No i skucha . Testy z napisami nakładanymi kalkomanią wyszły super, ale ścianka już nie. Dla chcących spróbować tą metodą mały opis. Ściankę delikatnie spryskałem lakierem akrylowym i jak dobrze wyschła (minimum dwa dni), nakładałem kalkomanię. Nie mogą być duże połacie, bo trudno wtedy ładnie położyć. Po jednej dobie, zacząłem nakładać lakier na dyktę z kalkomanią i wtedy lakier zrobił psiuuurrr i zaczął sikać strumieniem, a w koncu się zatkał . Zmuszony byłem rozprowadzić pędzlem. Testową płytę z zalakierowaną kalkomanią, zmatowiłem papierem 1200 i nie dało się rozpoznać w którym miejscu zaczyna się i kończy folia od kalkomanii. Na zdjęciu ścianki widać ślady po pędzlu, a w dodatku pędzel delikatnie naruszył napisy i folię zmiękczone lakierem. Była to moja ostatnia kartka kalkomanii, więc nie będę teraz poprawiał. To, czy będzie widoczna folia zależy od chłonności ścianki, stąd wcześniejsze impregnowanie. Natomiast właściwe, równomierne polakierowanie i późniejsze przetarcie papierem ściernym "ukrywa" folię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odnoszę wrażenie że to jest oryginalna ścianka Bo nie jest idealna w wyglądzie. A to lepiej... Się zapytam, co to za kalkomania? Kupuje się ją gdzieś?
No i mały Ps.. Przedstawienie graficzne chassis na tej ściance jest naprawdę ładne, nie to co w krajowej myśli technicznej, parę kółeczek i kilka prostokącików.
jacekk pisze:Odnoszę wrażenie że to jest oryginalna ścianka Bo nie jest idealna w wyglądzie. A to lepiej... Się zapytam, co to za kalkomania? Kupuje się ją gdzieś?
No i mały Ps.. Przedstawienie graficzne chassis na tej ściance jest naprawdę ładne, nie to co w krajowej myśli technicznej, parę kółeczek i kilka prostokącików.
Dzięki, dzieki . Będzie jeszcze lepsza, jak ją wypaćkam jakąś kawą czy czymś.
Kalkomania z Alle.... do drukarki laserowej.
A co do rysunku z tyłu, mnie też się bardzo podoba. Tylko odtworzyć to tak, aby było co wydrukować to masakra. Gdyby tak mieć fotki dobrej jakości...
W ramach krótkiej przerwy na odstresowanie, zabrałem się za chassis od VV. Niestety, moja piersza ocena nie była zbyt dokładna . Radio musiało dostać dużego łupnia, bo po dokładniejszym sprawdzeniu do listy doszły zakatowane 5C4S i 6P6, oczko z przepalonym żarnikiem, spalony potencjometr barwy tonu i rezystor R23 w zasilaczu. No i oczywiście tylko jedna cewka ocalała. Sądzę, że zanim zżarły go myszy, radio zostało włączone z zasilaczem ustawionym na 110V. Na chwilę obecną tor m.cz jest już uruchomiony, ale w końcówce zastępczo 6P1P i AZtce w zasilaczu. Trafko nawinięte według danych dostarczonych przez Kolegę Gustaw353 sprawuje się doskonale . Wczoraj zaszumiało na KRII (jedyna ocalała cewka oscylatora), nawet coś już odebrało. Utrudnieniem jest to, że schemat pasuje w zasadzie tylko do okolicy lampy mocy. Cała reszta to już trochę inne radio. Teraz jak znajdę czas, zajmę się cewkami. Na fotce pomalowane i zmontowane do zdjęcia chassis jeszcze przed sprawdzaniem.
Jado pisze:To będziesz miał okazję na sprawdzenie nawijarki w praktyce?
Jasne, że tak . Kłopot w tym, żeby wiedzieć co nawinąć. Ale nie jest tak źle. Cewki były zalepione lakiem (chyba) i przynajmniej w tym miejscu da się przeciąć i określić ile miały zwojów.
Witam .
Zakończyłem zabawę z Estończykiem. Było trochę dłubania, ale wszystko już naprawione i radyjko pięknie odbiera na wszystkich zakresach . Udało się połatać większość cewek a tą całkiem pogryzioną nawinąłem na nowo. Złamany karkas zeszlifowałem, skleiłem delikatnie a następnie miejsce złamania owinąłem nitką i nasączyłem klejem. Trzyma jak pies jeża . Lampa prostownicza z Allegro, 6P6, oko i gałeczka od kolegi z forum (Jeszcze raz dziękuję). Ponieważ żonka orzekła "dobrze, że widać ząb czasu" to skrzynka nie będzie malowana i tkanina pozostanie jaka jest. Nawet wtyczkę radziecką udało mi się wyszpertać w manelach. Jak ktoś potrzebuje skalę, to mam jeden ersatz w nadmiarze. Na przedostatniej fotce najgorsza skala jaka wyszła, ale już nie chce mi się wymieniać. I to w zasadzie wszystko. Dziękuję Kolegom którzy pomogli mi w naprawie tego radyjka.
Pozdrawiam Wszyskich Świątecznie
Staszek
....i tak powinno wyglądać każde przywrócone "do życia"radyjko,gratuluję! to ogrom pracy. .Numer na chassis,b. niski jak na masową produkcję ZSRR,a przy okazji-
kubki filtrów pośredniej,jeśli da się wypucować chemią i mechanicznie maluję aero bezbarwnym,wcześniej pisakiem daję datę i kto to robił(spieprzył.) Za 50 lat ktoś może odszukać sprawcę renowacji.Jeśli kubki są b. głęboko skorodowane,szpachluję i maluję na kolorek b. ciemno zielony,lub żółty,ot -takie moje drobne dziwactwo.I ciekawostka,w zakupionym na Allegro radyjku z 1937r.na kubku pcz. znalazłem napis,-to mój imiennik Roman i data 9 maj 1945r widocznie nie interesował go dzień zwycięstwa,ale radio Oczywiście dopisałem j/w.
pozdrawiam Staszku i innych Roman.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Drogi Romku.Wielce mnie zaciekawił kawałek Twego postu o odszukaniu po 50 latach.Zachodzę w łysą pałę gdzie ciekawski Cię znajdzie.W zamrażarce?
Pozdrawiam T