No to dalszy ciąg relacji z budowy
Tym razem wykończeniówka czyli różnego rodzaju "ozdóbki na obudowę"...
Wszelkie napisy, skale, emblematy, itp, postanowiłem wykonać stosując technikę fotograficzną (positiv) oraz technikę trawienia dla utrwalenia i uwypuklenia napisów (plus różnego rodzaju szlifowania, polerki czy barwienia metalu).
Zacząłem najpierw od przeglądnięcia zdjęć oryginalnych odbiorników i urządzeń z tamtego okresu, aby móc podpatrzeć "jak to było zrobione" i na tej podstawie "skompilować" coś własnego, ale w stylu lat 20-tych.
Ponieważ całość miała być wykonana techniką fotograficzną, to musiałem opracować wzory za pomocą komputera.
Pomocnym programem okazał się tutaj program Inkscape - po początkowym wgryzieniu się w jego opcje i możliwości mogłem już przystąpić do projektowania.
Tak powstał plik postscriptowy, który po przesłaniu do naświetlarni wrócił do mnie w postaci folii z naświetlonymi wzorami napisów, emblematów, itd....
Jest tu kilka wariantów, nie wszystkie zostały wykorzystane.
harold_napisy.jpg
Teraz mogłem przystąpić do konkretnego działania.
Najpierw przygotowałem blachy mosiężne, z których miało być wykonane większość plakietek.
IMG_4934.jpg
Teraz można było za pomocą naświetlania UV i positivu przenieść obraz z kliszy na płytki:
IMG_4936.jpg
Po wytrawieniu blach otrzymałem coś takiego:
IMG_4940.jpg
Teraz za pomocą piłki włosowej trzeba było powycinać wszystkie elementy. Troszkę było z tym zabawy
IMG_4943.jpg
IMG_4946.jpg
Po wycięciu, obróbce wykończeniowej i barwieniu otrzymałem gotowe do montażu emblematy:
IMG_4947.jpg
Oprócz tego wykonałem jeszcze tabliczkę znamionową z parametrami urządzenia oraz emblemat z nazwą wzmacniacza, który miał być umieszczony na przedniej listwie.
Tym razem wykorzystałem aluminium oraz srebro jako materiały wyjściowe do wykonania emblematów.
Teraz wystarczyło wszystko zamocować na swoich miejscach i wzmacniacz będzie gotowy.
Ale to już w następnym odcinku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.