Kondensator na wejściu wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Kondensator na wejściu wzmacniacza
Witam
W kilku wątkach na forum spotkałem się z informacją, że niektóre źródła sygnału (np. niektóre odtwarzacze CD) nie posiadają na wyjściu kondensatora i podają na wyjście składową stałą. Na logikę, aby się przed tym zabezpieczyć należy dać na wejście wzmacniacza kondensator. Pytanie o jego umiejscowienie. Przedstawiam 3 wersje. Ja osobiście preferowałbym wersję 1. Pozostałe mogą według mnie stukać przy przełączaniu.
VF oznaczają wejścia, SW symbolizuje przełącznik wejść (oczywiście może ich być więcej niż 2).
Drugie pytanie o kondensatory monolityczne:
http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtm ... meters%3D1
Czy uważacie, że te kondensatory nadają się do toru audio? Zdania odnośnie kondensatorów są podzielone (skrajna opinia - tylko polipropylenowe i żadne inne, łączyć równolegle ile trzeba, nawet 100). Ja nie zamierzam popadać w skrajności, ale wiele razy spotkałem się z opinią, że nie należy w torze audio stosować kondensatorów tantalowych bo mogą wprowadzać zniekształcenia.
Nie chodzi mi o rozważania audiofilskie, temat wyższości niebieskiego kondensatora nad zielonym przewijał się już na tym forum więc proszę się ograniczyć do kondensatorów monolitycznych (tak czy nie i dlaczego).
W kilku wątkach na forum spotkałem się z informacją, że niektóre źródła sygnału (np. niektóre odtwarzacze CD) nie posiadają na wyjściu kondensatora i podają na wyjście składową stałą. Na logikę, aby się przed tym zabezpieczyć należy dać na wejście wzmacniacza kondensator. Pytanie o jego umiejscowienie. Przedstawiam 3 wersje. Ja osobiście preferowałbym wersję 1. Pozostałe mogą według mnie stukać przy przełączaniu.
VF oznaczają wejścia, SW symbolizuje przełącznik wejść (oczywiście może ich być więcej niż 2).
Drugie pytanie o kondensatory monolityczne:
Czy uważacie, że te kondensatory nadają się do toru audio? Zdania odnośnie kondensatorów są podzielone (skrajna opinia - tylko polipropylenowe i żadne inne, łączyć równolegle ile trzeba, nawet 100). Ja nie zamierzam popadać w skrajności, ale wiele razy spotkałem się z opinią, że nie należy w torze audio stosować kondensatorów tantalowych bo mogą wprowadzać zniekształcenia.
Nie chodzi mi o rozważania audiofilskie, temat wyższości niebieskiego kondensatora nad zielonym przewijał się już na tym forum więc proszę się ograniczyć do kondensatorów monolitycznych (tak czy nie i dlaczego).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- moderator
Re: Kondensator na wejściu wzmacniacza
Ja też, dokładnie z tego samego powodu.sppp pisze: Przedstawiam 3 wersje. Ja osobiście preferowałbym wersję 1. Pozostałe mogą według mnie stukać przy przełączaniu.
Kondensatory z linku nie są tantalowe. Nie mają one zbyt dobrych parametrów (stabilność termiczna), nie nadają się więc do filtrów itp. zastosowań, jako sprzęgające IMO mogą być, bo w zakresie użytecznych częstotliwości ich impedancja jest zbyt mała, aby wywrzeć jakiś sensowny wpływ.sppp pisze:Drugie pytanie o kondensatory monolityczne:
-
- 3125...6249 postów
To są kondensatory ceramiczne, niezbyt dobre. Ktoś wklejał oscylogramy z pomiarów kondensatorów z różnymi dielektrykami, jak zlokalizuję wątek to wkleję tutaj link.
Właściwie nie wiem dlaczego bierzesz je pod uwagę skoro foliowe nie są specjalnie droższe.
Właściwie nie wiem dlaczego bierzesz je pod uwagę skoro foliowe nie są specjalnie droższe.
_
-
- moderator
Kondensator ceramiczny może być bardzo dobry, wszystko zależy od rodzaju dielektryka. To o czym mówisz tyczy się ceramiki o bardzo dużych przenikalnościach, z których są robione te małe kostki o pojemnościach dziesiątek i więcej nF.fugasi pisze:To są kondensatory ceramiczne, niezbyt dobre. Ktoś wklejał oscylogramy z pomiarów kondensatorów z różnymi dielektrykami, jak zlokalizuję wątek to wkleję tutaj link.
-
- 3125...6249 postów
A właśnie takie wchodzą w grę, wszak jako sprzęgające stosujemy z reguły pojemności od kilkudziesięciu do kilkuset nF.
Artykuły z mojej bazy linków:
http://sound.westhost.com/articles/capacitors.htm
http://www.reliablecapacitors.com/pickcap.htm (ten artykuł mam w znacznie elegantszej formie jako dwa pdf-y, nie wklejam na forum bo ważą sporo)
http://greygum.net/sbench/sbench102/caps.html (to ten z oscylogramami o którym wspomniałem, prędzej mi go Google w świecie wynalazły niż szukajka forumowa
)
Generalnie kondensatorami niespecjalnie się przejmuję i gdzie ma być elektrolit - wstawiam elektrolit przyzwoitej jakości (Panasonic, Elna) a jako sprzegające stosuję najczęściej Wimy MKP i FKP, czasem, jak na nie natrafię - polskie KSE (są duże, zwijane, mają osiowe wyprowadzenia i pod względem stylu pasują do lampiaków). Ceramiki, płytkowe, rurkowe i te monolityczne o których była mowa tylko w układach radiowych, gdzie są potrzebne mniejsze pojemności.
Kluczowe zdania o kondensatorach ceramicznych z artykułu nr 1:
* All ceramic capacitors introduce distortion
ale
* In general, it was found that the distortion of capacitors was generally very low - well below that contributed by the majority of active circuits.
jednak finalnie:
* Ceramics in general are not recommended for filters, or as coupling caps in audio circuits. This is because of wide tolerance and capacitance variations with frequency and temperature.
Artykuły z mojej bazy linków:
http://sound.westhost.com/articles/capacitors.htm
http://www.reliablecapacitors.com/pickcap.htm (ten artykuł mam w znacznie elegantszej formie jako dwa pdf-y, nie wklejam na forum bo ważą sporo)
http://greygum.net/sbench/sbench102/caps.html (to ten z oscylogramami o którym wspomniałem, prędzej mi go Google w świecie wynalazły niż szukajka forumowa

Generalnie kondensatorami niespecjalnie się przejmuję i gdzie ma być elektrolit - wstawiam elektrolit przyzwoitej jakości (Panasonic, Elna) a jako sprzegające stosuję najczęściej Wimy MKP i FKP, czasem, jak na nie natrafię - polskie KSE (są duże, zwijane, mają osiowe wyprowadzenia i pod względem stylu pasują do lampiaków). Ceramiki, płytkowe, rurkowe i te monolityczne o których była mowa tylko w układach radiowych, gdzie są potrzebne mniejsze pojemności.
Kluczowe zdania o kondensatorach ceramicznych z artykułu nr 1:
* All ceramic capacitors introduce distortion
ale
* In general, it was found that the distortion of capacitors was generally very low - well below that contributed by the majority of active circuits.
jednak finalnie:
* Ceramics in general are not recommended for filters, or as coupling caps in audio circuits. This is because of wide tolerance and capacitance variations with frequency and temperature.

_
-
- 625...1249 postów
Chodziło mi właśnie o kondensatory ceramiczne - monolityczne. Tantale podałem jako przykład, żeby zobrazować o co mi chodzi, ale niestety nie zrozumieliśmy się całkim. O te monolityczne pytałem głównie z ciekawości. Chodzi mi właśnie o pojemności rzędu dzisiątek i setek nF. Z Waszych wypowiedzi (i artykułów) wynika jednoznacznie, że od ceramików trzymać się z daleka w audio.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 3125...6249 postów
Na temat tantali (i nie tylko) sporo napisał nieoceniony Romekd w tym wątku Kondensatory tantalowe - superkondensatory?
Problem z nimi jest taki że mają dobre parametry ale w praktycznych realizacjach amatorskich urządzeń lampowych (z urządzeniami fabrycznymi nie mam do czynienia) np. w roli katodowych jakoś się ich nie spotyka.
Problem z nimi jest taki że mają dobre parametry ale w praktycznych realizacjach amatorskich urządzeń lampowych (z urządzeniami fabrycznymi nie mam do czynienia) np. w roli katodowych jakoś się ich nie spotyka.
_
Żadna z wersji nie jest dobra, pierwsza była by dobra gdybyś zastosował jeszcze kondensator między P1 a R3 a R! jest tu zbędny i nie ma nic wspólnego ze stukaniem itp. Rezystor powinien być na wyjściu źródła sygnału za jego kondensatorem wyjściowym.
Wersja 3 też jest prawie dobra gdyż brak kondensatora na wejściu.
Wersja 3 też jest prawie dobra gdyż brak kondensatora na wejściu.
-
- 625...1249 postów
Nie bardzo kumam.
Założenie jest takie, że wzmacniacz ma bez problemu pracować ze źródłem które nie ma kondensatora na wyjściu, a nie w każde żródło mogę zaingerować i przerobić (np. kwestie gwarancji).
Dlaczego w 1 wersji kondensator między P1 a R3?
Dlaczego R1 jest zbędny? Jeśli przełącznik wejść jest w takiej pozycji jak na obrazku i nie byłoby R1 i R2, wówczas C2 wisi w powietrzu. Jeśli na wejściu będzie składowa stała to w momencie przełączenia C2 zostanie umasiony przez P1, a jego ładowanie spowoduje stuk (nawet jak będzie kondensator między P1 i R3).
W czym przeszkadza kondensator na wejściu? Poza tym mała nieścisłość - piszesz, że wersja 1 będzie dobra jak dam kondensator między P1 i R3 (pozostawiając kondensatory na wejściu) a potem piszesz, że wersja 3 jest prawie dobra bo brak kondensatora na wejściu.
Jeśli nie będzie kondensatora na wejściu tylko między potencjometrem i siatką (jak w wersji 3) wówczas przez potencjometr będzie płynęła składowa stała a to może w.g. mnie potęgować efekt trzeszczenia potencjometra przy kręceniu.
Skoro żadna z przedstawionych wersji nie jest dobra to jaką proponujesz? Ja narysowałem wszystkie możliwości jakie przyszły mi do głowy.
Założenie jest takie, że wzmacniacz ma bez problemu pracować ze źródłem które nie ma kondensatora na wyjściu, a nie w każde żródło mogę zaingerować i przerobić (np. kwestie gwarancji).
Dlaczego w 1 wersji kondensator między P1 a R3?
Dlaczego R1 jest zbędny? Jeśli przełącznik wejść jest w takiej pozycji jak na obrazku i nie byłoby R1 i R2, wówczas C2 wisi w powietrzu. Jeśli na wejściu będzie składowa stała to w momencie przełączenia C2 zostanie umasiony przez P1, a jego ładowanie spowoduje stuk (nawet jak będzie kondensator między P1 i R3).
W czym przeszkadza kondensator na wejściu? Poza tym mała nieścisłość - piszesz, że wersja 1 będzie dobra jak dam kondensator między P1 i R3 (pozostawiając kondensatory na wejściu) a potem piszesz, że wersja 3 jest prawie dobra bo brak kondensatora na wejściu.
Jeśli nie będzie kondensatora na wejściu tylko między potencjometrem i siatką (jak w wersji 3) wówczas przez potencjometr będzie płynęła składowa stała a to może w.g. mnie potęgować efekt trzeszczenia potencjometra przy kręceniu.
Skoro żadna z przedstawionych wersji nie jest dobra to jaką proponujesz? Ja narysowałem wszystkie możliwości jakie przyszły mi do głowy.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
viewtopic.php?f=8&t=1663 i wszystko w temacie.
-
- 1250...1874 posty
Przykład schematu układu wejściowego z kondensatorem,w wzmacniaczu niemieckiej
firmy Experience Electronics "Quadriga".
Nie zastanawiaj się,ponieważ szkoda czasu na dyskusje.
firmy Experience Electronics "Quadriga".
Nie zastanawiaj się,ponieważ szkoda czasu na dyskusje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Piszecie Koledzy o kondensatorach firm zachodnich.Ciekawy jestem jaka jest Wasza opinia o naszych elektrolitach firmy ELWA z lat80/90? Mam ich jeszcze spory zapas,stosuję do dnia dzisiejszego w urządzeniach których jest więcej miejsca(ze względu na ich gabaryty) i z wyjątkiem wystrzelenia spowodowanego za dużym napięciem,osobiście nie mam do nich większych zastrzeżeń,podobnie jak do styrofleksów firmy Miflex.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Styrofleksy Miflex lubię, elektrolity Elwa różnie: za "dużymi" przepadam, "małych" nie uznaję i wymieniam na produkowane współcześnie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
No masz rację Brencik. Teraz już wszystko jasneBrencik pisze:viewtopic.php?f=8&t=1663 i wszystko w temacie.

Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
Może i mam, nie w tym rzecz żeby się licytować kto mądrzejszy i ma rację. Po prostu chciałem pomoc i nakierować na pewne sprawy kolegę.