Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam Cię dsrekordzie !
Czy naprawdę nie masz za grosz poczucia humoru ???
resztę dopowiedz sobie sam.
pzdr pasio
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Pasiu !

Denerwujesz mnie, po co poświęcasz Twój cenny czas jakimś ............
Ten zgred napisał ok. 100 postów bełkotu, ani jednego merytorycznego, zgadnij , Pasiu, kto to ?
Alek

Post autor: Alek »

Trochę nie rozumiem :? . Czyżby Pasio pisał sam do siebie :?:
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Też wczoraj nie mogłem tego zrozumieć
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

No tak.Muszę cię pasiu poprawić: Na dzień dzisiejszy ten idiota czy zgred jak wolisz napisał 225 postów bełkotu. A poza tym to w twoim poście o żarówkach nie dało się wyczuć czy powiedziałeś to jako żart czy nalezy to potraktowac serio nie użyłeś wszak żadnych emotikonów.
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !

Czekam cały czas na te żarówki od Alka, a tu nic, więc znowu musiałem kupić w Leclercu 2 Piły, na razie palą się, ale widać po szajsowym druciku w środku, że długo nie wytrzymają... (nie bierz z nich przykładu)
pzdr pasio, życzę wielu udanych powietrzówek i próżniówek...
Alek

Ode mnie to mogą być co najwyżej lampki tlące 8)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Alek, polecam książkę (wspominałem Ci o niej onegdaj) - żarówki, wysoka próżnai, świetlówki itd.
W tym wątku są dane do jej pobrania:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=2861
Mam też wolną kserokopię, gdybyś był zainteresowany.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

oczywiście jestem zainteresowany :)
Alek

Co prawda mój wczorajszy post zniknął, ale przekleję prawie ten sam post z forum edw.

Z cienkiej (0,3mm) blaszki miedzianej zwinąłem cylinder. Została doń dolutowana elektroda. Elektrodę wyprowadziłem przez szkło i zatopiłem (czujnik znajduje się w rurce szklanej o średnicy 10mm).
Drugą elektrodę zrobiłem następująco: na cienkiej, 0,5mm rurce szklanej nawinąłem wolframowy drut z żarnika żarówki. Koniec rurki szklanej został dolutowany do elektrody, wyprowadzonej po drugiej stronie na zewnątrz. Łączenie elektrody wolframowej z wyprowadzeniem zapewnia cienki drucik miedziany, nawinięty na elektrodzie i wyprowadzeniu. Przed zatopieniem wypłukałem rurkę szklaną chloroformem, aby usunąć ewentualne resztki tłuszczu. Rurka została napełniona mieszaniną wodoru i chloroformu pod ciśnieniem około 10Tr. Chwilę trwało dobranie odpowiedniego napięcia pracy. Wynosi ono kilkaset V. Opór 12MΩ, słuchawki wysokooporowe w szereg z tym wszystkim. Słychać w słuchawce suche trzaski-tak jak powinno być. Jest ich kilkanaście na minutę. Po zbliżeniu słoiczka z octanem uranylu ich ilosć wzrasta do ok. 60 na minutę. Małą czułość licznika trzeba tłumaczyć przede wszystkim rodzajem uzytych gazów i ich składem (uważam, że za mało chloroformu jako czynnika gaszącego).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Wydaje mi się, że "kopalny" uran emituje głównie promieniowanie beta, na które Twój licznik nie będzie specjalnie czuły - i szkło grube, i blacha z miedzi pewmie też nie jest najcieńsza. Wsakzania dla tła - kilkanaście na minutę - jak najbardziej sensowne i sugerują właściwą czułość na promieniowanie wysokoenergetyczne.

Na składzie gazów się nie znam - pewnie przestudiowałeś zagadnienie. Czy istotny będzie długi czas wygaszania możesz spróbować sprawdzić na oscyloskopie - najlepiej oczywiście z pamięcią, ale zwykły też wystarczy o ile będzie miał odpowiednio długi czas poświaty.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Z gazami jest pewien problem. Dość powszechna jest informacja o stosowaniu argonu z parami alkoholu. Nie precyzuje się jednak o jakim alkoholu mowa. Przecież nie muszę dawać EtOH-u...
Mówi się też o chlorowcowych licznikach Geigera. Trochę na oślep wymyśliłem ten wodór i chloroform CHCl3, jako coś co było niejako pod ręką. W każdym razie wydało mi się sensowne.

Myślę, że jestem w stanie uczynić bańkę cieńszą, poprzez wydmuchanie kulki. Będę miał wówczas coś w rodzaju dziwnego licznika okienkowego. Zamiast cylindra miedzianego mogę uzyskać warstwę srebra.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Alek pisze:Z gazami jest pewien problem. Dość powszechna jest informacja o stosowaniu argonu z parami alkoholu. Nie precyzuje się jednak o jakim alkoholu mowa. Przecież nie muszę dawać EtOH-u...
Mówi się też o chlorowcowych licznikach Geigera. Trochę na oślep wymyśliłem ten wodór i chloroform CHCl3, jako coś co było niejako pod ręką. W każdym razie wydało mi się sensowne.
Poszukam. Gdzieś mam jakieś monografie na ten temat. Najwcześniej w środku tygodnia, pewnie w środę.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

dość dawne zdjęcia (kk84) luminoforów zielonych na bazie siarczku cynku z mojej pracowni :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Zdjęcia jak zdjęcia ..... efekt ręki ducha mi się podoba :P :wink: