Usunięcie nieaktywnych użytkowników.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czy należy usunąć użytkowników z liczbą postów=0?

Czas głosowania minął wt, 2 marca 2010, 12:43

Tak
31
62%
Tak, ale zmienić kryteria
6
12%
Nie
13
26%

Liczba głosów: 50

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Usunięcie nieaktywnych użytkowników.

Post autor: Thereminator »

Przed chwilą sprawdziłem - jest 1061 użytkowników o zerowej liczbie postów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Tyle, ze Kacper pisal o nieaktywnych. Zakladajac, ze takich bedzie 25%, to I tak spora ilosc... Jesli trzeba to moge pomoc w ew. rozsylce maili do takowych uzytkownikow.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Moi Drodzy...
Forum, na którym trzeba liczyć się z ilością wypowiadanych słów, czy w inny sposób skrupulatnie liczyć bajty jak baletnica kalorie bardzo szybko stanie się miejscem nieprzyjaznym i sztucznym.
Jedyne co możemy zrobić, to większe miejsce, do opłacenia którego chętnie się przyłączę.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Piotrze, w innym wątku padło stwierdzenie, że brakuje nam miejsca i dlatego wczoraj forum się wypinało. Najwyraźniej wyczułem pismo nosem, zakładając ten temat.
Oczywiście, czując twardy opor betonu forumowego ( :roll: ), przepraszam że chciałem uratować trochę miejsca na seerwerze i proszę o skasowanie tego wątku.

A 1000 kompletnie nie aktywnych użytkowników niech dalej egzystuje w świadomości, jako dumni , acz kompletnie nie obecni poza rejestracją użytkownicy, ktorzy tylko zaśmiecają bazę danych, o.

Przepraszam za brak o z kreseczką, Linux coś odmawia wspołpracy.
Pozdrawiam z ponad płytki ktorą lutuję.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

Piotr pisze:Moi Drodzy...
Forum, na którym trzeba liczyć się z ilością wypowiadanych słów, czy w inny sposób skrupulatnie liczyć bajty jak baletnica kalorie bardzo szybko stanie się miejscem nieprzyjaznym i sztucznym.
Jedyne co możemy zrobić, to większe miejsce, do opłacenia którego chętnie się przyłączę.

Ja też się przyłączam do opłacania wiekszych zasobów serwera .
moje możliwości to 50 zł miesięcznie .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

tak jeżeli są zarejestrowani dłużej niż......
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Biorąc pod uwagę, że z zasobów forum można korzystać bez zalogowania, nieaktywnych użytkowników można skasować. Obawiam się jednak, że miejsca na serwerze przybędzie niewiele.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Coś mi się wydaje, że w tej liczbie pustych kont część może być pozakładana przez jakieś automaty.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś admin aktywował konta ręcznie, ciekawe na podstawie jakich kryteriów - kilka razy próbowałem się rejestrować z Hameryki i żadne konto nie zostało aktywowane :D

Nie wiem jak wygląda kwestia usuwania pustych kont, ale ewentualne usuwanie nieaktywnych długo użytkowników (w sieci nie jest to niczym niezwykłym, na forum gdzie liczba użytkowników liczona jest w setkach tysięcy takie czystki przeprowadzane są
co roku) musi być podparte odpowiednim wpisem w regulaminie, inaczej jeśli trafi się upierdliwiec można mieć problemy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Nadal aktywuję konta ręcznie. Gdy nazwa użytkownika jest sensowna i mail pochodzi z Polski to aktywuję, w przeciwnym wypadku nie aktywuję :twisted: . Pozostawiam jednak konto na miesiąc. Jeśli w tym czasie użytkownik nie zgłosi pretensji, że jego konto nie jest aktywne - usuwam je z bazy.
Liczba aktywowanych kont w stosunku do rejestrowanych wynosi około 1/20.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Romekd pisze:Witam.
Koledzy, sporo kont można śmiało usunąć, gdyż nie dość, że przez wiele lat ich posiadacze nie napisali ani jednego postu, to jeszcze ostatnio logowali się na naszym Forum wiele lat temu, lub złożyli nam wizytę jedynie w dniu w którym założyli swoje konto (np w roku 2003). Myślę, że osoby te nie mogą mieć pretensji, że brak jakiegokolwiek wpisu przez całe lata, czyli zupełny brak aktywności, doprowadził w końcu do usunięcia ich martwego konta. Uważam natomiast, że usuwanie kont, których właściciele coś na Forum napisali (choćby jeden post), lub kont nieaktywnych, ale młodszych niż powiedzmy 3 lata, byłoby bardzo złym posunięciem.

Pozdrawiam,
Romek
Również poprę Ciebie kolego Romanie .
Niechaj coś po nas zostanie .
Pasuje tutaj posłuchać Abel Korzeniowski & Various Artists - Stillness Of The Mind .
Piotr pisze:Moi Drodzy...
Piotrze ja chyba również ..
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
klik

Post autor: klik »

A dlaczego nie można umieścić w REGULAMINIE teksu np.: " Użytkownik ,który..... ileś
czasu..... postów ,będzie usuwany". Może wystarczy zmienić regulamin.
Wtedy ta dyskusja straci sens, o ile w ogóle ma?
andy
Alek

Post autor: Alek »

Po co taki zapis? Wtedy każdy będzie klepał byle durnotę, na wsij słuczaj, sztoby konto nie pagibło... :lol:

Oczywiste jest, że administrator powinien raz na czas czyścić nieaktywne konta i tyle.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie sugerowałbym się ostatnim postem, bo czasem rzeczywiście nie chce się nic mówić, a raczej datą ostatniej wizyty.

A po co? Chyba tylko aby nie były zablokowane fajne nazwy, których nikt obecnie nie używa. Nie wiem :)