Odbiornik reakcyjny, działa albo i nie...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Odbiornik reakcyjny, działa albo i nie...

Post autor: elektro_nowy »

Zbudowałem taki prosty układ jak na rysunku poniżej. Układ działa albo i nie, nie odbiera żadnej stacji kiedy potencjometr regulujący reakcję jest skręcony do połowy lub poniżej, a gdy rozkręcić reakcję bardziej, to pojawiają się ślady paru stacji ale w większości niezrozumiałe (zniekształcenia), tylko dwie jakaś angielskojęzyczna i rosyjska są do posłuchania. Odbiorowi towarzyszy jednak ciągły gwizd. Jeśli zmniejszyć reakcję to gwizd znika ale razem ze stacjami.
Radyjko mam na razie zmontowane na kawałku sklejki, antena jest teleskopowa wymontowana z działkowego telewizora Neptun. Wiem że to słabo no ale coś tam odbieram, tylko to JAK odbieram mnie niepokoi.
Aha, przez 2/3 obracania kondensatorem strojeniowym nie słychać absolutnie nic, stacje odzywają się dopiero pod koniec zakresu. Ale to pewnie sprawa doboru cewki, tym zajmę się później.
Jak powinna prawidłowo działać reakcja w takim odbiorniku? Bez wprowadzenia detektora w oscylacje też powinno się coś dać odebrać, prawda?
Na anodzie polówki lampy pracującej jako detektor daje się ustawić max. 88 V (i tak powinno być wg. opisów, detektory reakcyjne pracują przy niskim Ua).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Re: Odbiornik reakcyjny, działa albo i nie...

Post autor: Alek »

Jakość odbioru zależy od wielkości sygnału z anteny. Jeśli jest on mały to niestety będzie słychać cokolwiek tylko w przypadku b. silnej reakcji.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

elektro_nowy pisze:Zbudowałem taki prosty układ jak na rysunku poniżej. Układ działa albo i nie, nie odbiera żadnej stacji kiedy potencjometr regulujący reakcję jest skręcony do połowy lub poniżej, a gdy rozkręcić reakcję bardziej, to pojawiają się ślady paru stacji ale w większości niezrozumiałe (zniekształcenia), tylko dwie jakaś angielskojęzyczna i rosyjska są do posłuchania. Odbiorowi towarzyszy jednak ciągły gwizd. Jeśli zmniejszyć reakcję to gwizd znika ale razem ze stacjami.
Wszystko w normie, radio działa. Po prostu jest bardzo mało czułe. Do tego jest na fale średnie, u nas nic na tym zakresie nie nadaje. ten zakres dla dalekich stacji ozywa o zmroku, spróbuj użyć tego radia ok 20-tej.

Aby zwiększyć czułość użyj pentody w stopniu reakcyjnym, np. EF80, lub, jeżeli chcesz pozostać przy lampach oktal0wych, 6J7 (6Ж8). Wtedy tylko będziesz musiał zmienić sposób reakcji, np. na mechaniczny (zbliżanie lub pochylanie cewki reakcyjnej).
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Odbiornik na fale ŚR raczej nie jest, cewka obwody rezonansowego ma zaledwie 20 zwojów, choć kondensator strojeniowy 365 pF. Co do anteny - czy dodatkowe powiedzmy 3 metry drutu (niestety w pokoju, nie za oknem) zrobi różnicę? Generalnie z tego co wiem do odbiorników reakcyjnych KF nie poleca się zbyt długich anten, zdaje się że mają za dużą pojemność i źle wpływają na detektor.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

elektro_nowy pisze:Odbiornik na fale ŚR raczej nie jest, cewka obwody rezonansowego ma zaledwie 20 zwojów, choć kondensator strojeniowy 365 pF. Co do anteny - czy dodatkowe powiedzmy 3 metry drutu (niestety w pokoju, nie za oknem) zrobi różnicę? Generalnie z tego co wiem do odbiorników reakcyjnych KF nie poleca się zbyt długich anten, zdaje się że mają za dużą pojemność i źle wpływają na detektor.
Nie wiem jaka średnica i rdzeń tej cewki. Ale jak tylko na KF to lepiej dodać trochę cewki, a zmniejszyć kondensator, będzie zdrowszy stosunek L/C. Na krótkich jedna stacja zajmuje ci bardzo mało miejsca na skali, albo zrób radio na jeden zakres krótkofalowy (czyli o niewielkim zakresie przestrajania), albo musisz bardzo uważnie stroić, najlepiej na wzbudzonej reakcji, wtedy pojawiający się gwizd sygnalizuje stację.

na zakresach krótkofalowych fale dłuższe (od krańca 50m) lepiej pracują wieczorem, a krótsze w dzień.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Na moje wyczucie przy cewce 20 zw. na średnicy nawinięcia ok. 30 mm i połowie kondensatora strojeniowego odbiornik powinien odbierać w pasmie 80-metrowym (3,5 MHz). Pasmo to robi się aktywne po zmroku, w dzień raczej tylko szum.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze:Nie wiem jaka średnica i rdzeń tej cewki.
Powietrzna, na rurce plastikowej śr. 35 mm., zwój przy zwoju. Drut trochę gruby, 0,5 mm ale innego nie miałem.

Konstanty, próby robiłem po północy ale odebrane stacje były raczej radiofoniczne, nie amatorskie...
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Możliwe że słyszałeś stacje w okolicach 3,8-4MHz - u mnie wyraźnie tam słychać Niemców i czasem jeszcze 1-2 inne stacje. Jeśli nie jesteś zdeterminowany na odbiór na falach krótkich to lepiej przerobić radio na średnie, dużo więcej tam silnych niezanikających stacji a i strojenie będzie prostsze.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

U mnie cewka na karkasie 30 mm i 25 zwojach nawinięta drutem ф0,65 z agregatem
20...470 pF pokrywa zakres 1,7...8 MHz.
Wykonałem próbę na odczepie po 20 zw. i wyszedł zakres ok. 2,2...10 MHz. Tak więc cewka na karkasie o średnicy 35 mm będzie stroić w zakresie 1,5...8 MHz.
Przy wysokiej dobroci obwodu rezonansowego lampa nie musi mieć dużego wzmocnienia - radio płynniej podchodzi do progu "regeneracji". Przecież radia z reakcją swoją świetność miały kiedy lampy dopiero raczkowały.
Mój pierwszy regen na jednym tranzystorze П-401 osiągał czułość 0,5...1,5 μV dla AM.
Miałem czym zmierzyć bo pracowałem wtedy przy remoncie zacnych odbiorników R-311.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze:Aby zwiększyć czułość użyj pentody w stopniu reakcyjnym, np. EF80, lub, jeżeli chcesz pozostać przy lampach oktal0wych, 6J7 (6Ж8). Wtedy tylko będziesz musiał zmienić sposób reakcji, np. na mechaniczny (zbliżanie lub pochylanie cewki reakcyjnej).
A taka regulacja, potencjometrem w siatce drugiej, daje gorsze rezultaty?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

elektro_nowy pisze:
tszczesn pisze:Aby zwiększyć czułość użyj pentody w stopniu reakcyjnym, np. EF80, lub, jeżeli chcesz pozostać przy lampach oktal0wych, 6J7 (6Ж8). Wtedy tylko będziesz musiał zmienić sposób reakcji, np. na mechaniczny (zbliżanie lub pochylanie cewki reakcyjnej).
A taka regulacja, potencjometrem w siatce drugiej, daje gorsze rezultaty?

Sam nigdy takiego układu nie robiłem, ale literatura twierdzi, że daje miękką, dobrze regulującą się reakcję. Z tym, że wzmocnienie będzie trochę mniejsze.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Garść informacji i przykładów od mgr inż. Klimczewskiego. :wink:
"Jak czytać schematy radiowe" wyd. IV, Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1960.
strony 180 i 222-225
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Zjawisko, bardzo ciekawe skany. Dziękuję!
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Niezamaco. :wink:

Należy zaznaczyć, że w przypadku chęci odwzorowania tego układu w całości należałoby zmodyfikować nieco obwód polaryzacji siatki 1 lampy głośnikowej. Potencjometry mają to do siebie, że prędzej czy później zaczynają przerywać, a w tym układzie będzie to skutkowało koszmarnymi trzaskami w głośniku oraz chwilowym przeciążaniem lampy głośnikowej i prostowniczej...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

No właśnie nie bardzo rozumiem jak tam zrealizowana jest ta polaryzacja. Jest rezystor 250R narysowany w zasilaczu ale dołączony jakąś okrężna drogą do siatki... :roll:

:arrow: ALL Czy któreś pentody dadzą lepsze wyniki niż inne? Będę wkrótce kupował jakieś lampki i do wyboru mam EF80, EF94, 6Ż1P (EF95) i 6Ż8. Którą najlepiej wybrać, jakie parametry decydują?