Jaka to lampa????
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Z tego co mi wiadomo można tak ustalić punkt pracy lampy, ze przy małych amplitudach pracuje wliniowej części charakterystyki (klasa A) a przy większych amplitudach zaczyna działać w obszarze nieliniowym (klasaB), to własnie podobno nazwano klasą AB. Byćmoże nie rozumiem do końc aproblemu, ale wydaje mi się że klasy wzieły się od siły zniekształceń a nie rodzaju konstrukcji samego wzmacniacza. Dlaczego niby para komplementarna miałaby być przyporzadkowana do klasy B? W tranzystorowych wzmacniaczach takie rozwiązanie pozwala na osioągnięcie bardzo małych zniekształceń czyli klasy A. A może się mylę i z lampami jest zupełnie inaczej?
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
-
- 75...99 postów
-
- moderator
Nie. Klasa pracy wzmacniacza (a konkretnie elementu wzmacniającego) to prosta techniczna klasyfikacja. Prąd płynie przez cały okres wzmacnianego przebiegu - klasa A. Prąd płynie przez połowę okresu - klasa B. Prąd płynie przez mniej niż połowę okresu - klasa C. Gdy prąd płynie przez więcej niż połowę, ale mniej niż przez cały to jest to klasa AB. I owszem w tym przypadku dla małych sygnałów (jak małych? A to zależy od 'głębokości' klasy AB - czyli czy bliżej do klasy A czy do B)układ pracuje w klasie A dla większych w klasie AB.MartensEleven pisze:Z tego co mi wiadomo można tak ustalić punkt pracy lampy, ze przy małych amplitudach pracuje wliniowej części charakterystyki (klasa A) a przy większych amplitudach zaczyna działać w obszarze nieliniowym (klasaB), to własnie podobno nazwano klasą AB. Byćmoże nie rozumiem do końc aproblemu, ale wydaje mi się że klasy wzieły się od siły zniekształceń a nie rodzaju konstrukcji samego wzmacniacza.
Nie jest to w żadne sposób połączone ze zniekształceniami, poza tym, że w prawdziwej klasie B wystąpią silne zniekształcenia przy przejściu przez zero (zakładając oczywiście że charakterystyki elementów są rzeczywiste a nie idealne), dlatego wszystkie chyba wzmacniacze klasy B to tak naprawdę płytka klasa AB. A zniekształcenia całości zależą od liniowości charakterystyk lampy a nie od klasy pracy. Owszem, może być tak, że pewne fragmenty charakterystyk są bardziej liniowe od innych, ale nie jest to powiązane z klasa pracy, ale z samym elementem.
-
- 50...74 posty
-
- 25...49 postów
hmm...
Dziś byłem w serwisie istniejącym 50lat, prywatnym,dwóch starszych Panów,wszystkie te urządzenia,katalogi no i oscylator, cóż skoro oni mówią o zniekształceniach, i używaja przy tym pojęć np"czysta klasa A"to kurka wodna jak jest????
Coś wydaje mi się że chyba to bezzsensowne gadanie niema/jest klasa A doprowadzi do wywalenia wątku-i dobrze...
ps. Nie jestem audiofilem, nie jestem elektronikiem, tylko obserwuje i słucham, przyglądam się temu wszystkiemu z boku...
pozdrawiam adazz
Dziś byłem w serwisie istniejącym 50lat, prywatnym,dwóch starszych Panów,wszystkie te urządzenia,katalogi no i oscylator, cóż skoro oni mówią o zniekształceniach, i używaja przy tym pojęć np"czysta klasa A"to kurka wodna jak jest????
Coś wydaje mi się że chyba to bezzsensowne gadanie niema/jest klasa A doprowadzi do wywalenia wątku-i dobrze...
ps. Nie jestem audiofilem, nie jestem elektronikiem, tylko obserwuje i słucham, przyglądam się temu wszystkiemu z boku...
pozdrawiam adazz
-
- 25...49 postów
Dobra, to jeszcze zdjęcie płytki mojego wzmacniacza od spodu i pytanie do Szanownego gremium dot. tych nieszczęsnych ECC, czy sekcja lamp ECC jest dostosowana do tego aby mogły pracować w niej lampy ECC88,czy tez lampy ECC82,83? przepraszam za niewyraxne zdjęcie ale coś tam widać.
ps. z tego co wiem to one się różnią od siebie podlączeniem nózek, coś tam z żarzeniem...ale ja jestem laikiem, więc proszę o ocenę!
pozdrawiam adazz
ps. z tego co wiem to one się różnią od siebie podlączeniem nózek, coś tam z żarzeniem...ale ja jestem laikiem, więc proszę o ocenę!
pozdrawiam adazz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Widocznie starsi panowie też czytają kolorowe gazetki. J.
Ta najbliższa górna podstawka ma zwarte nóżki 4 i 5, zatem była tam pewnie ECC81/82/83.adazz pisze:Dobra, to jeszcze zdjęcie płytki mojego wzmacniacza od spodu i pytanie do Szanownego gremium dot. tych nieszczęsnych ECC, czy sekcja lamp ECC jest dostosowana do tego aby mogły pracować w niej lampy ECC88,czy tez lampy ECC82,83? przepraszam za niewyraxne zdjęcie ale coś tam widać.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Widocznie starsi panowie też czytają kolorowe gazetki. J.
-
- 25...49 postów
czyli z całą pewnością możemy wykluczyć ECC88???
a wogóle co to za insynuacje że co niby to nie moje zdjęcia??że coś wziołem skany z jakiejś gazetki...proszę bardzo czekam na propozycje i moge robić do oporu fotek w każdej konfiguracji i ilości tego samego wzmacniacza do oporu, jeśli ktoś ma jakies wątpliwości to proszę o propozycje fotek-jestem w stanie fotografować go milimetr po milimetrze...mogę się sam sfotografowć z moim wzmakiem...
a wogóle co to za insynuacje że co niby to nie moje zdjęcia??że coś wziołem skany z jakiejś gazetki...proszę bardzo czekam na propozycje i moge robić do oporu fotek w każdej konfiguracji i ilości tego samego wzmacniacza do oporu, jeśli ktoś ma jakies wątpliwości to proszę o propozycje fotek-jestem w stanie fotografować go milimetr po milimetrze...mogę się sam sfotografowć z moim wzmakiem...
Czołem.
Lampy różnych producentów: patrz wątek "Ludzie nie dajcie się zwariować" w kąciku audiofilskim.
Skoro jesteś muzykiem, to chyba bolało by Cię, gdyby Twoje (i Twoich słuchaczy) przeżycia muzyczne przypisać nie Tobie i samej muzyce, ale kabelkom lub producentom lamp?
Pozdrawiam,
Serdecznie
Tak włożone do takiej podstawki nie miały by napięcia żarzenia.adazz pisze:czyli z całą pewnością możemy wykluczyć ECC88???
Zaraz, o kolorowych gazetkach to o tych panach od "Czyste A", nie o Tobie.adazz pisze: a wogóle co to za insynuacje że co niby to nie moje zdjęcia??że coś wziołem skany z jakiejś gazetki...proszę bardzo czekam na propozycje i moge robić do oporu fotek w każdej konfiguracji i ilości tego samego wzmacniacza do oporu, jeśli ktoś ma jakies wątpliwości to proszę o propozycje fotek-jestem w stanie fotografować go milimetr po milimetrze...mogę się sam sfotografowć z moim wzmakiem...
Lampy różnych producentów: patrz wątek "Ludzie nie dajcie się zwariować" w kąciku audiofilskim.
Skoro jesteś muzykiem, to chyba bolało by Cię, gdyby Twoje (i Twoich słuchaczy) przeżycia muzyczne przypisać nie Tobie i samej muzyce, ale kabelkom lub producentom lamp?

Pozdrawiam,
Serdecznie
-
- 25...49 postów