Pierwszy wzmacniacz lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: Pierwszy wzmacniacz lampowy
Marvel: pisałes, że PCB robiłes w DipTrace. Z jakiej biblioteki kożystałes w przypadku lamp oraz jakiej wrsji uzywałes?
-
- 3125...6249 postów
Z własnej biblioteki. To jest gwarancja sukcesu. Bierzesz do ręki element, który chcesz umieścić na PCB. Mierzysz go albo szukasz wymiarów w karcie katalogowej. Rysujesz nowy element w bibliotece i dopiero umieszczasz go na PCB. Generalnie gotowe biblioteki w DipTrace mają bardzo małe pady, wręcz symboliczne. I tak trzeba każdy element otwierać w edytorze i powiększać mu pady, więc warto od razu zrobić nowe elementy zgodnie z tym, co jest w polskich sklepach.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
A jak szybko rozmieścić pady po okręgu
? Sorry, że się wcinam 

-
- 3125...6249 postów
Ja szybko w DipTrace nie umiem. A nieszybko to narysowałem sobie podstawkę w Corelu, spisałem współrzędne padów i wklepałem do DipTrace. 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Mówisz, że manufaktura
Dzięki za odpowiedź 

-
- 100...124 posty
Marvel: Przerysowałem schemat i rozmieściłem elementy na PCB wg. twojego wzoru, chyba najbardziej optymalne. Zmieniłem tylko troszkę "wygląd" masy (względny estetyczne
), gdyż przy projektowaniu PCB oprócz funkcjonalności chcę aby płytka również ładnie wyglądała (chyba moje zboczenie - esteta ze mnie
). Problem pojawił się przy podstawce noval, która okazało się ma za wąski rozstaw otworów montażowych, zatem wymagało to poprawienia i teraz wydaje się być ok.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Przeszperałem google i wyszukałem rozwiązanie odnośnie dodatkowego gniazda na słuchawki, mianowicie CabSim
http://www.diystompboxes.com/pedals/schems/msim.jpg
Czy do wejścia IN owego Cabsima podłączam wyjście uzwojenia wtórnego przeznaczonego dla słuchawek a do out najzwyczajniej w świecie gniazdo Jack mono?
Czy też układ CabSim wpinam równolegle z uzwojeniem wtórnym 8 Ohm trafa jak na załączonym obrazku http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif (CabSim po prawej) ?
http://www.diystompboxes.com/pedals/schems/msim.jpg
Czy do wejścia IN owego Cabsima podłączam wyjście uzwojenia wtórnego przeznaczonego dla słuchawek a do out najzwyczajniej w świecie gniazdo Jack mono?
Czy też układ CabSim wpinam równolegle z uzwojeniem wtórnym 8 Ohm trafa jak na załączonym obrazku http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif (CabSim po prawej) ?
-
- 9375...12499 postów
To jest cabsim do współpracy z przedwzmacniaczem a nie z końcówką, zresztą przeciętny.
-
- 100...124 posty
painlust: Zatem jakieś inne propozycje umożliwiające rozwiązanie mojego problemu?
Rozumiem że muszę poszukać CabSima do współpracy z końcówką mocy?
Rozumiem że muszę poszukać CabSima do współpracy z końcówką mocy?
-
- 3125...6249 postów
Nie wmawiaj sobie, że masz jakiś problem, bo nie masz. Będziesz miał, jak przekombinujesz.
Zrób wreszcie ten wzmacniacz, bez żadnych udziwnień, a jeśli koniecznie musisz grać na słuchawkach, to kup sobie to za 150 zł (przynajmniej na pewno zadziała):
http://www.allegro.pl/item991111774_wzm ... itary.html
Zrób wreszcie ten wzmacniacz, bez żadnych udziwnień, a jeśli koniecznie musisz grać na słuchawkach, to kup sobie to za 150 zł (przynajmniej na pewno zadziała):
http://www.allegro.pl/item991111774_wzm ... itary.html
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Cabsim do współpracy z końcówką to tak naprawdę nie jest cabsim tylko sztuczne obciążenie RLC. Od biedy można przecież zrobić czyste obciążenie R i zebrać z niego sygnał na zwykły prosty wzmacniacz słuchawkowy. Grać się da. Ale tak samo a może i lepiej da się grać pozyskując sygnał z przed końcówki z zastosowaniem cabsima by Piter + wzmacniacz słuchawkowy. Sam w swoim planowanym wzmaku rackowym mam zamiar właśnie ten cabsim zamontować. Można też znając impedancje słuchawek tak dobrać sztuczne obciążenie R (szczególnie jeśli są to słuchawki wysokoimpedancyjne) żeby mogły być napędzane z końcówki.
A i jeszcze jeden pomysł. Bierzemy sygnał ze sztucznego obciążenia R dajemy na zwykły cabsim i do wzmacniacza słuchawkowego... ale czy to jest dobry pomysł to musiałby się wypowiedzieć sam Piter.
A i jeszcze jeden pomysł. Bierzemy sygnał ze sztucznego obciążenia R dajemy na zwykły cabsim i do wzmacniacza słuchawkowego... ale czy to jest dobry pomysł to musiałby się wypowiedzieć sam Piter.
-
- 250...374 postów
To by była jedna z pełniejszych symulacji kolumny, bo:painlust pisze: A i jeszcze jeden pomysł. Bierzemy sygnał ze sztucznego obciążenia R dajemy na zwykły cabsim i do wzmacniacza słuchawkowego... ale czy to jest dobry pomysł to musiałby się wypowiedzieć sam Piter.
- sztuczne obciążenie naśladuje nieliniowe obciążenie jakim jest głośnik końcówka mocy pracuje w warunkach najbardziej zbliżonych do realnych. Ma to słyszalny wpływ na uzyskaną barwę, ale do końcowego brzmienia jeszcze daleko.
- zespół filtrów, czyli to co powszechnie nazywane jest "cabsimem", naśladuje w mniejszym lub większym stopniu charakterystykę częstotliwościową kolumny gitarowej. To jest taki końcowy korektor, który usuwa niemiłe dla ucha wyższe harmoniczne i powoduje, że gitara brzmi tak jak to jest ogólnie przyjęte.
Dopiero wtedy dostaje się w miarę realistyczne brzmienie. Brakuje jeszcze kilku czynników, jak np. wpływ akustyki pomieszczenia. Brzmienie zrealizowane powyższą metodą będzie suche i płaskie, dobrze jest dodać co nieco pogłosu.
Na rynku coraz więcej jest cyfrowych zabawek udających wzmacniacze. Jak się trafo coś tanio, to można się pokusić o wykorzystanie tylko części pogłos/echo i symulacji kolumny. Sam tak dość często robię.
-
- 9375...12499 postów
Tylko według mnie nie warto się tak trudzić. Co prawda spory procent brzmienia powstaje w końcówce. W przypadku Atomica być może nawet 50% ale żeby ćwiczyć na sucho to według mnie wystarczy sam cabsim z preampem i wzmacniaczem słuchawkowym.
-
- 100...124 posty
Marvel: z tym "Zrób wreszcie ten wzmacniacz" to troszkę wyluzuj, nie każdy śpi na kasie, student jakoś do pierwszego musi dotrwać. Dzsiaj za to wykonałem PCB zasilacza oraz końcówki z przedwzmacniaczem. Wyniki zamieszczam poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
odnośnie moich nieszczęsnych słuchawek, temat drążę dalej
. Dzisiaj przedstawiono mi następujące rozwiązanie które zostało pozytywnie przetestowane i jest w ciągłym użytkowaniu. Mianowicie z uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego odpowiedzialnego za słuchawki wpinamy w szereg rezystor 56 Ohm, następnie w gnieździe Jack stereo zwieramy kanał lewy z prawym i łączymy z uzwojeniem. Oczywiście całość odbywa się przy odłączonym głośniku. Podajrze nalezy jeszcze 8ohm obciązym dodatkowo rezystorem 5W. Jeśli plote głupoty a zapewne tak jest, poprawcie mnie.