Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czyli domyślam się, że gdzieś jest błąd?VacuumVoodoo pisze:Co do korektora, prosze bardzo, z samego zródla czyli prosto od p.Baxandalla:Masz 5 stopni: 4 aktywne, kazdy odwracajacy o 180 stopni + transformator ktory prawidlowo podlaczony nie wprowadza zmiany polaryzacji( fazy). Oczywiscie ze to musi oscylowac.
Jedyna co podlaczenie USZ na odwrot dalo to pozwolilo symulacji konwergowac. A jak sobie to wyobrazasz w praktyce? Bo takie podlaczenie zadziala poprawnie tylko z obciazeniem 4R.
Juz na 1-ej stronie napisalem co powinienes z tym fantem zrobic.piaskos pisze:A biorąc pod uwagę to że korektor będzie na wejściu wzmaka to co wstawić przed generatorem V11 (wejściem sygnału)?
Jakiś kondensator do wycięcia ewentualnie skladowej stałej, coś jeszcze?
Rozumiem, że chodziło o tą wypowiedź:VacuumVoodoo pisze:Juz na 1-ej stronie napisalem co powinienes z tym fantem zrobic.piaskos pisze:A biorąc pod uwagę to że korektor będzie na wejściu wzmaka to co wstawić przed generatorem V11 (wejściem sygnału)?
Jakiś kondensator do wycięcia ewentualnie skladowej stałej, coś jeszcze?
Nepedzanie "idealnym" zrodlem napieciowym daje rezultat odbiegajacy od rzeczywistosci. Wstaw za nim jeden stopien triodowy i porownaj, potem zamien go na wornik katodowy i ponownie porownaj.
Nie mam pomysłu niestety.VacuumVoodoo pisze:Ze gdzies jest blad? A gdzie jeszcze mozna zmienic koncowa polaryzacje sygnalu zamiast na wyjsciu transformatora? Rozwiazanie jest trywialnie proste ale wymaga chwilke myslenia poza ramami.
Tak też pomyślałem, ale żeby obrócić cały inwerter razem z driverami a lampy mocy zostawić. Ale później wymyśliłem coś prostszegoTooL46_2 pisze:Polaczyc na przemian driver z koncowka?
Co jest prostsze: zamienic miejscami 4 polaczenia czy 2piaskos pisze:..wymyśliłem coś prostszego
Obróciłem transformatorZamieniły się odczepy anodowe i UL. teraz śmiga tak jak powinno
Ok, ale zaproponuje jedno ulepszenie na przyszlosc- bedzie Cie kosztowalo tyle co zakup lampy JJ-ECC832. W bance sa jak zwykle 2 triody ale jedna to polowka ECC83 i na tej zrobisz korektor, druga to polowka ECC82 i na tej zrob wtornik wejsciowy. Chodzi mi o wydajnosc pradowa wtornika. No ale to, to juz takie koncowe polerowanie na wysoki polysk.piaskos pisze: VacuumVoodoo a co myślisz o takiej budowie korektora?
Zastosowałem się do twoich rad + chwila inwencji twórczej![]()
A mógłbyś troszkę rozwinąć swoją myśl. Albo raczej czy to trzeba zrobić, czy mogę poskładać tak jak zaprojektowałem a to jest dobra rada na następne konstrukcje?VacuumVoodoo pisze:Ok, ale zaproponuje jedno ulepszenie na przyszlosc- bedzie Cie kosztowalo tyle co zakup lampy JJ-ECC832. W bance sa jak zwykle 2 triody ale jedna to polowka ECC83 i na tej zrobisz korektor, druga to polowka ECC82 i na tej zrob wtornik wejsciowy. Chodzi mi o wydajnosc pradowa wtornika. No ale to, to juz takie koncowe polerowanie na wysoki polysk.
Oczywiscie USZ poprawia (wygladza) charakterystyke w funkcji czestotliwosci, ale (jak juz zreszta wiesz) przesuniecia fazy sa rozne dla roznych czestotliwosci. Zbyt glebokie sprzezenie moze spowodowac, ze wzmacniacz zmieni sie w oscylator. Nie widze tez sensu stosowania wielkiego wzmocnienia w stopniach poprzedzajacych koncowke mocy po to, by je pozniej 'tlamsic' USZ. To nie jest kwestia, czy bedzie gral gorzej (zdefiniuj gorzej, bo obawiam sie, ze to sie ociera o audiofilizm) tylko o kwestie techniczne.piaskos pisze:Dając ECC83 z katalogowym punktem pracy i sprzężeniem 20dB, wzmacniacz będzie grał gorzej niż na ECC82 i sprzężeniem 12dB?
Ok, odpowiedz: czy wiesz, po co sie stosuje wtornik katodowy? Bo na pewno nie po to, zeby cos wzmocnic (wzmocnienie mniejsze niz 1). Jak juz to bedziesz wiedzial, to wtedy sobie odpowiedz, ktora lampa sie do tej roli nada lepiej: 12AX7 czy np. 12AT7.piaskos pisze:2. Ja w nocie katalogowej mam typical operation dla 12AX7 Ra=62,5k i Ia=1,2mA czyli generalnie tak jak ja mam u siebie.
Zostawić jak jest, czy usilnie zmienić lampe?
Do audiofila to mnie baaardzo daleko. Pisząc "gorzej" miałem na myśli wieksze słyszalne zniekształcenia, niszczenie się lampy szybke i inne takie właśnie techniczne rzeczy.TooL46_2 pisze:Oczywiscie USZ poprawia (wygladza) charakterystyke w funkcji czestotliwosci, ale (jak juz zreszta wiesz) przesuniecia fazy sa rozne dla roznych czestotliwosci. Zbyt glebokie sprzezenie moze spowodowac, ze wzmacniacz zmieni sie w oscylator. Nie widze tez sensu stosowania wielkiego wzmocnienia w stopniach poprzedzajacych koncowke mocy po to, by je pozniej 'tlamsic' USZ. To nie jest kwestia, czy bedzie gral gorzej (zdefiniuj gorzej, bo obawiam sie, ze to sie ociera o audiofilizm) tylko o kwestie techniczne.piaskos pisze:Dając ECC83 z katalogowym punktem pracy i sprzężeniem 20dB, wzmacniacz będzie grał gorzej niż na ECC82 i sprzężeniem 12dB?
Tu cos się nie zrozumieliśmy, bo było to odnośnie pierwszego stopnia wzmacniacza a nie wtórnika.Ok, odpowiedz: czy wiesz, po co sie stosuje wtornik katodowy? Bo na pewno nie po to, zeby cos wzmocnic (wzmocnienie mniejsze niz 1). Jak juz to bedziesz wiedzial, to wtedy sobie odpowiedz, ktora lampa sie do tej roli nada lepiej: 12AX7 czy np. 12AT7.piaskos pisze:2. Ja w nocie katalogowej mam typical operation dla 12AX7 Ra=62,5k i Ia=1,2mA czyli generalnie tak jak ja mam u siebie.
Zostawić jak jest, czy usilnie zmienić lampe?
Korektor traktujemy jako oddzielny blokTooL46_2 pisze:Olek proponowal ECC832: jej czesc ECC82 na wtornik na wejsciu i ECC83 na drugi stopien (za korektorem). A przynajmniej tak mnie sie wydawalo i myslalem, ze do tego sie odnosiles. Jesli piszesz pierwszy stopien wzmacniacza to w Twoim wypadku jest nim wtornik.
Blednie interpretujesz noty katalogowe. W tabeli "Typical operation" podawane sa parametry lampy w konkretnych 2 punktach pracy a nie wartosci elementow zewnetrznych. Ra (Plate Resistance) to wewnetrzna rezystancja anody przy bezposrednio podanym konkretnym na nia napieciu. Dopiero na nastepnej stronie noty katalogowej podane sa rekomendowane przyklady ukladowe wraz z wartosciami elementow.piaskos pisze:2. Ja w nocie katalogowej mam typical operation dla 12AX7 Ra=62,5k i Ia=1,2mA czyli generalnie tak jak ja mam u siebie. Zostawić jak jest, czy usilnie zmienić lampe?
To na przyszlosc, jak juz bedziesz mial hebanowa politurowana obudowe do wzmacniacza.piaskos pisze:3.A mógłbyś troszkę rozwinąć swoją myśl. Albo raczej czy to trzeba zrobić, czy mogę poskładać tak jak zaprojektowałem a to jest dobra rada na następne konstrukcje?VacuumVoodoo pisze:Ok, ale zaproponuje jedno ulepszenie na przyszlosc- bedzie Cie kosztowalo tyle co zakup lampy JJ-ECC832. W bance sa jak zwykle 2 triody ale jedna to polowka ECC83 i na tej zrobisz korektor, druga to polowka ECC82 i na tej zrob wtornik wejsciowy. Chodzi mi o wydajnosc pradowa wtornika. No ale to, to juz takie koncowe polerowanie na wysoki polysk.
Obydwa rozwiazania z definicji odwracaja faze o 180 stopni w neutralnym polozeniu potencjometrow. W kazdym innym polozeniu bedziesz mial inne przesuniecia fazowe. O tym tez juz bylo na poczatku dyskusji.piaskos pisze:4. Co do korektora mam pewną wątpliwość jeśli chodzi o ch-ke fazową.