Stolarskie przedszkole

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Stolarskie przedszkole

Post autor: fugasi »

Tomasz Gumny pisze:tylko mieć wiertarkę o niskich obrotach i dużym momencie
Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie :?: Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje. :)
Poza tym używa ktoś z was wiertła piórowego do aluminium? Z jakimi rezultatami, jaka żywotność?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

W aluminium kilka otworów da się wywiercić, ale nie są one zbyt estetyczne.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kasztan1983 »

fugasi pisze:
Tomasz Gumny pisze:tylko mieć wiertarkę o niskich obrotach i dużym momencie
Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie :?: Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje. :)
Poza tym używa ktoś z was wiertła piórowego do aluminium? Z jakimi rezultatami, jaka żywotność?
Takie otwornice do drewna już przetestowałem i dałem sobie spokój.
Moim zdaniem nie nadają się do blachy stalowej. Za dużo z nimi zabawy i ryzyka popsucia obudowy.
Ostatnio zmieniony pn, 11 października 2010, 17:54 przez kasztan1983, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Post autor: traxman »

fugasi pisze:Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie :?: Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje. :)
Bo mają wysokoobrotowe silniki prądu stałego i aby uzyskać z niego jakiś sensowny użyteczny moment obrotowy i niską prędkość obrotową, taką np. potrzebną do dokręcenia śruby trzeba zastosować przekładnię redukcyjną o sporym przełożeniu, czasem nawet ponad tysiąc, prawie dokładnie o tyle wzrasta moment obrotowy, takie wkrętarko-wiertarki maja kilka-kilkadziesiąt obrotów na minutę, a elektronarzędzia sieciowe, gdzie silniki nie maja takich redukcji mechanicznych, a prędkość redukowana jest na drodze elektronicznej poprzez regulację fazową - już na wskutek takiej regulacji tracą moment obrotowy w porównaniu do obrotów znamionowych, a przekładnie maja przełożenie w porywach kilkanaście, więc o wiele ten moment nie wzrasta.
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Rozumiem że na jedno wiertło stopniowe trzeba wydać przynajmniej 100zł.
Idąc za ciosem spytam jaką wkrętarkę akumulatorową potrzebuje aby spokojnie pracować?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

:arrow: traxman, jasne, dzięki.
kasztan1983 pisze: Takie otwornice do drewna już przetestowałem i dałem sobie spokój.
Moim zdaniem nie nadają się do blachy stalowej.
Do stali nie, zaznaczyłem że chodzi o aluminium. Używałeś wysokiej jakości i drogich czy pierwszych lepszych wierteł?
_
traxman

ja wiercę taką:
http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... s_id=47820
chociaż jej dni są policzone (akumulator) i chyba zostanie pierwszą wkrętarką akumulatorową zasilaną z sieci...
przy mniejszych otworach (choinka do 12mm) biorę uchwyt wiertarski na sześciokąt i wpinam się do IXO.
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

fugasi: Taką otwornicą wierciłem też aluminium i nie polecam.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Jak wkrętarka to tylko Bosch'e z serii PSR. Dostałem taką: http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... s_id=35417 i nie zmienię na inną. Mają bardzo dobre, lekkie litowo-jonowe akumulatory. Są drogie, ale w 100% warte swojej ceny.

:arrow: Traxman, jak zamierzasz dorobić zasilanie sieciowe? To będzie wymagało grubych dziesiątek amper przy w miarę stabilnym napięciu
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
traxman

Może prostownik do ładowania akumulatorów.
Próbowałem przeszczepiać uszkodzone ogniwa pakietu na akumulatory R6, ale one nie maja takiego prądu rozładowania...
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Ja mam wiekową wkrętarkę Black&Decker, na pokładzie akumulator 9.6V. Moment obrotowy na 1-szym biegu niesamowity, wkręcałem tym w drewno wkręty grube jak palec które ciężko wkręcały się nawet kluczem oczkowym. Jeden akumulator już zdechł, wybebeszyłem go więc i przerobiłem do pracy stacjonarnej - przerobiłem częściowo uszkodzony zasilacz od PC, wywaliłem dzielniki pomiarowe z linii 5 i 3,3V, w linii +12V przeliczyłem dzielnik na 10,5V, połączyłem wszystkie 3 linie +12 razem i z pudła wyprowadziłem przewody zakończone wysokoprądowym złączem, drugą złączkę wkleiłem w obudowie akumulatora. Spokojnie zasilanie daje radę, nawet jest fajnie - jeśli wkrętarka jest zablokowana i nie ruszy, włącza się zabezpieczenie zasilacza; podobnie przy nagłym zablokowaniu - wcześniej przepuszczało sprzęgło we wkrętarce, teraz nie musi bo ciut wcześniej odcięty zostaje prąd.

Nawiasem mówiąc można oddać takie baterie do regeneracji, ale to niestety słono kosztuje, za pakiet do mojej B&D zaśpiewali 150zł i na dodatek prawdopodobnie nowe akumulatorki nie będą NiCd.
Brencik

Post autor: Brencik »

Jeśli chodzi o wkrętarki (i inne elektronarzędzia zresztą też) to firma zaszła mocno na psy. Podobnie jak Mercedes wśród samochodów.
geguś

Post autor: geguś »

megabit pisze: To będzie wymagało grubych dziesiątek amper przy w miarę stabilnym napięciu
Przzy 14V robiłem próby i wyszło przy zatrzymanym futerku jakieś 20-22A. Jest to do zrobienia.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

megabit pisze: :arrow: Traxman, jak zamierzasz dorobić zasilanie sieciowe? To będzie wymagało grubych dziesiątek amper przy w miarę stabilnym napięciu
:arrow: viewtopic.php?f=5&t=11684&start=33
Tomek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Z całkiem innych powodów akurat przeglądałem sobie stronę pewnego Norwega i proszę: zasilacz 14V/40A :shock:
http://www.noding.com/la8ak/g1.htm (przewinąć do 1/3 wysokości).
_