Wasze patenty, tricki i kniffy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Re: Wasze patenty, tricki i kniffy
Witam!Karkasy cewek powietrznych papierowe czy inne, a najlepiej ceramiczne ze starych rezystorów drutowych (niektóre mają całkiem dużą średnicę) w najprostszy sposób można mocować wklejając wewnątrz,na końcu korpusu krążek o odp. średnicy z drewna,fibry,gumy (wod-kan)itp.W środek krążka (otwór) wklejamy śrubkę- do montowania bezp. na chassis,czy też dokładając tulejkę dystans,czy profil L, Z,C.Nawijając uzwojenie srebrzanką,czy drutem w emalii,jeśli jest potrzebny odstęp m/zwojami nawijamy razem z drutem żyłkę o odp średnicy,a po nawinięciu usuwamy.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
tradytor pisze:Swoją drogą - dlaczego w ciągu ostatnich dwóch lat gwałtownie wcięło wszystkie wkręty, broki itp z tradycyjnym pojedynczym nacięciem? Same krzyżaki i imbusy zostały. Znowu jakaś "instrukcyja" brukselska zakazała, bo są nieekologicze, niepoprawne politycznie czy nie-wiadomo-co? Pomału przy restaurowaniu starych radyj i motocykli robi się dramat z tego powodu.
Ależ cały czas są w sprzedaży. Jedynie marketingowcy ograniczają asortyment - bo niższe koszty wtedy to generuje.
Łeb z prostym nacięciem jest łatwy do wykonania, czyli tańsze maszyn dla drobnego producenta, ci zaś nie chcą wstawiać produkcji do hipermarketów bo nie chcą latami czekać na zapłatę.... to drugie wtłumaczenie
-
- 1250...1874 posty
Nie mogłem dokupić grotu "dłuto" do mojej chińskiej (20zł) lutownicy.
Miałem dwa stare, z jednego obciąłem część stożkową, i na środku wywierciłem otwór 3mm.
Drugi zakręciłem w wiertarkę i część stożkową spiłowałem do 3mm.
Potem posmarowałem delikatnie pastą sylikonową, i zabiłem młotkiem.
Zdjęcie już gotowego grota w załączniku (nie chciałem rozbierać, bo potem ciężko jest zakręcić w lutownicy-nakrętka jest za krótka.
Dobrze jest posmarować część stykającą się z grzałką pastą termoprzewodzącą, wtedy szybciej się nagrzewa, ale trzeba uważać na temperaturę (dobrze jest dołożyć diodę załączaną przełącznikiem szeregowo do grzałki).
Lutuje się o niebo lepiej niż na oryginalnym grocie, nie ma żadnych problemów z nagrzewaniem grota.
btw. Jednak te groty są z miedzi, pokryte jedynie dosyć grubą warstwą jakiegoś innego metalu
Miałem dwa stare, z jednego obciąłem część stożkową, i na środku wywierciłem otwór 3mm.
Drugi zakręciłem w wiertarkę i część stożkową spiłowałem do 3mm.
Potem posmarowałem delikatnie pastą sylikonową, i zabiłem młotkiem.
Zdjęcie już gotowego grota w załączniku (nie chciałem rozbierać, bo potem ciężko jest zakręcić w lutownicy-nakrętka jest za krótka.
Dobrze jest posmarować część stykającą się z grzałką pastą termoprzewodzącą, wtedy szybciej się nagrzewa, ale trzeba uważać na temperaturę (dobrze jest dołożyć diodę załączaną przełącznikiem szeregowo do grzałki).
Lutuje się o niebo lepiej niż na oryginalnym grocie, nie ma żadnych problemów z nagrzewaniem grota.
btw. Jednak te groty są z miedzi, pokryte jedynie dosyć grubą warstwą jakiegoś innego metalu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 8 sierpnia 2012, 11:36 przez AndrzejJ, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja, choćby ze mnie pasy darli, będę twierdził, że wywierciłeś otwór o śr. 3 mm
tfój andre

tfój andre
-
- 6250...9374 posty
Może ma takie duze bicie na wiertarce, że mu wyszła dziura 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Dziura, otwór, oby było 

-
- 1250...1874 posty
Koledzy, nie ważne jest czy to otwór, czy też jest to dziura o śr. odpowiedniej - istotne by być content ze swoich poczynań.
-
- 125...249 postów
Mój pomysł na "dozownik cyny".
Cyna zwinięta w spiralę umieszczona wewnątrz strzykawki 5ml, końcówka przewleczona wewnątrz spirali i przez otwór strzykawki.
Cyna zwinięta w spiralę umieszczona wewnątrz strzykawki 5ml, końcówka przewleczona wewnątrz spirali i przez otwór strzykawki.
stas2
W niektórych Pionierach obudowy filtrów są tak zagniecione, że ciężko je z powrotem zagnieść, żeby
"wyglądało". Moja metoda obejścia problemu: dołączam z zewnątrz ok. 100pF i na następne 50 lat
powinno wystarczyć
"wyglądało". Moja metoda obejścia problemu: dołączam z zewnątrz ok. 100pF i na następne 50 lat
powinno wystarczyć

-
- 2500...3124 posty
..hmm tylko jak tam kilową szpulke cyny wetkacstas2 pisze:Mój pomysł na "dozownik cyny".

-
- 3125...6249 postów
Po prostu trzeba wziąć kilową strzykawkę, taką jaką w wojsku "delbetę" w pupcię robiono.Boguś pisze:.hmm tylko jak tam kilową szpulke cyny wetkac
Też tak kiedyś próbowałem ale niestety, oryginalne 200pF często "pływają" co daje nam wypadkową pojemność od ok. 100pF do 300pF. Pozdrawiam.ankowalik pisze:Moja metoda obejścia problemu: dołączam z zewnątrz ok. 100pF i na następne 50 lat
-
- 2500...3124 posty
TELEWIZOREK52 pisze:Po prostu trzeba wziąć kilową strzykawkę, taką jaką w wojsku "delbetę" w pupcię robiono.
No tak, tylko mnie tam nie chcieli więc i strzykawki takowej nie widział

Ostatnio jako element konstrukcyjny posłużyła mi płyta CD. Otwór idealny na oprawkę bezpiecznika.
Łatwa w obróbce i dość wytrzymała
salut
andre
PS Na płycie był marny film, nie ma czego żałować.
Łatwa w obróbce i dość wytrzymała

salut
andre
PS Na płycie był marny film, nie ma czego żałować.
-
- 625...1249 postów
Nowy - stary przewód
Zakupiłem do zabytkowego radyjka (Elektrit Kadet) nowe przewody w bawełnianym oplocie, i z zewnątrz jak oryginał, ale wewnątrz były w gumowych oplotach (do tego koloru żółtego! /ten niewidoczny/). Żeby ładnie wyglądało użyłem starej koszulki olejowej - teraz przewód jest jak najbardziej bezpieczny i użyteczny, a do tego odpowiednio wyglądający.
Zakupiłem do zabytkowego radyjka (Elektrit Kadet) nowe przewody w bawełnianym oplocie, i z zewnątrz jak oryginał, ale wewnątrz były w gumowych oplotach (do tego koloru żółtego! /ten niewidoczny/). Żeby ładnie wyglądało użyłem starej koszulki olejowej - teraz przewód jest jak najbardziej bezpieczny i użyteczny, a do tego odpowiednio wyglądający.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Po wywierceniu otworu pod podstawkę wiertłem piórowym tępi się ono nie możliwie, ale to nie z powodu chłodzenia, smarowania, obrotów czy niewłaściwego zastosowania, a lipnego wykonania, wiertło prawdopodobnie nie jest wcale hartowane, a jeśli jest to chyba dla picu, po każdym otworze wiertło się strasznie tępiło, wiertło (irwin) trzeba było ostrzyć po każdych dwóch otworach bo inaczej nie szło, aż przyszła zima, a mi przyszedł pomysł żeby je zahartować, piec mam węglowy więc nie było żadnych problemów, wiertło wsadziłem na 10 minut do pieca(końcówka w węglu a reszta wystawała zawieszona na druciku) a potem w słoik z wodą, efekt jest taki że środkowy ząb mi ukręciło(ale to prawdopodobnie przez to, że ostrząc go nie ruszałem, i zrobił się sporo większy niż był), złamało jeden ząb z boku, ale po ponownym nadaniu odpowiedniego kształtu i naostrzeniu wiertło wierci jak miód, wywierciłem już 6 otworów w aluminium 2mm podlewając delikatnie wodą wiercąc z prędkością 700obr.min, a na wiertle nie ma żadnego śladu.
Wszystkie nierówności to wina ostrzenia gumówką...
Wszystkie nierówności to wina ostrzenia gumówką...