STUDI pisze:Zrób wzmacniacz taki jaki bł w Kolibrze. Trafa można nabyć a pewnie ktoś tu na forum może mieć takie.
Zapytam na giełdzie, może ktoś będzie miał coś takiego. Miałem na myśli jedynie to, że ja nie mam pod ręką żadnego transformatorka audio wymaganego w projektach z tamtych czasów. Reszta części się znajdzie. Tranzystorów germanowych mam kilka pudełek, diody DOG-xx też jakieś są. Z kondensatorami i rezystorami to nie problem.
Możesz spróbować stopnia mocy na parze AC180/AC181.
Przypomniał mi się jeszcze projekt radia refleksowego z książki "Proste układy elektroniczne", wydanej przed laty przez Instytut Wydawniczy "Nasza Księgarnia". Był tam projekt prostego odbiornika refleksowego autorstwa Romana Kozaka. Antena ferrytowa, dwa tranzystory (germanowe lub krzemowe - wówczas różne wartości rezystorów), dioda germanowa i słuchanie audycji za pomocą W66 lub (jako opcja) wzmacniacz głośnikowy na trzech tranzystorach krzemowych.
BTW w roli dławika używanego w odbiornikach refleksowych można użyć jakiegoś fabrycznego, np. osiowego? Jaka powinna być jego indukcyjność?
@frycz: Mógłbyś może wrzucić cały opis tego radia, nie tylko sam schemat?