Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: romanradio »

Witam!Karkasy cewek powietrznych papierowe czy inne, a najlepiej ceramiczne ze starych rezystorów drutowych (niektóre mają całkiem dużą średnicę) w najprostszy sposób można mocować wklejając wewnątrz,na końcu korpusu krążek o odp. średnicy z drewna,fibry,gumy (wod-kan)itp.W środek krążka (otwór) wklejamy śrubkę- do montowania bezp. na chassis,czy też dokładając tulejkę dystans,czy profil L, Z,C.Nawijając uzwojenie srebrzanką,czy drutem w emalii,jeśli jest potrzebny odstęp m/zwojami nawijamy razem z drutem żyłkę o odp średnicy,a po nawinięciu usuwamy.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
_idu

Post autor: _idu »

tradytor pisze:Swoją drogą - dlaczego w ciągu ostatnich dwóch lat gwałtownie wcięło wszystkie wkręty, broki itp z tradycyjnym pojedynczym nacięciem? Same krzyżaki i imbusy zostały. Znowu jakaś "instrukcyja" brukselska zakazała, bo są nieekologicze, niepoprawne politycznie czy nie-wiadomo-co? Pomału przy restaurowaniu starych radyj i motocykli robi się dramat z tego powodu.

Ależ cały czas są w sprzedaży. Jedynie marketingowcy ograniczają asortyment - bo niższe koszty wtedy to generuje.

Łeb z prostym nacięciem jest łatwy do wykonania, czyli tańsze maszyn dla drobnego producenta, ci zaś nie chcą wstawiać produkcji do hipermarketów bo nie chcą latami czekać na zapłatę.... to drugie wtłumaczenie
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Nie mogłem dokupić grotu "dłuto" do mojej chińskiej (20zł) lutownicy.
Miałem dwa stare, z jednego obciąłem część stożkową, i na środku wywierciłem otwór 3mm.
Drugi zakręciłem w wiertarkę i część stożkową spiłowałem do 3mm.
Potem posmarowałem delikatnie pastą sylikonową, i zabiłem młotkiem.
Zdjęcie już gotowego grota w załączniku (nie chciałem rozbierać, bo potem ciężko jest zakręcić w lutownicy-nakrętka jest za krótka.
Dobrze jest posmarować część stykającą się z grzałką pastą termoprzewodzącą, wtedy szybciej się nagrzewa, ale trzeba uważać na temperaturę (dobrze jest dołożyć diodę załączaną przełącznikiem szeregowo do grzałki).
Lutuje się o niebo lepiej niż na oryginalnym grocie, nie ma żadnych problemów z nagrzewaniem grota.
btw. Jednak te groty są z miedzi, pokryte jedynie dosyć grubą warstwą jakiegoś innego metalu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 8 sierpnia 2012, 11:36 przez AndrzejJ, łącznie zmieniany 1 raz.
klik

Post autor: klik »

A ja, choćby ze mnie pasy darli, będę twierdził, że wywierciłeś otwór o śr. 3 mm :shock:
tfój andre
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Może ma takie duze bicie na wiertarce, że mu wyszła dziura :D
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dziura, otwór, oby było ;)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Koledzy, nie ważne jest czy to otwór, czy też jest to dziura o śr. odpowiedniej - istotne by być content ze swoich poczynań.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Mój pomysł na "dozownik cyny".
Cyna zwinięta w spiralę umieszczona wewnątrz strzykawki 5ml, końcówka przewleczona wewnątrz spirali i przez otwór strzykawki.
stas2
klik

W niektórych Pionierach obudowy filtrów są tak zagniecione, że ciężko je z powrotem zagnieść, żeby
"wyglądało". Moja metoda obejścia problemu: dołączam z zewnątrz ok. 100pF i na następne 50 lat
powinno wystarczyć :D
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

stas2 pisze:Mój pomysł na "dozownik cyny".
Cyna zwinięta w spiralę umieszczona wewnątrz strzykawki 5ml, końcówka przewleczona wewnątrz spirali i przez otwór strzykawki.
..hmm tylko jak tam kilową szpulke cyny wetkac :wink:
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Boguś pisze:.hmm tylko jak tam kilową szpulke cyny wetkac
Po prostu trzeba wziąć kilową strzykawkę, taką jaką w wojsku "delbetę" w pupcię robiono.
ankowalik pisze:Moja metoda obejścia problemu: dołączam z zewnątrz ok. 100pF i na następne 50 lat
Też tak kiedyś próbowałem ale niestety, oryginalne 200pF często "pływają" co daje nam wypadkową pojemność od ok. 100pF do 300pF. Pozdrawiam.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

TELEWIZOREK52 pisze:Po prostu trzeba wziąć kilową strzykawkę, taką jaką w wojsku "delbetę" w pupcię robiono.

No tak, tylko mnie tam nie chcieli więc i strzykawki takowej nie widział :( Choc delbete brał ale w "cywilu" więc i strzykawki cywilne były... :wink:
klik

Ostatnio jako element konstrukcyjny posłużyła mi płyta CD. Otwór idealny na oprawkę bezpiecznika.
Łatwa w obróbce i dość wytrzymała :D
salut
andre
PS Na płycie był marny film, nie ma czego żałować.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Nowy - stary przewód
Zakupiłem do zabytkowego radyjka (Elektrit Kadet) nowe przewody w bawełnianym oplocie, i z zewnątrz jak oryginał, ale wewnątrz były w gumowych oplotach (do tego koloru żółtego! /ten niewidoczny/). Żeby ładnie wyglądało użyłem starej koszulki olejowej - teraz przewód jest jak najbardziej bezpieczny i użyteczny, a do tego odpowiednio wyglądający.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po wywierceniu otworu pod podstawkę wiertłem piórowym tępi się ono nie możliwie, ale to nie z powodu chłodzenia, smarowania, obrotów czy niewłaściwego zastosowania, a lipnego wykonania, wiertło prawdopodobnie nie jest wcale hartowane, a jeśli jest to chyba dla picu, po każdym otworze wiertło się strasznie tępiło, wiertło (irwin) trzeba było ostrzyć po każdych dwóch otworach bo inaczej nie szło, aż przyszła zima, a mi przyszedł pomysł żeby je zahartować, piec mam węglowy więc nie było żadnych problemów, wiertło wsadziłem na 10 minut do pieca(końcówka w węglu a reszta wystawała zawieszona na druciku) a potem w słoik z wodą, efekt jest taki że środkowy ząb mi ukręciło(ale to prawdopodobnie przez to, że ostrząc go nie ruszałem, i zrobił się sporo większy niż był), złamało jeden ząb z boku, ale po ponownym nadaniu odpowiedniego kształtu i naostrzeniu wiertło wierci jak miód, wywierciłem już 6 otworów w aluminium 2mm podlewając delikatnie wodą wiercąc z prędkością 700obr.min, a na wiertle nie ma żadnego śladu.
Wszystkie nierówności to wina ostrzenia gumówką...