co 2 lata a nie jak samochód czy motocykl co rok. Wiem to bo jeżdżę motorowerem i innymi motocyklami od 13-tu lat i śledzę przepisy. Zapewniam Was że taki przegląd mój Komar posiada.
Czy widzieliście lub słyszeliście żeby władza zatrzymała jakiś skuter i sprawdziła wymagane dokumenty (w sensie kartę motorowerową)? Ja nigdy... Tylko raz mnie zatrzymano a jeżdżę motorem 13 lat. Zawsze celują właśnie w takie stare zgniłe Romety i inne Komarki. Zawsze przejeżdżając koło władz widzę ich uśmiech związany z moim wyglądem jako kierowcy Komara z 1969r. w centrum Częstochowy
Dlategoż apeluję do policmajstrów aby skupili się na skuterach i innych chińskich szajsach bo ich kierowcy nie maja zielonego pojęcia o zasadach poruszania się po jezdni a niejednokrotnie poruszają się w stanie wskazującym!
Pozdrawiam
PS. Czuję że w mojej okolicy pojawi się teraz więcej patroli policjów
Ale ja mam na was haka - ten motorek niedługo będzie miał papiery jako SAM... Kolega pytał jaki silnik: 2-biegowy...
PS2. Nie ciągnijmy tematu o motorkach bo to nie elektrośmieć
Co do przeglądów motorowerów: motorower powinien mieć aktualny przegląd techniczny wykonywany co 2 lata a nie jak samochód czy motocykl co rok. Wiem to bo jeżdżę motorowerem i innymi motocyklami od 13-tu lat i śledzę przepisy. Zapewniam Was że taki przegląd mój Komar posiada.
Czy widzieliście lub słyszeliście żeby władza zatrzymała jakiś skuter i sprawdziła wymagane dokumenty (w sensie kartę motorowerową)? Ja nigdy... Tylko raz mnie zatrzymano a jeżdżę motorem 13 lat. Zawsze celują właśnie w takie stare zgniłe Romety i inne Komarki. Zawsze przejeżdżając koło władz widzę ich uśmiech związany z moim wyglądem jako kierowcy Komara z 1969r. w centrum Częstochowy
Dlategoż apeluję do policmajstrów aby skupili się na skuterach i innych chińskich szajsach bo ich kierowcy nie maja zielonego pojęcia o zasadach poruszania się po jezdni a niejednokrotnie poruszają się w stanie wskazującym!
Pozdrawiam
PS. Czuję że w mojej okolicy pojawi się teraz więcej patroli policjów
PS2. Nie ciągnijmy tematu o motorkach bo to nie elektrośmieć
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Koszty są duże bo ok. 1500zł za całość czyli przegląd, opinia rzeczoznawcy, opłaty skarbowe i tablica. Mając Komara nie opłaca się tego robić, dowiadywałem się jak to wygląda bo chciałem mieć żółte tablice.gachu13 pisze: Co do rejestracji - jest procedura, która pozwala na ponowną rejestrację samochodu czy motocykla starszego niż 25 lat ale już tylko na zabytek (przynajmniej tak słyszałem). Ponoć jest to dość kosztowne, no i oczywiście zostajemy z urzędu uszczęśliwieni podleganiem naszego zabytku pod konserwatora. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi praktykami?
Pozdrawiam
Pojazd dwusuwowy wyrejestrowany (jak Syrena czy WSK czy Komarek) może mieć problem z rejestracją a to wszystko zależy do przemiłej pani w okienku (też się dowiadywałem i każdy mówił co innego). Tylko zabytek albo jako SAM.
PS. Koniec go nas zbanują
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
koVal
- 125...249 postów

Zanim nas zbanują dodam jeszcze ja swoje 3 grosze 
NIedziela 19 sierpnia tego roku Dni Pszczyny wjechaliśmy z kolegom motorkami na rynek i postawiliśmy je. Kilkanaście metrów dalej nasz kolega zbierał podpisy w sprawie referendum o odwołanie straży miejskiej. Wróciliśmy po motorki za jakieś 30 min i widzimy w odległości 50m stoją miejscy. On siada na swoja yamaszke i odpalił i czeka na mnie az odpalę(wiadomo jawki ciężko palą...) i nagle podchodzi do nas strażnik"Proszę zgasić motory i podejść do nas z dokumentami" Gadanina bla bla bla nie zakaz wjazdu byłby za to mandat 500zł i 6pkt... Skończyło się na "upomnieniu" ale doczepiał się do mnie że nie miałem karty pewnie rok wcześniej było by gorzej ale zostały mi wtedy 2 tyg do 18 i może dlatego darował. To była właściwie jedyna sytuacja o której słyszałem że ktoś się doczepił do braku karty.
P.S Załóżmy temat może o starych motorkach w tym dziale
Ja sam posiadam jawkę 50 z 79 roku i mam IDENTYCZNE zdanie co do tych "piździków"(99% moich rówieśników mających jakiś motorek ma coś z chińczyków a dla waszego info mam 18 lat:D)!! Mam taki a nie inny motorek ponieważ lubię stare motocykle i auta. Często jadąc gdzieś ludzie się zaglądaja za mną kilka razy ktoś mnie zaczepił i pytał o motorek. Moim następnym motocyklem będzie coś polskiej konstrukcji WSK/WFM/SHL ale narazie brakuje mi prawka na A...Marcin K. pisze:Ponadto (co jest ważne) stwarzam mniejsze zagrożenie na drodze jadąc tym Ogarkiem z prędkością 40-45km/h aniżeli młokos na chińskim plastiku czy innym chińskim "motorowerku" typu junak czy romet (celowo z małej litery!).
Opiszę ci dokładnie całą sytuacje jak:Marcin K. pisze:Czy widzieliście lub słyszeliście żeby władza zatrzymała jakiś skuter i sprawdziła wymagane dokumenty (w sensie kartę motorowerową)? Ja nigdy...
NIedziela 19 sierpnia tego roku Dni Pszczyny wjechaliśmy z kolegom motorkami na rynek i postawiliśmy je. Kilkanaście metrów dalej nasz kolega zbierał podpisy w sprawie referendum o odwołanie straży miejskiej. Wróciliśmy po motorki za jakieś 30 min i widzimy w odległości 50m stoją miejscy. On siada na swoja yamaszke i odpalił i czeka na mnie az odpalę(wiadomo jawki ciężko palą...) i nagle podchodzi do nas strażnik"Proszę zgasić motory i podejść do nas z dokumentami" Gadanina bla bla bla nie zakaz wjazdu byłby za to mandat 500zł i 6pkt... Skończyło się na "upomnieniu" ale doczepiał się do mnie że nie miałem karty pewnie rok wcześniej było by gorzej ale zostały mi wtedy 2 tyg do 18 i może dlatego darował. To była właściwie jedyna sytuacja o której słyszałem że ktoś się doczepił do braku karty.
P.S Załóżmy temat może o starych motorkach w tym dziale
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Jestem za a nawet.....za.koVal pisze: P.S Załóżmy temat może o starych motorkach w tym dziale
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Wracając do tematu, właśnie przed chwilą przywiozłem stare radio Julia stereo.
Ratujmy stare tranzystory!
-
_idu
Nie jest on taki straszny.gachu13 pisze: no i oczywiście zostajemy z urzędu uszczęśliwieni podleganiem naszego zabytku pod konserwatora. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi praktykami?
Może być w ewidencji zabytków - to wskazane, nie masz wymogu przywracać w 100% stanu oryginalnego itd...
Ale może być uznany za zabyrek a w tedy dopiero pojawiają się schody.
W jednym i w drugim przypadku zaletą jest to że nie nie musisz montować dodatkowych nowinek technicznych wymaganych obecnymi przepisami.
Znajomy ma dwa zabytkowe tramwaje, obydwa funkcjonują jako obiekt w rejestrze zabytków - nie musiał wagonów np. uzupełniać o choinkę światełek jak zrobiło MPK ze swoim, który nie jest w ewidencji zabytków.
Można.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

W ubiegłym roku też uratowałem życie jednej (żeby nie było złych skojarzeń, chodzi o radio) Julii. Przyjemne radyjko. UKF rozbity na dwa pasma, szkoda że górne tylko do 100Mhz ale nie ma problemu z podciągnięciem do 108Mhz. Dobry głośnik, niezła moc jak na takie radyjko. Może tylko trochę za dużo klawiszy. Ciekawa jest też historia powstania tego radia, związana ze stanem wojennym. Pozdrawiam.
-
Wacek Z
- 125...249 postów

Można prosic o receptę.TELEWIZOREK52 pisze: ale nie ma problemu z podciągnięciem do 108Mhz. .