Sens obdiorników uniwersalnych

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Sens obdiorników uniwersalnych

Post autor: Tomasz Gumny »

Prąd stały ma jedną zasadniczą wadę - nie gasi łuku przy wyłączaniu, więc każdy standardowy wyłącznik będzie jednorazowego użytku. Faktem jest, że obecnie nie byłoby problemu z włącznikami półprzewodnikowymi...
Tomek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

tszczesn pisze: A ja z kolei jak widzę klimatyzację w serwerowniach mam to samo. Czemu nie ma jeszcze standardu chłodzenia cieczą/nawiewem wewnątrz stojaków 19"? O ile by to potaniło serwerownie...
Są i takie systemy, sam miałem kiedyś w serwerowni wiatrak montowany do szafy rackowej. Myślę, że i klimatyzatory tego rodzaju by się znalazły. W celu zmniejszenia kosztów chłodzenia serwerowni widziałem patent polegający na ogrzewaniu pomieszczeń zasiedlonych przez ludzi ciepłym powietrzem z serwerowni. O ile pamiętam było to zrealizowane w ten sposób że radiator kliatyzatora był owiewany wentylatorem niewielkiej mocy, powietrze się ogrzewało i było tłoczone tymże wentylatorem do docelowego pomieszczenia.
geguś

Post autor: geguś »

Brencik pisze:
geguś pisze:
STUDI pisze:. Powód - dwa zamiast trzech przewodów, mniejsze straty.
A jak to?
Można jeden, powrót puścić ziemią hehe.
A nie można. Hehe. :)
Tomasz Gumny pisze:Prąd stały ma jedną zasadniczą wadę - nie gasi łuku przy wyłączaniu, więc każdy standardowy wyłącznik będzie jednorazowego użytku. Faktem jest, że obecnie nie byłoby problemu z włącznikami półprzewodnikowymi...
Ale tam gdzie nie ma tlenu, tam też nie ma łuku. Prawda?
Brencik

Post autor: Brencik »

geguś pisze: Ale tam gdzie nie ma tlenu, tam też nie ma łuku. Prawda?
Nieprawda.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

geguś pisze:Ale tam gdzie nie ma tlenu, tam też nie ma łuku. Prawda?
Niekoniecznie musi być tlen - łuk powstaje w różnych gazach. Chodziło mi o to, że radosne podłączanie do sieci prądu stałego standardowych urządzeń tylko dlatego, że mają zasilacze impulsowe może się źle skończyć.
Tomek
geguś

Ok. Ale tam gdzie nie ma żadnego gazu, powstanie łuku jest możliwe i jakiej wielkości to jest? Przecież technika próżniowa jest od dawna stosowana w średnich i wysokich napięciach. Jak trzeba będzie znajdzie i zastosowanie przy niskich.
_idu

Post autor: _idu »

Tomasz Gumny pisze:Prąd stały ma jedną zasadniczą wadę - nie gasi łuku przy wyłączaniu, więc każdy standardowy wyłącznik będzie jednorazowego użytku. Faktem jest, że obecnie nie byłoby problemu z włącznikami półprzewodnikowymi...
Zgadza się, w nastawnikach tramwajowych sporo miejsca zajmowały wyrzutniki płomieni od łuku elektrycznego.
_idu

geguś pisze:
A jak to?
Dwa przewody zamiast jednego - na długich liniach istotny zysk.
Ponadto na linii prądu stałego wysokiego napięcia są mniejsze straty energii - np. wyładowanie koronowe.
W pobliżu linii WN zawsze słychać buczenie oraz syczenie wyładowania koronowego.

A m.in. linie prądu stałego zaczęli stosować np. Kanadyjczycy z racji znacznych odległości pomiędzy podstacjami.
_idu

Brencik pisze:Jasiu, wymieńcie zasilacze w serwerach na 48V.
Pod warunkiem że do każdego z zastosowanych serwerów producent oferuje taki zasilacz - inaczej jest to bez sensu.
W serwerach zasilacze to inna bajka niż tandetna chińszczyzna w komputerach PC.
geguś

STUDI pisze:
geguś pisze:
A jak to?
Dwa przewody zamiast jednego - na długich liniach istotny zysk.
Nie bardzo rozumiem te porównania. I trzeba zaznaczyć o czym sie pisze, czy o WN czy o nN. bo to różnica jest zasadnicza.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jasiu pisze:Co prawda widziałem kiedyś opis dużej radioli (Philipsa zdaje się) z lampami "U", ale nie pamiętam czy nadawała się do włączenia do prądu stałego.
Dla Philipsa to raczej żaden problem, więc możliwe, że był tam silnik prądu stałego, a może nawet dwa, na prąd stały i zmienny. Takie radiole Philips produkował już na początku lat 30, oczywiście do odbiorników wyłącznie na prąd stały (nie było jeszcze uniwersalnych), np. 870C. W drugiej połowie lat 30 uniwersalne radiole to były normalne odbiorniki z transformatorem z zamontowaną przetwornicą wibratorową, więc silnik był na prąd zmienny. W późniejszych możliwe że był silnik na prąd stały z prostownikiem, choć w sumie w jakimś stopniu prawdopodobne jest też, że gramofon pracował tylko przy zasilaniu prądem zmiennym i miał silnik na prąd zmienny. Z drugiej jednak strony niezbyt pasowałoby mi to rozwiązanie do Philipsa.
A w drugim załączniku piękne, "oszczędnościowe", jednoobwodowe radyjko reakcyjne na prąd stały 8) Nawet specjalną wersję RE604 produkowali do żarzenia szeregowego - RE604s ("Serie"), 30 lat później byłaby nawet kompatybilna z serią X (Iż=0.6A) :lol: . Dziś ta lampa jest bardzo rzadkim okazem, choć pewnie nie różni się niczym od zwykłej RE604. Zresztą firma Nora też ją lubiła: http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.cfm?model_id=8087

I jeszcze rodzima myśl techniczna: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/kar ... linka3.htm W tym przypadku rzeczywiście górę wzięły chyba względy oszczędnościowe no i oczywiście bezpieczeństwa :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 13 września 2010, 19:26 przez OTLamp, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Nie było mnie 2 dni i nie wiedziałem że temat się aż tak rozrośnie. Już wiem o co chodziło z tym prądem stałym w gniazdkach, temat nawet zahaczył o tramwaje (jak wszędzie) ale to nic. Jedno z drugim jakoś było powiązane.
Dziękuję za tak obszerną lekturę :shock:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Instalacji niskonapięciowych z akumulatorami nie stosuje się z prostego powodu - niskie napięcie źle się przesyła na większe odległości a większe prądy płynące po kablach to także większy stres na wszystkich wyłącznikach i złączach.
Nie znam na pamięć komputerowych norm, ale wiem, że są jakieś limity na prąd płynący przez wszelkie złącza i wtyczki i to zarówno przed jak i za zasilaczem.
Dlatego przy dużych szafach zasilających serwery często jest centralny UPS dla całości i rozprowadzone normalnie 230V, żeby zasilić kilka większych komputerów prosto z 48V pewnie trzeba byłoby kłaść naprawdę solidne przewody. Mój prywatny publiczny serwer na ten przykład do działania z 48V życzyłby sobie blisko 10A ciągłego prądu, więc w praktyce musiałbym go do akumulatora pewnie podłączyć samochodowymi przewodami.

Z kolei baterie akumulatorów na wyższe napięcia też nie są zbytnim rarytasem. Jeśli zrobi się taką baterię z gołych akumulatorów, to żywotność baterii jako całości będzie zawsze dużo mniejsza niż żywotność jednego akumulatora. Zauważcie, że wystarczy zużycie się jednej celi lub jakieś uszkodzenie (zwarcie) i reszta dostaje mocniej w palnik, co przyspiesza ich zużycie. Widać to doskonale w niektórych UPSach gdzie np. 4 akumulatory 12V połączone są w szereg, w takich sprzętach akumulatory wymienia się co najmniej ze 2 razy częściej a przecież teoretycznie rozładowywane mniejszym prądem narażone są na mniejszy stres i powinny wystarczyć na dłużej.
Brencik

STUDI pisze:
Brencik pisze:Jasiu, wymieńcie zasilacze w serwerach na 48V.
Pod warunkiem że do każdego z zastosowanych serwerów producent oferuje taki zasilacz - inaczej jest to bez sensu.
W serwerach zasilacze to inna bajka niż tandetna chińszczyzna w komputerach PC.

No właśnie wśród zasilaczy -48V tandety nie ma, jest tylko w tych na 230V.
Brencik

Furman Zenobiusz pisze: Dlatego przy dużych szafach zasilających serwery często jest centralny UPS dla całości i rozprowadzone normalnie 230V, żeby zasilić kilka większych komputerów prosto z 48V pewnie trzeba byłoby kłaść naprawdę solidne przewody. Mój prywatny publiczny serwer na ten przykład do działania z 48V życzyłby sobie blisko 10A ciągłego prądu, więc w praktyce musiałbym go do akumulatora pewnie podłączyć samochodowymi przewodami.

Z kolei baterie akumulatorów na wyższe napięcia też nie są zbytnim rarytasem. Jeśli zrobi się taką baterię z gołych akumulatorów, to żywotność baterii jako całości będzie zawsze dużo mniejsza niż żywotność jednego akumulatora. Zauważcie, że wystarczy zużycie się jednej celi lub jakieś uszkodzenie (zwarcie) i reszta dostaje mocniej w palnik, co przyspiesza ich zużycie. Widać to doskonale w niektórych UPSach gdzie np. 4 akumulatory 12V połączone są w szereg, w takich sprzętach akumulatory wymienia się co najmniej ze 2 razy częściej a przecież teoretycznie rozładowywane mniejszym prądem narażone są na mniejszy stres i powinny wystarczyć na dłużej.
Eee w urządzeniach telekomunikacyjnych i teleinformatycznych nikt jakos z tego powodu nie narzeka że siłownia pobiera 300 czy 500A.
I wcale strat energii takich nie ma bo lepiej mieć straty 1% na spadku napięcia na przewodzie niż 10% z przetwarzania na 230V gwarantowane wte i wewte. Akumulatory u mnie pracują np. bez wymiany ponad 10 lat.