Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
sekrety Vaica
Alek,
jesli jeszcze nie znasz tej strony to moze Cie ona zainteresowac:
http://www.vaic-audio.info/All%20about% ... 20Vaic.htm
Vaic pokazuje jak robil swoje lampy. Z ta proznia 10^-8 to chyba polecial, bo jego lampy akurat byly znane z kiepskiej i niestabilnej prozni.
Powodzenia!
304tl
jesli jeszcze nie znasz tej strony to moze Cie ona zainteresowac:
http://www.vaic-audio.info/All%20about% ... 20Vaic.htm
Vaic pokazuje jak robil swoje lampy. Z ta proznia 10^-8 to chyba polecial, bo jego lampy akurat byly znane z kiepskiej i niestabilnej prozni.
Powodzenia!
304tl
-
- 500...624 posty
Widze że znasz się "trochę" na chemii.
Zakładam że kiedyś przeczytałeś jakieś książsi Stefan Sękowskiego(W Młodym Techniku też opisywał te doświadczenia).
W jednej z nich w tej chwili nie pamiętam ale była to chyba "Ciekawe doświadczenia cz.2" był opis kilku farb świecących w ciemności.
Większość opisów opartych było właśnie na siarczku cynku który musiałbyć idealnie czysty!!!!!!!!.
Z tego co pamiętam Sękowski radził aby wszystkie reakcje otrzymywania i prażenia ZnS prowadzić w oświetleniu
(podobno to miało wpływ wielki na jego późniejsze właściwości jako luminoforu).
Ciekawi mnie co rozumiesz pod pojęciem aktywacji - w tych farbach aktywatorem był azotan toru(substancja radioaktywana - bardzo lekko)?
Zakładam że kiedyś przeczytałeś jakieś książsi Stefan Sękowskiego(W Młodym Techniku też opisywał te doświadczenia).
W jednej z nich w tej chwili nie pamiętam ale była to chyba "Ciekawe doświadczenia cz.2" był opis kilku farb świecących w ciemności.
Większość opisów opartych było właśnie na siarczku cynku który musiałbyć idealnie czysty!!!!!!!!.
Z tego co pamiętam Sękowski radził aby wszystkie reakcje otrzymywania i prażenia ZnS prowadzić w oświetleniu

Ciekawi mnie co rozumiesz pod pojęciem aktywacji - w tych farbach aktywatorem był azotan toru(substancja radioaktywana - bardzo lekko)?
"Mathematics is the language of nature"
Książki Stefana Sękowskiego czytałem, podobnie jak i "młodego technika".
Cenię tego Autora za propagowanie chemii, mam natomiast pewien niedosyt-spory odsetek doswiadczeń nie chciał wyjść. Temat farb świecących jest jednym z trudniejszych zagadnień.
Jeśli chodzi o aktywowanie to mam tu na myśli nieznaczny dodatek soli srebra, względnie miedzi. Nie muszę dodawać soli radioaktywnej, bo nie żądam by świecił w ciemności.
Cenię tego Autora za propagowanie chemii, mam natomiast pewien niedosyt-spory odsetek doswiadczeń nie chciał wyjść. Temat farb świecących jest jednym z trudniejszych zagadnień.
Jeśli chodzi o aktywowanie to mam tu na myśli nieznaczny dodatek soli srebra, względnie miedzi. Nie muszę dodawać soli radioaktywnej, bo nie żądam by świecił w ciemności.
-
- 500...624 posty
Mam tylko nadzieję że siarczek cynku wyjdzie Ci wystarczająco czysty.
Pozdrawiam i podziwiam że próbujesz kombinować z próżnią...
P.S.
Co do ksiązęk Sękowskiego to uważam że pod względem zainteresowania czytelnika po przeczytaniu kilu stron jego książki jakiejkolwiek - Wcześniej takich nie było , teraz takich niema i później wątpie aby się ukazały.
Pozdrawiam i podziwiam że próbujesz kombinować z próżnią...
P.S.
Co do ksiązęk Sękowskiego to uważam że pod względem zainteresowania czytelnika po przeczytaniu kilu stron jego książki jakiejkolwiek - Wcześniej takich nie było , teraz takich niema i później wątpie aby się ukazały.
Próby na dziś zakończone. Prażony sam siarczek cynku po naświetleniu promieniowaniem UV (banknotowym) świeci na zielono. Ten sam siarczek cynku z dodatkiem fluorku sodu świeci jaśniej. Z dodatkiem (bardzo nieznacznym!) soli miedzi świecenie z zielonego przeszło w zielono-żółte. Pozostanie jeszcze sprawdzić kiedyś jak ów siarczek zachowa się pod wpływem bombardowania elektronowego. Trzeba też będzie wypróbować inne aktywatory celem zwiększenia wydajności świetlnej tudzież zmiany koloru.
W każdym razie jedno jest dla mnie jasne: strącać siarczek cynku za pomocą siarczku amonu. Rozchodzi się bowiem o to, że przy prażeniu sole amonowe ulegną rozkładowi, co sprzyja ostatecznej czystosci produktu.
W każdym razie jedno jest dla mnie jasne: strącać siarczek cynku za pomocą siarczku amonu. Rozchodzi się bowiem o to, że przy prażeniu sole amonowe ulegną rozkładowi, co sprzyja ostatecznej czystosci produktu.
-
- 500...624 posty
A mnie tam dalej interseuje co jest powodem wypalania luminoforu w oczkach magicznych?
Skoro to nie jest spadek emisji katody to co?
Na luminoforze nieraz widać przyciemnione obszary które świecą słabiej - i tu pytanie co to jest?
Zachodzi jakaś reakcja a jeżeli tak to jaka dalej się pytam...
Skoro to nie jest spadek emisji katody to co?
Na luminoforze nieraz widać przyciemnione obszary które świecą słabiej - i tu pytanie co to jest?
Zachodzi jakaś reakcja a jeżeli tak to jaka dalej się pytam...
-
- 500...624 posty