Odbiór był dobry, głośny i wyraźny? U mnie raczej nie powinno być problemu z zakłóceniami - mieszkam poza miastem. Antena to 20m drutu rozwieszonego za oknem (część niestety biegnie przy ścianie...).zjawisko pisze: Kiedyś opisywałem już moje eksperymenty na forum.
Reakcyjniak na EF183 przy 100V anodowego, uziemieniu i antenie typu kilka metrów linki miedzianej wiszącej w pobliżu okna na IV piętrze bloku u mnie odbierał. Słuchawki zwykłe, wojskowe, 2kΩ o ile dobrze pamiętam.
Przy napięciu anodowym 45-63V (pięć do siedmiu bateryjek 9V) nie powinno chyba być problemów z odbiorem?
Najzwyklejszy w świecie z ząbkami. Tego diamentowego nie miałem jeszcze okazji używać.elektro_nowy pisze:Frez taki "diamencikowy" czy metalowy z ząbkami?
A właśnie, co myślicie o zastosowaniu takiej koszykowej cewki? Są gdzieś dostępne jakieś opisy, które pozwoliłyby oszacować ilość zwojów? W tym wypadku uzwojenie w obwodzie anody (nieruchome) należałoby nawinąć na tym samym, czy innym karkasie?I dlaczego takie super wyglądające cewki http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... -Radio.htm stosowane są raczej na fale długie i średnie a na krótkie to już raczej cylindryczne?
EF22 to też selektoda?