Zrobię Ci to zdjęcie trochę później...
Bolero - działa na wszystkich zakresach ;-)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Re: Tatry - sukces :-))
Żyjesz bo na wierzchu masz uzwojenie żarzenia 6,3V
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Zagore1-cieszę się że żyjesz ,ale trafo może tego nie przeżyć.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Żartuję, to tylko kak wyszło na zdjęciu. Nie ma gołych drutów.TELEWIZOREK52 pisze:Zagore1-cieszę się że żyjesz ,ale trafo może tego nie przeżyć.
Stop banderyzmowi.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Zmierzyłem napięcia na elektrolitach:
1 - 302V
2 - 245V
Będę potrzebował jednego pokrętła ( od siły głosu) do tego radia
Może ktoś ma na zbyciu??
Janusz
1 - 302V
2 - 245V
Będę potrzebował jednego pokrętła ( od siły głosu) do tego radia
Może ktoś ma na zbyciu??
Janusz
Stop banderyzmowi.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Dalej drążę temat gniazda anteny i podłączenia anteny ferrytowej.
Jak widać gniazdo "ziemia" jest wklejone omyłkowo w miejsce anteny ( to nie problem.)
Samo gniazdo anteny mam tylko nie wiem zbytnio w którym miejscu ma być podpięte do tej cewki. i w którym miejscu ma być podpięty ten niebieski przewód idący do ant. ferryt. ??? A może oprócz gniazda może jeszcze czegoś brakuje?
I jeszce jedno ze schematu wygląda, że antena wewnętrzna ( czyli kawał przewodu wewnąrz skrzynki)fal krókich jest podpięta tylko do Kr II. Dla czego??
I to by się potwierdzało bo na Kr II odbiera dużo lepiej i więcej stacji niż na Kr I.
Stop banderyzmowi.
-
g.marciniak
- 375...499 postów

Antena ferrytowa jest tylko na fale średnie. Pracuje także przy falach długich ale jest włączona wtedy autotransformatorowo z tą cewką na samym dole i ma dużo mniejszą skuteczność. Jeśli na średnich działa, a na długich nie, to musisz mieć coś albo z tą cewką na dole, albo z kondensatorami, albo najpewniej z przełącznikiem zakresów. Ten wyłącznik między anteną a eliminatorem powinien mieć postać dwóch sprężystych blaszek i być sprzężony z kołem, na którym jest antena ferrytowa. Wtedy przy skrajnym położeniu anteny ferrytowej dołączana jest antena zewnętrzna. Będzie działać bez tego. Pytasz co z niebieskim kablem? Antena ferrytowa ma tylko dwa wyprowadzenia, i jeśli jest podłączona to jakim cudem ten kabel nie jest podłączony? Czy to nie jest kabel od wyłącznika anteny zewnętrznej? To już powinieneś wiedzieć, w końcu Ty masz to radio i widzisz gdzie ten kabel wychodzi z drugiej strony... Gniazdko anteny musisz podłączyć do cewki eliminatora. Antena wewnętrzna (chyba kolega jeszcze nie umie czytać schematów) jest dla obu zakresów fal krótkich i tu masz na pewno walnięty przełącznik zakresów - bo wystarczy się tylko przyjrzeć schematowi, żeby zobaczyć że antena ta jest dołączana albo do cewki Krótkie 1 albo 2.
Radzę najpierw przeanalizować schemat i połączenia przełącznika zakresów i POMYŚLEĆ, a nie bez jakiegokolwiek zastanowienia zadawać pytanie gdzie podłączyć kabel, który sam nie wiesz od czego jest.
Radzę najpierw przeanalizować schemat i połączenia przełącznika zakresów i POMYŚLEĆ, a nie bez jakiegokolwiek zastanowienia zadawać pytanie gdzie podłączyć kabel, który sam nie wiesz od czego jest.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

g.marciniak pisze:Antena ferrytowa jest tylko na fale średnie. Pracuje także przy falach długich ale jest włączona wtedy autotransformatorowo z tą cewką na samym dole i ma dużo mniejszą skuteczność. Jeśli na średnich działa, a na długich nie, to musisz mieć coś albo z tą cewką na dole, albo z kondensatorami, albo najpewniej z przełącznikiem zakresów. Ten wyłącznik między anteną a eliminatorem powinien mieć postać dwóch sprężystych blaszek i być sprzężony z kołem, na którym jest antena ferrytowa. Wtedy przy skrajnym położeniu anteny ferrytowej dołączana jest antena zewnętrzna. Będzie działać bez tego. Pytasz co z niebieskim kablem? Antena ferrytowa ma tylko dwa wyprowadzenia, i jeśli jest podłączona to jakim cudem ten kabel nie jest podłączony? Czy to nie jest kabel od wyłącznika anteny zewnętrznej? To już powinieneś wiedzieć, w końcu Ty masz to radio i widzisz gdzie ten kabel wychodzi z drugiej strony... Gniazdko anteny musisz podłączyć do cewki eliminatora. Antena wewnętrzna (chyba kolega jeszcze nie umie czytać schematów) jest dla obu zakresów fal krótkich i tu masz na pewno walnięty przełącznik zakresów - bo wystarczy się tylko przyjrzeć schematowi, żeby zobaczyć że antena ta jest dołączana albo do cewki Krótkie 1 albo 2.
Dziękuję za podpowiedź .
Co do KR I i KR II ( to faktycznie teraz widzę ten przełącznik
A resztę będę po mału sprawdzał.
Stop banderyzmowi.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Zabrałem się za obdarcie moich gór
z resztek starego lakieru. Teraz to wygląa tak:

Uploaded with ImageShack.us
Teraz pomaluję ją bejcą -TEAK i pokryję ciemną politurą
Problem mam z tkaniną na przedniej desce
Niestety ma dziurę i to w widocznym miejscu:

Może ktoś ma taką tkaninę na zbyciu. Zależy mi na oryginalnej

Teraz pomaluję ją bejcą -TEAK i pokryję ciemną politurą
Problem mam z tkaniną na przedniej desce
Niestety ma dziurę i to w widocznym miejscu:

Może ktoś ma taką tkaninę na zbyciu. Zależy mi na oryginalnej
Stop banderyzmowi.
-
frycz
- 625...1249 postów

Re: Tatry - czas na politurę :-)
Na pewno u Ciebie w mieście jest Cerowanie Artystyczne. Pewnie w googlach nie znajdziesz, bo to zwykle małe jednoosobowe zakładziki, które prowadzi starsza Pani. Jak już odkleisz, wypierzesz i wybielisz to zanieś do Pani i ona tak Ci to tak ładnie zaceruje, że nie poznasz. 
Robert SP5RF
-
k24
- 625...1249 postów

Jak odklei i wypierze to później zrobi się za krótka. 
zagore1 Tatry nie miały politury tylko lakier.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Generalnie chyba, żadne powojenne radio nie było politurowane, ze względu na koszty. Ale teraz już są - przynajmniej mojek24 pisze:Jak odklei i wypierze to później zrobi się za krótka.
Stop banderyzmowi.
-
k24
- 625...1249 postów

Masz rację pisząc, że powinna być politura. Nie robili jej bo była zbyt pracochłonna. A co do lakierów, są lakiery dużo lepsze od podłogowych. 
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Wiemk24 pisze: A co do lakierów, są lakiery dużo lepsze od podłogowych.
Stop banderyzmowi.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Popracowałem trochę nad skrzyneczką i oto efekt:

Teraz ze 2-3 miesiące politura będzie "dojrzewała" - potem końcowe politurowanie i polerowanie
Radio na razie odbiera tylko na falach krótkich i chyba wymaga regulacji p.cz.

Teraz ze 2-3 miesiące politura będzie "dojrzewała" - potem końcowe politurowanie i polerowanie
Radio na razie odbiera tylko na falach krótkich i chyba wymaga regulacji p.cz.
Stop banderyzmowi.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Re: Tatry - politurowanie zakończone :-)
Pięknie ! Gdybyś mieszkał bliżej to ja bym naprawiał a Ty politurował. Pozdrawiam.