Końcówka mocy - Mesa by Recon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon
mam nadzieję, że wiesz jaka jest wypadkowa pojemność dwóch równoległych elektrolitów i mam nadzieję, że wiesz, że musisz dać rezystory symetryzujace równolegle do nich...
-
- 1250...1874 posty
-
- 9375...12499 postów
elektrolitów oczywiście szeregowych. Moja pomyłka.
-
- 1250...1874 posty
Szczerze mówiąc to zapomniałem o tym, ale wiem że trzeba, bo czytałem Twój artykuł "Lampowy przedwzmacniacz gitarowy"(zresztą bardzo ciekawy i pouczający), w którym właśnie zastosowałeś taką metodę
Edit: i zdaje się że ten zasilacz ma już w jednym miejscu symetryzację rezystorami 160k/1W, więc i w tym miejscu zastosuję podobne, albo dla bezpieczeństwa już 2W
Edit: i zdaje się że ten zasilacz ma już w jednym miejscu symetryzację rezystorami 160k/1W, więc i w tym miejscu zastosuję podobne, albo dla bezpieczeństwa już 2W
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Jakbyś nie pamiętał z lekcji fizyki połączenia szeregowego kondensatorów, to przypomnij sobie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Połączenie_szeregowe
Tu możesz dać większe te rezystory, np. 2x 220k/1W. Zmniejszy to pobierany przez nie prąd.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Połączenie_szeregowe

Tu możesz dać większe te rezystory, np. 2x 220k/1W. Zmniejszy to pobierany przez nie prąd.
-
- 1250...1874 posty
Nie no to akurat moje szczęście pamiętam ;p a co do rezystorów to dzięki 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- w zasadzie "nie mój cyrk, nie moje małpy". Proponuję, mimo to, dorwać gdzieś np. Mesa DR i dokonać pomiarów napięć w odpowiednich punktach, na stby on, stby off i przy różnych stopniach wysterowania. Pouczające doświadczenie. Wówczas eksperymentator będzie "kumał" o co naprawdę chodzi z tym 1,26 (to wartość dość "elastyczna" - zależna od kilku czynników, może być większa, mniejsza, i na którą mamy wpływ). Można oczywiście, jak ów "koleś - olewacz" wstawić na tyle "sztywne trafo", że - jak w starym dowcipie o zużyciu paliwa przez auto pewnego osobnika - napięcie będzie nawet wyższe...Recon pisze:Hehe dzięki za rady...

-
- 1875...2499 postów
Wartosc tych rezystorow, niestety, wiekszosc nawet doswiadczonych konstruktorow bierze z powietrza zamiast spojrzec w noty aplikacyjne dowolnego producenta kondensatorow. Tam sie dowiemy ze rezystory wyrownawcze powinny byc tak dobrane aby plynacy przez nie prad byl 5-10 razy wiekszy od pradu uplywu uzytych kondensatorow. (ang: leakage current).Oloorin pisze:Jakbyś nie pamiętał z lekcji fizyki połączenia szeregowego kondensatorów, to przypomnij sobie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Połączenie_szeregowe![]()
W niektorych zastosowaniach rekomenduje sie prad rezystorow 20 razy wiekszy.
W zalaczniku lektura w jezyku "language"

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aleksander Niemand
- święte słowaVacuumVoodoo pisze:...Tam sie dowiemy ze rezystory wyrownawcze powinny byc tak dobrane aby plynacy przez nie prad byl 5-10 razy wiekszy od pradu uplywu uzytych kondensatorow. (ang: leakage current). W niektorych zastosowaniach rekomenduje sie prad rezystorow 20 razy wiekszy.

-
- 1250...1874 posty
Canio, ja rozumiem Twoje czyste i szczere intencje, ale to po prostu za wysokie progi...
Oczywiście mam zamiar rozwijać w sobie tą pasję i zgłębić 'tajniki mocy', ale to mój drugi projekt a pierwsza końcówka mocy, strasznie chciałbym mieć sposobność pomierzenia napięć DR-ki albo jakiegokolwiek innego lampowca, ale po prostu nie mam.
W końcówkę mocy, podobnie jak i w preamp, który wykonałem(choć akurat tu bawiłem się tonestackiem i niektórymi rezystorami) w zasadzie nie ingeruję, ale Tworząc je mam kapitalny poligon do ćwiczeń, i na pewno po wykonaniu końcówki mocy pomierzę wszystkie możliwe napięcia by przejść przez tą 'pouczającą' lekcję
. Np mierząc napięcia na lampach(z pomocą rad Painlusta i Marvela) dowiedziałem się o zjawisku spadku napięcia na lampach i o wielkości tych spadków, no i zorientowałem się w napięciach panujących w tymże preampie, przykładów mogę pisać przez parę stron, generalnie na przestrzeni pół roku dokonałem cudów i wzbogaciłem ogromnie wiedzą, która nadal jest mała, ale wystarczy się cofnąć o 5 miesięcy i porównując jest szok - ofc dla mnie
. Jak już wiele razy wspominałem, to wszystko tylko dzięki waszej pomocy i mojemu uporowi 
Póki co trzymam się schematu

W końcówkę mocy, podobnie jak i w preamp, który wykonałem(choć akurat tu bawiłem się tonestackiem i niektórymi rezystorami) w zasadzie nie ingeruję, ale Tworząc je mam kapitalny poligon do ćwiczeń, i na pewno po wykonaniu końcówki mocy pomierzę wszystkie możliwe napięcia by przejść przez tą 'pouczającą' lekcję

Póki co trzymam się schematu

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- zdając sobie sprawę z tego, że akurat nie posiadasz paru "luźnych" DeeRek na pawlaczu, podałem Ci samą czystą empirię wyrażoną w wolciszach. Takie właśnie zjawiska napięciowe np. panują w piecu 4x6L6. Masz gotowca.Recon pisze:... strasznie chciałbym mieć sposobność pomierzenia napięć DR-ki albo jakiegokolwiek innego lampowca, ale po prostu nie mam.
-
- 3125...6249 postów
Moje pomiary, wprawdzie 2xEL34 i bias automatyczny, do tego prostownik lampowy, ale widać mniej-więcej zasadę:
"Z GZ34 przy 2x343VAC mam 407VDC przy wejściu zwartym do masy i 380VDC przy maksymalnym wysterowaniu."
Wątek tutaj:
viewtopic.php?p=138667#p138667
"Z GZ34 przy 2x343VAC mam 407VDC przy wejściu zwartym do masy i 380VDC przy maksymalnym wysterowaniu."
Wątek tutaj:
viewtopic.php?p=138667#p138667
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Muszę przyznać, że bardzo ciekawe te wszystkie pomiary, czyste doświadczenie z tego płynie, no i widać potwierdzenie "całej tej teorii", w którą dotychczas(teraz coraz mniej naszczęście) po prostu musiałem uwierzyć 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Zaraz stodołaCanio pisze:Gdy zajrzymy do jakiegoś Twina, zobaczymy trafo wielkości stodoły, ale już w Bassmanie czy innej mesie niekoniecznie...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- wieszszsz, bo tłinuf, jak psuff...Marvel pisze: Zaraz stodołaZajrzałem do mojego Twina i jest tam EI115x58. W klonie SLO50 mam z kolei EI120x52.