Niestety nie raczyli nawet napisać jaka jest minimalna impedancja więc wysłałem maila do supportu. Może odpowiedzą.... Jakby nie odpowiedzieli i ja tego nie znajdę to jest jakiś sposób na zmierzenie?
Marvel Zawsze biorę pod uwagę prawo Murphego i zakładam zawsze najgorszy scenariusz. Nie wiemy nic na temat tego małego piecyka, ani co siedzi w końcówce mocy (budzetówka, więc pewnie jakis scalak, ale czy układ zwykły czy mostkowy?), więc dla bezpieczeństwa trzeba założyć, że owe 16 omów to wartość minimalna.
Ampeg na fotce to SVT4 PRO? Bedą fotki bebechów?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
zbuffer pisze:Niestety nie raczyli nawet napisać jaka jest minimalna impedancja więc wysłałem maila do supportu. Może odpowiedzą.... Jakby nie odpowiedzieli i ja tego nie znajdę to jest jakiś sposób na zmierzenie?
Dużo można się dowiedzieć na podstawie napięć zasilających końcówkę oraz mocy transformatora. Warto też sprawdzić na czym dokładnie zbudowana jest końcówka (tranzystory/scalone wzmacniacze). Jeśli wzmacniacz nie ma jakiegoś zabezpieczenia, które będzie się załączać przy 8 omach to będzie to działać i jak nie będziesz przesadzał z mocą to się nic nie stanie.
Marvel Tylko jedna lampa? Wiec pewnie dlatego już zakończyli produkcję tego modelu Ale co w takim razie robi ten tranzystorowy head u speca od lampowców?
Użyty w końcówce scalak TDA2030 ma minimalną impedancje obciążenia 4 omy. Wąskim gardłem może tu być prawdopodobnie rachityczne trafo zasilające (na tym producent da rady sporo oszczędzić) - idę o zakład, że nie jest zbyt wielkie i w tym przypadku bałbym się tylko o przeciążenie zasilacza, a nie o końcówkę (u mnie na zadupiu TDA2030 kosztuje 5zł, w większych miastach gdzieś 2-3 zł).
Ostatnio zmieniony pn, 15 listopada 2010, 21:47 przez Thereminator, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokładnie, zasilacz może być ograniczeniem, ale przy 8 omach moc wyjściowa na poziomie 10W raczej nie powinna być problemem. Musieliby naprawdę oszczędzać na transformatorze.
COB pisze:W przypadku małego wzmacniacza 16 omów może być prawdopodobne
OK. Nie powinienem się wypowiadać nt. tranzystorów w takim razie.
Nie spodziewałem się Marvel że nie wiesz, że końcówka tranzystorowa ma minimalna wartość impedancji obciążenia, której nie można przekraczać bo grozi to spaleniem tranzystorów mocy. Dlatego też ograniczeniem nie jest też dany scalak, który może wytrzymać mniejszą impedancję, ale też system odprowadzania ciepła z tego scalaka. Jeśli masz scalak który aplikacyjnie wytrzymuje mniejszą impedancję i zasilacz o porządnej wydajności, a układ chłodzenia (radiator) będzie za mały to scalak i tak pójdzie do krainy wiecznych łowów... pamiętajcie o tym.