transformator TC-250-2M
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
A ile chcesz dać tych 12AX7 - kilkadziesiąt ?front247 pisze: ja bede robil preamp na 12ax7.
To trafo zasili 100W końcówkę mocy, nie za duże jest jak na pre-amp? Chyba że ciężar i wymiary trafa nie mają w tej konstrukcji znaczenia

Pozdr.!
Kauczuk
PS. uzwojenie 18V to akurat dobra rzecz do tych lampek, możesz te 18VAC wyprostować, filtrować i ew. stabilizować na 12,6V DC do żarzenia...
-
- 125...249 postów
nie no
,będą 2 sztuki po jednej na kanal,a to trafo mam darmo więc chce wykorzystac.
i tu macie racje wymiary tego prerampu ,nie maja znaczenia,tzn w granicaqch rozsadku,nawet czym cięzszy tym lepiej,tylko ktory odczep zeby bylo te 140 V ?ten 127V ma niestety ok 150 v,pewnie dlatyego ze mamy juz w sieci 230 zamiast 220.
to w takim ukladzie,co przemodernizowac w zasilaczu aby bylo te 140 V
,bo jak to napiecie wyprostuje to bede mial jeszcze wiecej ,cos pewnie ok180.
oczywiscie chlopaki dziekuje za wszystkie sugestie,i czekam na rade,odnosnie tego zasilania.
dzieki i pozdrawiam

i tu macie racje wymiary tego prerampu ,nie maja znaczenia,tzn w granicaqch rozsadku,nawet czym cięzszy tym lepiej,tylko ktory odczep zeby bylo te 140 V ?ten 127V ma niestety ok 150 v,pewnie dlatyego ze mamy juz w sieci 230 zamiast 220.
to w takim ukladzie,co przemodernizowac w zasilaczu aby bylo te 140 V
,bo jak to napiecie wyprostuje to bede mial jeszcze wiecej ,cos pewnie ok180.
oczywiscie chlopaki dziekuje za wszystkie sugestie,i czekam na rade,odnosnie tego zasilania.
dzieki i pozdrawiam
front247
-
- 125...249 postów
W załączniku masz rozpisane wyprowadzenia i firmowy sposób połaczenia uzwojeń w tym trafie, jeżeli już musisz użyć go do tej 12AX7 - możesz spróbować tak połączyć uzwojenia żeby dostać upragnione 120V AC.
Acha - podane wartości napięć są przepisane z tabliczki znamionowej, dotyczą pracy pod obciążeniem znamionowym (250VA), przy biegu luzem (lub pod niewielkim obciążeniem) są nieco wyższe.
Pamiętaj że łącząc uzwojenia szeregowo, ale w przeciwnej fazie - uzyskujesz napięcie równe różnicy napięć łączonych uzwojeń
A najlepiej to nie kombinuj z trafem tylko zwiększ:
1) napięcie pracy kondensatorów zasilacza - daj kondensatory na 300V,
2) wartość rezystora pomiędzy kondensatorami filtru w zasilaczu - zamiast 2,2kΩ co najmniej 10k lub >
A naj -najlepiej - znajdź jakieś małe i zgrabne trafo do tego układu, a na TC to wiesz co zrób :>
Powodzenia!
Kauczuk
Acha - podane wartości napięć są przepisane z tabliczki znamionowej, dotyczą pracy pod obciążeniem znamionowym (250VA), przy biegu luzem (lub pod niewielkim obciążeniem) są nieco wyższe.
Pamiętaj że łącząc uzwojenia szeregowo, ale w przeciwnej fazie - uzyskujesz napięcie równe różnicy napięć łączonych uzwojeń

A najlepiej to nie kombinuj z trafem tylko zwiększ:
1) napięcie pracy kondensatorów zasilacza - daj kondensatory na 300V,
2) wartość rezystora pomiędzy kondensatorami filtru w zasilaczu - zamiast 2,2kΩ co najmniej 10k lub >
A naj -najlepiej - znajdź jakieś małe i zgrabne trafo do tego układu, a na TC to wiesz co zrób :>
Powodzenia!
Kauczuk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 9 czerwca 2005, 22:26 przez Kauczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
dzieki Ci bardzo za rozpiskę:)
no ja wiem ,masz racje to trafo za duze ,ale ja nie mam innego ,no i nie chce jeszcze sie porywać na wzmachol jakiś ,bo znowu mnie pokopie albo spale te 25amperowe w chacie hgehehe
spokojnie zrobię ten preamp ,jak sie uda to pomyśle nad czymś mocniejszym:)
mimo to dziekuje bardzo za wszystkie rady i sygestie ,bardzo mi pomogly:)
pozdrawiam
no ja wiem ,masz racje to trafo za duze ,ale ja nie mam innego ,no i nie chce jeszcze sie porywać na wzmachol jakiś ,bo znowu mnie pokopie albo spale te 25amperowe w chacie hgehehe
spokojnie zrobię ten preamp ,jak sie uda to pomyśle nad czymś mocniejszym:)
mimo to dziekuje bardzo za wszystkie rady i sygestie ,bardzo mi pomogly:)
pozdrawiam
front247
-
- 1250...1874 posty
Re: transformator TC-250-2M
front247 pisze:mam trafo z ruskiego tv,oznaczenie TC-250-2M
Skoro od TV to musi tam być zasilanie żarzenia kineskopu (jak pamietam ruskie kinole miały 12,6V na grzejnikach).
A jeśli od lampowego Rubina 710 -714 lub takiegoż Elektrona to także 6,3V

Wiec podłacz do "najgrubszego" uzwojenia (drutu nawojowego) zmienne 6,3V (lub12V). Potem poprzemierzaj poszczególne uzwojenia i znajdź sieciowe (powinno wyjść około 210-220V)
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
ZoltAn, ale namieszałeś Frontowi terazZoltAn pisze: Wiec podłacz do "najgrubszego" uzwojenia (drutu nawojowego) zmienne 6,3V (lub12V). Potem poprzemierzaj poszczególne uzwojenia i znajdź sieciowe (powinno wyjść około 210-220V)

Najgrubsze wcale nie jest 6,3V (0,9A) tylko 18V (1,8A) , wydaje się że to był jakiś całkiem "nowoczesnyj" rubin, w dużej części stranzystorowany...
Pozdr.!
Kauczuk
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów
Witam !
Ja myślę, że możesz już rozpocząć budowę telewizora, najlepiej na jakimś ruskim schemacie, najważniejszy element już masz.
Przejrzyj net, zapoznaj się ze stronami Toma i Jasia i zacznij szukać właściwego trafa do preampa, a nie jakiegoś grzmota o mocy 250 W !
W dodatku ruskiego, co może się w każdej chwili zapalić i puścić z dymem chałupę, instrument itd.
pzdr pasio, życzę wielu udanych polowań na trafo do preampa, jak już będziesz pod ścianą, skontaktuj się ze mną, mam takich parę...
Ja myślę, że możesz już rozpocząć budowę telewizora, najlepiej na jakimś ruskim schemacie, najważniejszy element już masz.
Przejrzyj net, zapoznaj się ze stronami Toma i Jasia i zacznij szukać właściwego trafa do preampa, a nie jakiegoś grzmota o mocy 250 W !
W dodatku ruskiego, co może się w każdej chwili zapalić i puścić z dymem chałupę, instrument itd.
pzdr pasio, życzę wielu udanych polowań na trafo do preampa, jak już będziesz pod ścianą, skontaktuj się ze mną, mam takich parę...
-
- 2500...3124 posty
No u mnie też wanienka wszelakiej masci traf lezy. i sowieckich też, ale do nich mam własnie duże zaufanie przeciw pożarowe. Blacha dobrej jakości a i wykonanie solidne , przekładki między warstwowe z papieru parafinowanego, parafina sie wylewa a żadne trafo jak dotad nie zapaliło mi się mimo dużego przeciążania. Ale fak faktem do preampa "ciut" duże ale jak niema czym to i spawarką sie zasili 

-
- 1250...1874 posty
Oprócz przemierzenia warto także ...
... podskrobać (ciut, ciut) druty nawojowe - zwłaszcza te od żarzenia
Sporo traf była nawijane drutami aluminiowymi - istna zaraza przy naprawach. Wygladajacy na całkowicie sprawny transformator robił niespodzianki w postaci spadków napięcia, przerw w zasilaniu obwodów, jakichś iskrzeń. pojawiały się zakłócenia na ekranie jakby sąsiad używał wiertarki czy naprawiał starą wuefemkę pod oknami
Próbowąłem to lutować używając jako topnika także mocznika i innych sralników - ręce opadały
... Sowieci to lutowali jakimiś ultradźwiękowymi "pajalnikami" czy innymi wynachodkami
Dno...
ZoltAn

Sporo traf była nawijane drutami aluminiowymi - istna zaraza przy naprawach. Wygladajacy na całkowicie sprawny transformator robił niespodzianki w postaci spadków napięcia, przerw w zasilaniu obwodów, jakichś iskrzeń. pojawiały się zakłócenia na ekranie jakby sąsiad używał wiertarki czy naprawiał starą wuefemkę pod oknami

Próbowąłem to lutować używając jako topnika także mocznika i innych sralników - ręce opadały

Dno...
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 2500...3124 posty
Nie miałem na mysli transformatorów TCA ileśtam ale zwykłe TC nawijane miedzią. A co do tych aluminiowych to bardzo dobrze lutowało sie je za pomocą zwykłego smalcu i papieru sciernego. Rozlutowywałem stary lut smarowałem smalcem jednoczesnie wcierając go za pomocą papieru sciernego a potem kalafonia cyna .... i piękne połączenie lepsze niz oryginał radziecki
Lutownica była tylko ciut mocniejsza potrzebna

-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
W tej chwili nie powiem jak kolorowe,ale czarno białe kineskopyZoltAn pisze:front247 pisze:mam trafo z ruskiego tv,oznaczenie TC-250-2M
Skoro od TV to musi tam być zasilanie żarzenia kineskopu (jak pamietam ruskie kinole miały 12,6V na grzejnikach).
A jeśli od lampowego Rubina 710 -714 lub takiegoż Elektrona to także 6,3V![]()
Wiec podłacz do "najgrubszego" uzwojenia (drutu nawojowego) zmienne 6,3V (lub12V). Potem poprzemierzaj poszczególne uzwojenia i znajdź sieciowe (powinno wyjść około 210-220V)
w wiekszosci przypadków miały 6,3V choć oczywiście 6,3V tez były.