Jaka to lampa????

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MartensEleven
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MartensEleven »

Z tego co mi wiadomo można tak ustalić punkt pracy lampy, ze przy małych amplitudach pracuje wliniowej części charakterystyki (klasa A) a przy większych amplitudach zaczyna działać w obszarze nieliniowym (klasaB), to własnie podobno nazwano klasą AB. Byćmoże nie rozumiem do końc aproblemu, ale wydaje mi się że klasy wzieły się od siły zniekształceń a nie rodzaju konstrukcji samego wzmacniacza. Dlaczego niby para komplementarna miałaby być przyporzadkowana do klasy B? W tranzystorowych wzmacniaczach takie rozwiązanie pozwala na osioągnięcie bardzo małych zniekształceń czyli klasy A. A może się mylę i z lampami jest zupełnie inaczej?
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
Wiesław Lipowski
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Wiesław Lipowski »

Dziękuję, właśnie o to mi chodziło.
W.L.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

MartensEleven pisze:Z tego co mi wiadomo można tak ustalić punkt pracy lampy, ze przy małych amplitudach pracuje wliniowej części charakterystyki (klasa A) a przy większych amplitudach zaczyna działać w obszarze nieliniowym (klasaB), to własnie podobno nazwano klasą AB. Byćmoże nie rozumiem do końc aproblemu, ale wydaje mi się że klasy wzieły się od siły zniekształceń a nie rodzaju konstrukcji samego wzmacniacza.
Nie. Klasa pracy wzmacniacza (a konkretnie elementu wzmacniającego) to prosta techniczna klasyfikacja. Prąd płynie przez cały okres wzmacnianego przebiegu - klasa A. Prąd płynie przez połowę okresu - klasa B. Prąd płynie przez mniej niż połowę okresu - klasa C. Gdy prąd płynie przez więcej niż połowę, ale mniej niż przez cały to jest to klasa AB. I owszem w tym przypadku dla małych sygnałów (jak małych? A to zależy od 'głębokości' klasy AB - czyli czy bliżej do klasy A czy do B)układ pracuje w klasie A dla większych w klasie AB.

Nie jest to w żadne sposób połączone ze zniekształceniami, poza tym, że w prawdziwej klasie B wystąpią silne zniekształcenia przy przejściu przez zero (zakładając oczywiście że charakterystyki elementów są rzeczywiste a nie idealne), dlatego wszystkie chyba wzmacniacze klasy B to tak naprawdę płytka klasa AB. A zniekształcenia całości zależą od liniowości charakterystyk lampy a nie od klasy pracy. Owszem, może być tak, że pewne fragmenty charakterystyk są bardziej liniowe od innych, ale nie jest to powiązane z klasa pracy, ale z samym elementem.
Awatar użytkownika
MartensEleven
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MartensEleven »

No to mamy absolutną jasność. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie :-) Teraz będe mógł bardzo logicznie uzasadnić skąd się bierze klasyfikacja wzmacniaczy.
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
adazz
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: adazz »

hmm...
Dziś byłem w serwisie istniejącym 50lat, prywatnym,dwóch starszych Panów,wszystkie te urządzenia,katalogi no i oscylator, cóż skoro oni mówią o zniekształceniach, i używaja przy tym pojęć np"czysta klasa A"to kurka wodna jak jest????
Coś wydaje mi się że chyba to bezzsensowne gadanie niema/jest klasa A doprowadzi do wywalenia wątku-i dobrze...

ps. Nie jestem audiofilem, nie jestem elektronikiem, tylko obserwuje i słucham, przyglądam się temu wszystkiemu z boku...

pozdrawiam adazz
adazz
25...49 postów
25...49 postów

Dobra, to jeszcze zdjęcie płytki mojego wzmacniacza od spodu i pytanie do Szanownego gremium dot. tych nieszczęsnych ECC, czy sekcja lamp ECC jest dostosowana do tego aby mogły pracować w niej lampy ECC88,czy tez lampy ECC82,83? przepraszam za niewyraxne zdjęcie ale coś tam widać.
ps. z tego co wiem to one się różnią od siebie podlączeniem nózek, coś tam z żarzeniem...ale ja jestem laikiem, więc proszę o ocenę!

pozdrawiam adazz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
adazz pisze:Dobra, to jeszcze zdjęcie płytki mojego wzmacniacza od spodu i pytanie do Szanownego gremium dot. tych nieszczęsnych ECC, czy sekcja lamp ECC jest dostosowana do tego aby mogły pracować w niej lampy ECC88,czy tez lampy ECC82,83? przepraszam za niewyraxne zdjęcie ale coś tam widać.
ps. z tego co wiem to one się różnią od siebie podlączeniem nózek, coś tam z żarzeniem...ale ja jestem laikiem, więc proszę o ocenę!
Ta najbliższa górna podstawka ma zwarte nóżki 4 i 5, zatem była tam pewnie ECC81/82/83.

Pozdrawiam,
Jasiu

PS. Widocznie starsi panowie też czytają kolorowe gazetki. J.
adazz
25...49 postów
25...49 postów

czyli z całą pewnością możemy wykluczyć ECC88???

a wogóle co to za insynuacje że co niby to nie moje zdjęcia??że coś wziołem skany z jakiejś gazetki...proszę bardzo czekam na propozycje i moge robić do oporu fotek w każdej konfiguracji i ilości tego samego wzmacniacza do oporu, jeśli ktoś ma jakies wątpliwości to proszę o propozycje fotek-jestem w stanie fotografować go milimetr po milimetrze...mogę się sam sfotografowć z moim wzmakiem...
Jasiu

Czołem.
adazz pisze:czyli z całą pewnością możemy wykluczyć ECC88???
Tak włożone do takiej podstawki nie miały by napięcia żarzenia.
adazz pisze: a wogóle co to za insynuacje że co niby to nie moje zdjęcia??że coś wziołem skany z jakiejś gazetki...proszę bardzo czekam na propozycje i moge robić do oporu fotek w każdej konfiguracji i ilości tego samego wzmacniacza do oporu, jeśli ktoś ma jakies wątpliwości to proszę o propozycje fotek-jestem w stanie fotografować go milimetr po milimetrze...mogę się sam sfotografowć z moim wzmakiem...
Zaraz, o kolorowych gazetkach to o tych panach od "Czyste A", nie o Tobie.

Lampy różnych producentów: patrz wątek "Ludzie nie dajcie się zwariować" w kąciku audiofilskim.

Skoro jesteś muzykiem, to chyba bolało by Cię, gdyby Twoje (i Twoich słuchaczy) przeżycia muzyczne przypisać nie Tobie i samej muzyce, ale kabelkom lub producentom lamp? :lol:

Pozdrawiam,
Serdecznie
adazz
25...49 postów
25...49 postów

Ok no to tu reż fotka ze spodem płytki, a pytanko czy środkowa lampa ECC może być ECC88 czy nie?(nóżki 4i5 są połączone,więc domniemywam iż nie)ale pytam ponieważ się nie znam.(kto pyta nie błądzi :lol: )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

adazz pisze:Ok no to tu reż fotka ze spodem płytki, a pytanko czy środkowa lampa ECC może być ECC88 czy nie?(nóżki 4i5 są połączone,więc domniemywam iż nie)ale pytam ponieważ się nie znam.(kto pyta nie błądzi :lol: )
Nie, Nie może beć ECC88

Pozdrawiam,
Jasiu