Tomasz Gumny pisze:tylko mieć wiertarkę o niskich obrotach i dużym momencie
Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje.
Poza tym używa ktoś z was wiertła piórowego do aluminium? Z jakimi rezultatami, jaka żywotność?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomasz Gumny pisze:tylko mieć wiertarkę o niskich obrotach i dużym momencie
Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje.
Poza tym używa ktoś z was wiertła piórowego do aluminium? Z jakimi rezultatami, jaka żywotność?
Takie otwornice do drewna już przetestowałem i dałem sobie spokój.
Moim zdaniem nie nadają się do blachy stalowej. Za dużo z nimi zabawy i ryzyka popsucia obudowy.
Ostatnio zmieniony pn, 11 października 2010, 17:54 przez kasztan1983, łącznie zmieniany 1 raz.
fugasi pisze:Dlaczego wiertarki akumulatorowe mają duży moment i niskie obroty a zasilane z 230V - nie Pytanie może głupie ale ja się nie znam a wydaje mi się że w gniazdku prądu nie brakuje.
Bo mają wysokoobrotowe silniki prądu stałego i aby uzyskać z niego jakiś sensowny użyteczny moment obrotowy i niską prędkość obrotową, taką np. potrzebną do dokręcenia śruby trzeba zastosować przekładnię redukcyjną o sporym przełożeniu, czasem nawet ponad tysiąc, prawie dokładnie o tyle wzrasta moment obrotowy, takie wkrętarko-wiertarki maja kilka-kilkadziesiąt obrotów na minutę, a elektronarzędzia sieciowe, gdzie silniki nie maja takich redukcji mechanicznych, a prędkość redukowana jest na drodze elektronicznej poprzez regulację fazową - już na wskutek takiej regulacji tracą moment obrotowy w porównaniu do obrotów znamionowych, a przekładnie maja przełożenie w porywach kilkanaście, więc o wiele ten moment nie wzrasta.
Rozumiem że na jedno wiertło stopniowe trzeba wydać przynajmniej 100zł.
Idąc za ciosem spytam jaką wkrętarkę akumulatorową potrzebuje aby spokojnie pracować?
ja wiercę taką: http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... s_id=47820
chociaż jej dni są policzone (akumulator) i chyba zostanie pierwszą wkrętarką akumulatorową zasilaną z sieci...
przy mniejszych otworach (choinka do 12mm) biorę uchwyt wiertarski na sześciokąt i wpinam się do IXO.
Jak wkrętarka to tylko Bosch'e z serii PSR. Dostałem taką: http://www.narzedziowy.pl/product_info. ... s_id=35417 i nie zmienię na inną. Mają bardzo dobre, lekkie litowo-jonowe akumulatory. Są drogie, ale w 100% warte swojej ceny.
Traxman, jak zamierzasz dorobić zasilanie sieciowe? To będzie wymagało grubych dziesiątek amper przy w miarę stabilnym napięciu
Może prostownik do ładowania akumulatorów.
Próbowałem przeszczepiać uszkodzone ogniwa pakietu na akumulatory R6, ale one nie maja takiego prądu rozładowania...
Ja mam wiekową wkrętarkę Black&Decker, na pokładzie akumulator 9.6V. Moment obrotowy na 1-szym biegu niesamowity, wkręcałem tym w drewno wkręty grube jak palec które ciężko wkręcały się nawet kluczem oczkowym. Jeden akumulator już zdechł, wybebeszyłem go więc i przerobiłem do pracy stacjonarnej - przerobiłem częściowo uszkodzony zasilacz od PC, wywaliłem dzielniki pomiarowe z linii 5 i 3,3V, w linii +12V przeliczyłem dzielnik na 10,5V, połączyłem wszystkie 3 linie +12 razem i z pudła wyprowadziłem przewody zakończone wysokoprądowym złączem, drugą złączkę wkleiłem w obudowie akumulatora. Spokojnie zasilanie daje radę, nawet jest fajnie - jeśli wkrętarka jest zablokowana i nie ruszy, włącza się zabezpieczenie zasilacza; podobnie przy nagłym zablokowaniu - wcześniej przepuszczało sprzęgło we wkrętarce, teraz nie musi bo ciut wcześniej odcięty zostaje prąd.
Nawiasem mówiąc można oddać takie baterie do regeneracji, ale to niestety słono kosztuje, za pakiet do mojej B&D zaśpiewali 150zł i na dodatek prawdopodobnie nowe akumulatorki nie będą NiCd.
Z całkiem innych powodów akurat przeglądałem sobie stronę pewnego Norwega i proszę: zasilacz 14V/40A http://www.noding.com/la8ak/g1.htm (przewinąć do 1/3 wysokości).