Dalej drążę temat gniazda anteny i podłączenia anteny ferrytowej.
Jak widać gniazdo "ziemia" jest wklejone omyłkowo w miejsce anteny ( to nie problem.)
Samo gniazdo anteny mam tylko nie wiem zbytnio w którym miejscu ma być podpięte do tej cewki. i w którym miejscu ma być podpięty ten niebieski przewód idący do ant. ferryt. ??? A może oprócz gniazda może jeszcze czegoś brakuje?
I jeszce jedno ze schematu wygląda, że antena wewnętrzna ( czyli kawał przewodu wewnąrz skrzynki)fal krókich jest podpięta tylko do Kr II. Dla czego??
I to by się potwierdzało bo na Kr II odbiera dużo lepiej i więcej stacji niż na Kr I.
Antena ferrytowa jest tylko na fale średnie. Pracuje także przy falach długich ale jest włączona wtedy autotransformatorowo z tą cewką na samym dole i ma dużo mniejszą skuteczność. Jeśli na średnich działa, a na długich nie, to musisz mieć coś albo z tą cewką na dole, albo z kondensatorami, albo najpewniej z przełącznikiem zakresów. Ten wyłącznik między anteną a eliminatorem powinien mieć postać dwóch sprężystych blaszek i być sprzężony z kołem, na którym jest antena ferrytowa. Wtedy przy skrajnym położeniu anteny ferrytowej dołączana jest antena zewnętrzna. Będzie działać bez tego. Pytasz co z niebieskim kablem? Antena ferrytowa ma tylko dwa wyprowadzenia, i jeśli jest podłączona to jakim cudem ten kabel nie jest podłączony? Czy to nie jest kabel od wyłącznika anteny zewnętrznej? To już powinieneś wiedzieć, w końcu Ty masz to radio i widzisz gdzie ten kabel wychodzi z drugiej strony... Gniazdko anteny musisz podłączyć do cewki eliminatora. Antena wewnętrzna (chyba kolega jeszcze nie umie czytać schematów) jest dla obu zakresów fal krótkich i tu masz na pewno walnięty przełącznik zakresów - bo wystarczy się tylko przyjrzeć schematowi, żeby zobaczyć że antena ta jest dołączana albo do cewki Krótkie 1 albo 2.
Radzę najpierw przeanalizować schemat i połączenia przełącznika zakresów i POMYŚLEĆ, a nie bez jakiegokolwiek zastanowienia zadawać pytanie gdzie podłączyć kabel, który sam nie wiesz od czego jest.
g.marciniak pisze:Antena ferrytowa jest tylko na fale średnie. Pracuje także przy falach długich ale jest włączona wtedy autotransformatorowo z tą cewką na samym dole i ma dużo mniejszą skuteczność. Jeśli na średnich działa, a na długich nie, to musisz mieć coś albo z tą cewką na dole, albo z kondensatorami, albo najpewniej z przełącznikiem zakresów. Ten wyłącznik między anteną a eliminatorem powinien mieć postać dwóch sprężystych blaszek i być sprzężony z kołem, na którym jest antena ferrytowa. Wtedy przy skrajnym położeniu anteny ferrytowej dołączana jest antena zewnętrzna. Będzie działać bez tego. Pytasz co z niebieskim kablem? Antena ferrytowa ma tylko dwa wyprowadzenia, i jeśli jest podłączona to jakim cudem ten kabel nie jest podłączony? Czy to nie jest kabel od wyłącznika anteny zewnętrznej? To już powinieneś wiedzieć, w końcu Ty masz to radio i widzisz gdzie ten kabel wychodzi z drugiej strony... Gniazdko anteny musisz podłączyć do cewki eliminatora. Antena wewnętrzna (chyba kolega jeszcze nie umie czytać schematów) jest dla obu zakresów fal krótkich i tu masz na pewno walnięty przełącznik zakresów - bo wystarczy się tylko przyjrzeć schematowi, żeby zobaczyć że antena ta jest dołączana albo do cewki Krótkie 1 albo 2.
Radzę najpierw przeanalizować schemat i połączenia przełącznika zakresów i POMYŚLEĆ, a nie bez jakiegokolwiek zastanowienia zadawać pytanie gdzie podłączyć kabel, który sam nie wiesz od czego jest.
Dziękuję za podpowiedź .
Co do KR I i KR II ( to faktycznie teraz widzę ten przełącznik ) Na KR II coś odbiera, ale nie tak dobrze jak na KR I
Zabrałem się za obdarcie moich gór z resztek starego lakieru. Teraz to wygląa tak:
Uploaded with ImageShack.us
Teraz pomaluję ją bejcą -TEAK i pokryję ciemną politurą
Problem mam z tkaniną na przedniej desce
Niestety ma dziurę i to w widocznym miejscu:
Na pewno u Ciebie w mieście jest Cerowanie Artystyczne. Pewnie w googlach nie znajdziesz, bo to zwykle małe jednoosobowe zakładziki, które prowadzi starsza Pani. Jak już odkleisz, wypierzesz i wybielisz to zanieś do Pani i ona tak Ci to tak ładnie zaceruje, że nie poznasz.
k24 pisze:Jak odklei i wypierze to później zrobi się za krótka. zagore1 Tatry nie miały politury tylko lakier.
Generalnie chyba, żadne powojenne radio nie było politurowane, ze względu na koszty. Ale teraz już są - przynajmniej moje Po wojnie paprano najtańszymi lakierami, ( nie tylko w Polsce )które złażą od paznokcia. Wg mnie to do 50, 60 70 latków bardziej pasuje szlachetna politura , niż lakier do podłogi. Ale to jest tylko moje skromne zdanie.