CБM20 vs CБM20-У

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

CБM20 vs CБM20-У

Post autor: Furman Zenobiusz »

Nie są to do końca lampy, ale może ktoś biegły w jęz. rosyjskim rzuciłby okiem na datasheety

http://gstube.com/data/2398/
http://gstube.com/data/3003/

i powiedział, czy są między tymi rurami jakieś istotne różnice, poza wymiarami ? Za słabo niestety czytam po rosyjsku, żeby samemu to ocenić. Na stronach handlarzy, aukcjach itp. lampy te oferowane są praktycznie jako zamienniki i czułość jest podana jednakowa (aczkolwiek wydaje mi się to wątpliwe przy różnych wymiarach [?]), ale dłubiąc po ruskich stronkach znalazłem informację (zresztą nawet na gstube jest), że zamiennikiem dla SBM20 jest STS-5.
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Re: CБM20 vs CБM20-У

Post autor: Tomasz.W »

Furman Zenobiusz pisze:...Za słabo niestety czytam po rosyjsku...
No nie to żebym się czepiał, ale tam są tabele z danymi w języku Angielskim. Z opisu wynika że różnią się wymiarami i wagą, a i to dość nieznacznie.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ta tabela jest mi znana, pojawia się często wklejona w aukcjach, pytanie tylko czy dane w niej podane (głównie chodzi o tą samą czułość dla obu typów) są wiarygodne.
Zauważ, że na tej samej stronie jest link do STS-5, a obok podany jej zamiennik - SBM20. SBM20-U na liście zamienników nie ma, więc idąc za logiką, SMB20 i 20U też nie są zamienne, dlatego szukam informacji na temat różnic.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W ogóle to co to jest?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Tomasz.W »

Marcin K. pisze:W ogóle to co to jest?
Detektory promieniowania, lub jak kto woli tuby Gajgera.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Dziękuję za wyjaśnienie :!:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

Tuby mogą być propagandowe :roll: .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Panowie, spotkałem się z trzema wykonaniami tego licznika Geigera-Müllera. Ich parametry elektryczne były identyczne (tak przynajmniej sądzę), natomiast różniły się sposobem wykonania wyprowadzeń i zapewne jeszcze sposobem mocowania w mierniku promieniowania. Pierwszy (CБM-20) miał po obu stronach izolatory z ebonitu, zakończone mosiężnymi stykami (załącznik; brakuje wyprowadzenia zewnętrznej elektrody licznika - kiedyś mi wyleciało i gdzieś zginęło). Ten sposób wykonania może sugerować, że licznik przeznaczony był do umieszczenia w specjalnych zaciskach, podobnie jak popularny szklany bezpiecznik topikowy. Drugi rodzaj (prawdopodobnie o oznaczeniu CБM-20-У) miał z jednej strony izolator z ebonitu zakończony wyprowadzeniem z mosiądzu, które było połączone z zewnętrzną elektrodą licznika, natomiast z drugiej strony wystawał sztywny drut (raczej nie dający się lutować), który stanowił wyprowadzenie elektrody wewnętrznej. W trzecim rodzaju (CБM-20-1) po bokach znajdowały się wyprowadzenia drutowe (dały się lutować). Było w nim też trzecie wyprowadzenie, połączone z owiniętą na liczniku folią aluminiową, która mogła pełnić rolę ekranu, gdyż od licznika odizolowana została folią z teflonu.
To co opisałem może wyjaśniać różnice w ciężarze i długości poszczególnych wykonań licznika.

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Myślałem przez moment, że to cudo z wyprowadzeniem z boku ma wyprowadzoną w ten sposób drugą elektrodę.
Ten ekran czy co to tam jest chyba należy do rzadziej spotykanych, bo większość rur które oglądałem na aukcjach go nie ma.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Folię aluminiową widziałem na wielu tego typu licznikach, jednak w większości przypadków nie była ona odizolowana od zewnętrznej metalowej powierzchni detektora GM, a zastosowana w celu dokładnej kalibracji wskazań przyrządu dla wysokoenergetycznych cząstek beta (tak sądzę, gdyż usunięcie tej folii z licznika w rosyjskim mierniku "Bella" skutkowało bardzo dużym wzrostem czułości dla tego rodzaju promieniowania). Folię teflonową, użytą jako izolator, widziałem jedynie w czujnikach, które zakupiłem na Allegro (typ CБM-20-1).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

W dozymetrze Master-1 jest SBM20 z ekranem aluminiowym i odizolowana od samej lampy.
doz01.jpg
doz02.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.