Preamp Rackowy 1U

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Preamp Rackowy 1U

Post autor: Turgon »

Jakiś czas temu ubzdurałem sobie, że zbuduje sobie preamp rackowy. No i stało się - zdobyłem jakąś używaną obudowę za pół darmo, kupiłem trafo i stworzyłem schemat mocno ideowy. No i teraz z powodu braku laminatu i pomysłu jestem w lekkiej kropce, bo nie mam zbytniego pomysłu jak to wszystko poukładać... W załączniku foto i jakieś próby ułożenia bebechów(ten kawałek blachy na którym leżą podstawki zostawiony postawiony do pionu). Będzie tak ok?
Załączniki
schemat.pdf
(28.63 KiB) Pobrany 215 razy
101211_184342.jpg
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Preamp Rackowy 1U

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Zobacz jak ja upchałem cały wzmacniacz:

viewtopic.php?f=19&t=15009&start=45
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudłata zmora »

ja zrobilem tak. Zawaliłem z kondami zasilacza - miały być na pcb - wtedy byłoby dużo więcej miejsca. Jest tam parę wieśniackich patentów jak widać, ale działa całkiem nieźle.
Widzę, że masz głębszego racka - pomieścisz się na luzie :)
Załączniki
S7302720.JPG
S7302721.JPG
bleeee...
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Thereminator - aż takiego upłytkowania nie planuje :)
Painlust - widziałem już i myślałem nad czymś takim, ale planuje użyć PCB.
kudłata zmora - o kurde, ale wielkie te elektrolity :) ale dzięki za inspiracje!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Możesz mi wyjaśnić co ty masz namotane za pierwszym stopniem kanału przesterowanego?
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

to do mnie rozmawiasz ?
faktycznie jest tam pozostałość po bramce szumów wg Toma - czyli dioda i fotorezystor, do tego potencjometr i włącznik z tyłu. Niepodłączane nigdy b okazało się że nie trzeba - trzeba to rozmontować w końcu. Nawet nie wiem czy ten patent działa ale coś mi się wydaje, że może być kiepski.
I jest to raczej drugi stopień, ale nie daję głowy

Elektrolity nie takie wielkie....chociaż fakt że trochę ich dużo
bleeee...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Pytanie było do Turgona. Jego schemat zawiera dwa nieprzełączane równoległe gainy.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Zapomniał albo nie chciało mu się rysować przełączników, wnioskuję tak na podstawie tego co dzieje się na wyjściach potencjometrów VR7 i 12
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Szczerze mówiąc to nie chciało mi się :) W kanale przesterowanym przewiduje dwa gainy, plus czysty w stylu fenderowskim :)
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

No to kolego pracuj i chwal się , bo ja już jakiś czas o czymś takim myślę ,więc może coś podpatrzę :mrgreen:
A swoją drogą , gdzie kupiles obudowę?
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Obudowa to używka z allegro :) Jakiś czas temu zaprojektowałem i wykonałem płytkę z gainami i korekcją przesteru (foto w załączniku) . Miało to służyć testom "na desce" stąd te dwa telpody, które muszę wymienić na coś mniejszego. Masa jednego jak i drugiego nie łączy się w żaden sposób, są tylko wykonane na wspólnym laminacie celem zachowania odstępów. Natomiast co do cleanu, krąży mi po głowie myśl przerobienia go na coś w stylu marshallowskim (3 stopnie - plus może modowanie do 4ech - coś ala tryb crunch), bo osobiście preferuje brzmienia bardziej brytyjskie i w te sposób połączenie korekcji obydwóch kanałów.
Załączniki
101212_193647_1.jpg
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

kudłata zmora pisze:to do mnie rozmawiasz ?
faktycznie jest tam pozostałość po bramce szumów wg Toma - czyli dioda i fotorezystor, do tego potencjometr i włącznik z tyłu. Niepodłączane nigdy b okazało się że nie trzeba - trzeba to rozmontować w końcu. Nawet nie wiem czy ten patent działa ale coś mi się wydaje, że może być kiepski.
.......
Rozwiń może ten temat bo trochę niejasno to opisałeś ....mam w piecu identyczny patent i działa doskonale. W związku z zastosowaniem tego patentu nawet sprzedałem bramkę Boss'a niedawno (stompbox'y załadowałem w pętlę wzmacniacza - faktycznie jeśli są na wejściu wzmacniacza to "tom'owa bramka wymaga "przekalibrowania" pot'ami pod nową sytuację w torze sygnałowym) . Jak to wyzwalałeś ? może zastosowanie "wolniejszego" wyzwalacza (Dioda LED + fotorezystor) jest powodem ? próbowałeś zalecanego H11F2 ?
o-----c

Post autor: o-----c »

kudłata zmora pisze:... trzeba to rozmontować w końcu. Nawet nie wiem czy ten patent działa ale coś mi się wydaje, że może być kiepski. I jest to raczej drugi stopień, ale nie daję głowy
- byłoby miło, gdyby Pan napisał: "nie dałem rady uruchomić" ;-) Tak jak pisze Kol. Schizwania, układ jest wystarczająco skuteczny i sprawny w działaniu, by go zastosować. Z jakichś konkretnych powodów znalazł on także zastosowanie w preampie Peavey-a. Ten układ działa (wpływa na obwiednię) inaczej, niż "zwykłe" bramki, np. ze wzmacniaczami o zmiennej transkonduktancji. Konieczne jest także dokładne wytrymerowanie (konieczne) układu sterującego wewnętrznym led-em. Otrzymujemy w zamian układ pozbawiony charakterystycznego, niekoniecznie miłego, bramkowania ("zamykania" dźwięku). Być może oczekiwania były więc nieco "przestrzelone". Z tego co wyczytałem na jego temat, faktycznie, fotorezystor jest "za wolny" - i to jest wersja dla "ubogich" ;-) Imprówmentem jest zastosowanie któregoś z H11... zmienia to sytuację diametralnie. :-) Prawda, Kol. Schizwania?
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

ja nie napisałem że nie działa, albo że działa źle, tylko, że nawet tego nie uruchamiałem - zostawiłem bramkę na sam koniec, a okazało się że nie jest potrzebna - to że będzie kiepsko działać przewidywałem widząc moją konstrukcję: dioda - fotorezystor - taśma klejąca. :oops:
Jeśli zrobiłeś to i działa to sam rozwiń temat :D za którym stopniem umieściłeś bramkę? Czy przy zmianie miejsca stompboxów (przód/pętla) starczy regulacja tym potkiem zewnętrznym? I czy nadaje się H11F1 ? Bo są w sklepach.....ale to generalnie wszystko offtopic, tak mi się wydaje
Co do racków - http://www.cyberbajt.pl/produkt/2923/0/ ... y_produktu tu są chyba najtańsze.
bleeee...
ODPOWIEDZ