Bolero - działa na wszystkich zakresach ;-)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Re: Tatry - politurowanie zakończone :-)

Post autor: Wacek Z »

Witam.
Czy to cerowanie, to Kolega wykonał osobiście?
Mam taki sam problem z przetartym płótnem od Poloneza.
W pracowni zaśpiewali mi 30 zł.od centymetra kw. /ok.5 cm./
Czy można prosić o fotkę ze zbliżeniem tej naprawy,oraz opis wykonania.
Nie jest to artystyczne cerowanie, ale zawsze coś.
Pozdrawiam. Wacek
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Wacek Z pisze:Witam.
Czy to cerowanie, to Kolega wykonał osobiście?
Mam taki sam problem z przetartym płótnem od Poloneza.
W pracowni zaśpiewali mi 30 zł.od centymetra kw. /ok.5 cm./
Czy można prosić o fotkę ze zbliżeniem tej naprawy,oraz opis wykonania.
Nie jest to artystyczne cerowanie, ale zawsze coś.
Pozdrawiam. Wacek
He, he mnie jeszcze w szkole podstawowej uczyli cerować skarpetki (poważnie!)

Wyciągnąłem z podobnej tkaniny kilka nitek , nawlokłem na igłę i dziegałem najpierw w poprzek a potem wzdłóż przeplatając między nitkami. Cudów się nie da zrobić bo tam był wzorek ale lepsze to niż dziura :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Mój Polonez czeka od kilku lat na generalkę.
Chciałem wymienić lub naprawić "bez śladu" tkaninę.
Po oglądnięciu Kolegi dzieła, stwierdziłem że nie ma się co przejmować i sam
zabiorę się do wykonania reperacji.
Racja,że lepsze to niż dziura. :oops:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

"Pięknie ! Gdybyś mieszkał bliżej to ja bym naprawiał a Ty politurował. Pozdrawiam."

No to załóż firmę. :wink: Ty będziesz radio odbierał i demontował, Zagore zrobi skrzynkę i wystawi Ci fakturę (Twój koszt+ kurier) a Ty zafakturujesz Klienta. Jak nigdy nie miałeś firmy to przez pierwszy rok płacisz symboliczny ZUS i masz 50tys. pożyczki bezzwrotnej pod warunkiem że utrzymasz się na rynku 3 lata. A gdybyś jeszcze zatrudnił inwalidę to PFRON da Ci dodatkowo bezzwrotną kasę na jego miejsce pracy.
Z tym, że od razu nastaw się na Klienta z Europy zach. Belgia, Francja, Niemcy, Anglia, Szwecja..
Tu, w polsce jest dużo frustratów bez kasy, którzy myślą że taki remont to 80-100 PLN. max. No bo tak, 2 puszki lakieru z Tesco 19 PLN, lampy są za darmo na wolumenie od pijaczków, a jak zarobisz 50PLN za 3 dni grzebania to jest to społecznie sprawiedliwe... Heh... :D
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

frycz pisze:"Pięknie ! Gdybyś mieszkał bliżej to ja bym naprawiał a Ty politurował. Pozdrawiam."

No to załóż firmę. :wink: Ty będziesz radio odbierał i demontował, Zagore zrobi skrzynkę i wystawi Ci fakturę (Twój koszt+ kurier) a Ty zafakturujesz Klienta. Jak nigdy nie miałeś firmy to przez pierwszy rok płacisz symboliczny ZUS i masz 50tys. pożyczki bezzwrotnej pod warunkiem że utrzymasz się na rynku 3 lata. A gdybyś jeszcze zatrudnił inwalidę to PFRON da Ci dodatkowo bezzwrotną kasę na jego miejsce pracy.
Z tym, że od razu nastaw się na Klienta z Europy zach. Belgia, Francja, Niemcy, Anglia, Szwecja..
Tu, w polsce jest dużo frustratów bez kasy, którzy myślą że taki remont to 80-100 PLN. max. No bo tak, 2 puszki lakieru z Tesco 19 PLN, lampy są za darmo na wolumenie od pijaczków, a jak zarobisz 50PLN za 3 dni grzebania to jest to społecznie sprawiedliwe... Heh... :D
He, he -cała przyjemność w tym ,że nie muszę tego robić za pieniądze :lol: Zresztą nikt by mi nie zapłacił adekwatnej kwoty za 2 tygodnie politurowania po ok. 30 minut dzienne. Bo tyle mniej-więcej trzeba poświęcić czasu aby efekt był przyzwoity. W firmie renowacyjnej politurowanie skrzynki radia kosztuje około 250 zł.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No cóż ,trochę się oblizałem bo wszystko to brzmi pięknie i zachęcająco.Nie mówię tak i nie mówię nie.Jeżeli tak to w grę wchodziłyby głównie odbiorniki powojenne.Na dzień dzisiejszy z powodów o których wolę nie mówić ograniczam się tylko do mądrzenia na forum.Rację mają koledzy wcześniej piszący że w kraju jest niewielu klientów których stać na tego typu usługi.Sam parę razy kładłem politurę ( tylko dla siebie ) i daleko mi do kol.Zagore ale wiem ile to kosztuje pracy a to tylko pudło.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

TELEWIZOREK52 pisze:No cóż ,trochę się oblizałem bo wszystko to brzmi pięknie i zachęcająco.Nie mówię tak i nie mówię nie.Jeżeli tak to w grę wchodziłyby głównie odbiorniki powojenne.
Żeby utrzymać taką firmę i żyć godnie musisz naprawiać 12 urządzeń miesięcznie przy czym czas naprawy może wynosić nawet i 2 m-ce. Klient poczeka pod warunkiem że na bieżąco informujesz go o stanie prac, wysyłając foto. (foto potrzebne do dokumentacji) Po prostu masz na warsztacie w danej chwili 8 urządzeń. Np Pan od politury może w danej chwili pracować nad 6-8 skrzynkami bo jednej poświęca godzinę co trzy dni...
Musisz mieć przynajmniej 48 zapytań miesięcznie bo zostanie u Ciebie co 4 Klient. Pozostali na info że renowacja bateryjnego radia Elektrit Hejnał kosztuje 1400 PLN odejdą pukając się w czoło. Nie przejmuj się, wrócą Ci, którzy to radio od nich odkupią. MUSISZ PRZYJMOWAĆ WSZYSTKO. Detefon, polifon, patefon a nawet zegar i radio z 1926r. i pozytywkę.Wszystko polega na sprawdzonych kooperantach. Obudowę zegara wysyłasz koledze do zrobienia, wróci za 2 tyg z fakturą i gwarancją, a werk wysyłasz do zegarmistrza w Bydgoszczy - mistrza w swoim fachu. Wróci po tygodniu z fakturą i gwarancją. Ty składasz i fakturujesz. Oczywiście dajesz Klientowi gwarancje. Obudowy ebonitowe wysyłasz do innego gościa. To ważne żebyś przyjmował wszystko bo ważny jest obrót, ale też musisz zapewnić chleb swoim kooperantom. Ja w swojej firmie biorę również zlecenia na których się nie znam, np z neuromarketingu, ale zlecam to komuś kto się zna i ma narzędzia i jest OK. :D

Oczywiście spisujesz z Klientem mowę i robisz dokumentację FOTO z otwarcia.

Firma tego typu opiera się przede wszystkim na budowaniu dobrych trwałych relacji z Klientami, podwykonawcami i pracownikami, opartych na dobrej woli, ciągłym doskonaleniu warsztatu i nienagannej uczciwości. To po prostu sztuka bycia z ludźmi. A reszta? Reszta, czyli oscyloskopy, mierniki i lutownice? To dzieje się niejako "przy okazji." Bo sprzęt bez Klienta to tylko środek trwały, a jedynym Trwałym zasobem firmy są Klienci :wink:
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Z przyjemnością przeczytałem rady kol. Frycza.Długo myślałem nad odpowiedzią ,ja już pomału zbliżam się do końca kariery tak jak i skończył się chleb z współczesnych OR i TV.Dlaczego położyłem nacisk na sprzęt powojenny? Po prostu zaczynając pracę pod koniec lat 60tych około 50% stanowił sprzęt z lat 50 i 40tych.Wiele rzeczy wyleciało z głowy,wiele też zostało.Mam satysfakcję ( nie chleb ) jeżeli mogę z kimś się podzielić tym co mi jeszcze zostało w głowie.Chleba najadłem się w latach 70- 90tych,to był zloty okres.Tak czy inaczej dał mi kolega temat do przemyślenia,dzięki.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Radioodbiornikowi "Tatry" przybył braciszek "Bolero"

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Radio w miarę kompletne :-)
Niestety brak napisu Bolero :-(

Na razie zauważyłem:
- odcięte przewody od EM4
- jeden elektrolit ma odcięte przewody a drugiego brak.
- spadł magnes z lewego głośnika
- spadła dolna obudowa głowicy UKF

Skrzynka w dobrym stanie bez ubytków- dostanie nową politurę :-)
Skala cała! UKF wysoki :)

Będę rozbierał pomału radio i mam nadzieję, że z pomocą kolegów uda mi się go uruchomić :P

Chassis wyjęte :-)

Pierwszy pomiar
na wyjściu z transformatora- ~257V
na wyjściu z prostownika tylko 225V czyli lipa ;-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Tatry mają braciszka -Bolero :-)

Post autor: Vault_Dweller »

A właśnie: czym one się różniły?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Moja głowica UKF w Karioce wygląda identycznie. Może UKF też wysoki? Jaki jest numer na głowicy?
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

szewek pisze:Moja głowica UKF w Karioce wygląda identycznie. Może UKF też wysoki? Jaki jest numer na głowicy?
Nie chcę Cię martwić ,ale chyba nie było Karioki z wysokim UKF-em.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Vault_Dweller pisze:A właśnie: czym one się różniły?
TATRY i TATRY 60 nie miały zakresu UKF !!!
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

george6 pisze:
Vault_Dweller pisze:A właśnie: czym one się różniły?
TATRY i TATRY 60 nie miały zakresu UKF !!!
Ale za to Tatry mają przycisk SEL - poprawiający jakość odbioru :D
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Witam.
Małe pytanie.Czyżby Kolega używał ten denaturat, co stoi koło radia,do fornirowania?
Czy też do innych celów,wykluczam drinkowanie. :D
Pozdrawiam.