http://imageshack.us/g/542/20110608152450.jpg/
Pare ciekawych rarytasków
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
biohack
- 500...624 posty

Pare ciekawych rarytasków
Dziś ze szkoły wytargałem takie cuda
mniej więcej wiem co z nimi można zrobić , ale np ten mixer to zagadka
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Re: Pare ciekawych rarytasków
W jakim sensie zagadka?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
biohack
- 500...624 posty

Bo jest pełno wejść i dzwięk jest jakiś dziwny , może to wina tych przejściówek duży/mały jack
-
tszczesn
- moderator
No, to jest normalne, że na mikserze jest dużo wejśćbiohack pisze:Bo jest pełno wejść i dzwięk jest jakiś dziwny , może to wina tych przejściówek duży/mały jack
Wejścia w mikserze mogą być symetryczne, te przejściówki mogą też desymetryzować sygnał, przy odrobinie wysiłku może to psuć dźwięk.
-
biohack
- 500...624 posty

-
tszczesn
- moderator
Nic na tym zdjęciu nie widać. Ale jak chcesz to przyjedź do mnie z tym urządzeniem, to się obada co i jak.biohack pisze:W środku do wygląda tak , jeśli przejściówki są do kitu to co zrobić ?
-
Krzysiek16
- 375...499 postów

Weź pod uwagę, że kanały w mikserach zwykle są monofoniczne.
-
Jasiu
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Tym bardziej, że widać potencjometry "PAN". Jeżeli masz sygnał stereo, to możesz zwierać bezpośrednio obydwa kanały, co może "psuć dźwięk".Krzysiek16 pisze:Weź pod uwagę, że kanały w mikserach zwykle są monofoniczne.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
Krzysiek16
- 375...499 postów

A jeśli wejścia są symetryczne, to usłyszysz tylko L-R, a to rzeczywiście będzie dziwnie brzmiało
-
tszczesn
- moderator
We wszystkich znanych mi mikserach (które widziałem od środka) każdy z kanałów wejściowych można było 'panoramować' do dwóch kanałów wyjściowych, ale aktywnie, nigdzie żadne dwa sygnały nie były po prostu łączone. Choć fakt, nie było w tym gronie konstrukcji nieprofesjonalnych.Jasiu pisze:Czołem.
Tym bardziej, że widać potencjometry "PAN". Jeżeli masz sygnał stereo, to możesz zwierać bezpośrednio obydwa kanały, co może "psuć dźwięk".Krzysiek16 pisze:Weź pod uwagę, że kanały w mikserach zwykle są monofoniczne.
-
Jasiu
O coś dużo prostszego chodzi - wtyczka stereo w gniazdku monotszczesn pisze: We wszystkich znanych mi mikserach (które widziałem od środka) każdy z kanałów wejściowych można było 'panoramować' do dwóch kanałów wyjściowych, ale aktywnie, nigdzie żadne dwa sygnały nie były po prostu łączone. Choć fakt, nie było w tym gronie konstrukcji nieprofesjonalnych.
Jasiu
-
biohack
- 500...624 posty

No , ale tam jest kanał lewy kanał prawy więc jest to mikser stereo , jest AUX jest jakiś MON 
-
Jasiu
Wyjście ma stereo. Wejścia są mono - za pomocą potencjometru "PAN" ustalasz w którym miejscu sceny dźwiękowej ma być słyszany sygnał z danego wejścia.biohack pisze:No , ale tam jest kanał lewy kanał prawy więc jest to mikser stereo , jest AUX jest jakiś MON
Jasiu
-
biohack
- 500...624 posty

Pan inaczej MON ? , a jeszcze chciałbym wiedzieć bo są takie gniazda , Ampl,Monitor,wejście wyjście magnetofon , send i return effect.
-
Krzysiek16
- 375...499 postów

Pan przesuwa kanał między wyjściem lewym i prawym. Mon to to samo co fader (ten duży suwak) na dole, tylko kieruje sygnał na wyjście monitorowe, a nie główne.
Jak to ma grać normalnie, to sygnał wejściowy musisz rozdzielić, podać na dwa osobne kanały, w jednym PAN skręcić maksymalnie w lewo, a w drugim w prawo.
Jak to ma grać normalnie, to sygnał wejściowy musisz rozdzielić, podać na dwa osobne kanały, w jednym PAN skręcić maksymalnie w lewo, a w drugim w prawo.