Lutownice

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
grzechotnik
50...74 posty
50...74 posty

Lutownice

Post autor: grzechotnik »

Witam. Czym różnią się te dwie lutownice http://www.ceneo.pl/12829116s http://www.ceneo.pl/12829129s i czy są godne polecenia? A jak nie to jakie w cenie do 100 zł ?
Jeśli nie możesz czegoś naprawić młotkiem - potrzebujesz większego młotka
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Re: Lutownice

Post autor: dark_one »

Może najpierw napisz co chciałbyś nimi lutować. Oba podane przez Ciebie urządzenia to małe lutownice sieciowe bez regulacji temperatury - pierwsza ma 20W a druga 25W - dobre do bardzo prostych operacji lutowania przeprowadzanych rzadko i raczej krótkotrwale.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
grzechotnik
50...74 posty
50...74 posty

Wszystko amatorsko, układy z elementów przewlekanych i niegrubych przewodów, czasami jakiś turret board . Nie potrzebuję regulacji mocy ani temperatury, ważne żeby była trwała i nie grzała się rączka. Sądziłem że weller to niezły wybór ale z tego co piszesz chyba odpada bo inne modele przekraczają stanowczo mój budżet :) szukam szukam i albo sprzęt od 200pln albo chińszczyzna po 20pln...
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Amatorsko to kup chińską stacyjkę lutowniczą. Groty tanie a stabilizacja temepratury jest konieczna. Jeśli Wellera to szukaj starego TCPs (45) 50W inne będą albo drogie albo kiepskie.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
grzechotnik
50...74 posty
50...74 posty

Naczytałem się trochę o tych chińskich stacjach za 100 zł.. amatorsko to fakt ale jednak trochę tego używam, obecnie wszystkie układy lutowałem starą transformatorówką, przy odrobinie wprawy można dobrze i estetycznie lutować ale mam już dość :) potrzebuję prostej grzałki 25-40W którą po prostu wepnę do prądu (ewentualnie z jakimś prostym do zrobienia zasilaniem) i będę cieszył się jej długą przyjemną współpracą :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

U mnie w firmie na warsztacie technicy stosują tanie chińskie stacje z napisem 929C. wymieniam rocznie 3 groty i dwie grzałki (po 8zł).
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Od dwóch lat mam i sobie chwalę model Solomon SR-965 25W i 40W.
Awatar użytkownika
grzechotnik
50...74 posty
50...74 posty

http://allegro.pl/lutownica-oporowa-pen ... 48194.html http://allegro.pl/lutownica-oporowa-sol ... 09182.html A z tych dwóch? warto dodać 30 zł żeby mieć SR982 ?czym one się różnią no i czy 25W będzie dobrze grzać żeby szybko i łatwo lutować ?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
grzechotnik
50...74 posty
50...74 posty

Dlaczego wszyscy uparli się na stacje? Zwykła kolba dzisiaj już nie wystarczy?
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Dlaczego?!
Bo stabilizacja temperatury nawet pi razy drzwi to podstawa. Bez niej kolba w podstawce się przegrzewa a przy dłuższym lutowaniu bez przerwy stygnie zanadto.
Jak w podstawce się nie przegrzewa to moc ma znikomą i lutowanie będzie upierdliwe. Mamy 21 wiek, dołożenie termoelementu i sterowania to nie jest koszt.
Jak już sama kolba to z magnastatem (TCPS) albo coś z elektroniką. Lepiej (dla mnie koniecznie) mieć grzałkę na 24V i separacje trafem niż nie mieć chyba że nie lutujesz nic półprzewodnikowego. Ja zawsze obcinam uziemienie grotu i stosuję maksymalnie dobrą separację zasilania grzałki. Uziemiam tylko jeśli konieczne.
Do normalnej pracy IMHO konieczne jest min 50W stabilizowane. Sam używam WSD80 z 80W z grotem jak zapałka, temeerature na czunku trzyma jak zaklęty. Przechodziłem na początku drogi przez zwykłe 25W i genialne groty Żubra z Wolumenu do polskich grzałek - duża pojemność termiczna pozwalała na pracę ale... ale i tak lepszy jest dziś stacyjny chińczyk ;-) choć nie tak trwały jak Żubrowe ustrojstwa jednak wygodniejszy bo nie przymarza jak dotykam większej płaszczyzny masy na druku.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Ja stosowałem lutownicę oporową PJ 25 produkcji polskiej i muszę przyznać, że mimo małej mocy dobrze lutuje. Wadą jest szybko brudzący się grot i czas nagrzewania ponad 4 minuty.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Ja także jestem zwolennikiem chińszczyzny w tym temacie. Kupiłem niedawno drugą. Tanie groty dobrej jakości, bardzo szeroki wybór... Czego jeszcze chcieć?...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Michal_Blady »

Ja wykonałem sobie stację samemu wg TEGO projektu:
Na jej wykonanie wydałem około 30zł. Jedyne co musiałem kupić, to KOLBA i jakaś drobnica, resztę części miałem z demontażu.
Moc grzałki 48W, zasilanie 24V. Jestem z niej bardzo zadowolony, lutowanie elementów na PCB jest teraz dużo prostsze, luty ładniej wychodzą i nie zdarzyło mi się jeszcze przy jej pomocy przegrzać ścieżki. Transformatorowej lutownicy (100W Lutola) również jeszcze używam ale tylko do lutowania grubszych przewodów czy większych elementów.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Temat lutownic wałkowany jest po raz któryś. Nie ma lutownicy idealnej do wszystkiego. Wszystko zależy co robimy. Z jednej strony dobre narzędzie to podstawa ale z tego co zauważyłem wielu młodych kolegów którzy często jeszcze nie wiedzą co chcieliby robić zaczyna od sprzętu z górnej półki. Mam wiele różnych lutownic ale 90% napraw wykonywałem ( piszę "wykonywałem" bo ostatnią diabli wzięli po 30-tu latach) zwykłą krajową 14W z nakładanym grotem na grzałkę. Zegarków i komputerów nie naprawiam i do moich celów lepszej nie trzeba. Ważny jest kształt i stan grota. Do lutowania większych elementów używam większej lutownicy i uważam że w każdym warsztacie powinny być przynajmniej trzy lutownice. Byłem i jestem natomiast przeciwnikiem lutownic transformatorowych, o co się już kiedyś tu spieraliśmy. Z chińskimi lutownicami nie miałem do czynienia ale na zdrowy łeb, dlaczego miałyby być gorsze? Chyba drut oporowy potrafią zrobić?
ODPOWIEDZ