Usunięcie nieaktywnych użytkowników.
Moderator: gsmok
-
- 1875...2499 postów
Usunięcie nieaktywnych użytkowników.
W poszukiwaniu pewnego użytkownika na d, który nie dalej jak wczoraj założył temat o pewnej dźwięcznej brzmiącej nazwie, zawitałem do listy użytkowników. Zauważyłem tam całą masę użytkowników mający liczbę postów równą zeru. Również daty rejestracji były dość odległe. Może należało by ich usunąć, wszak ich loginy zajmują tylko miejsce na naszym serwerze ( o którym jak wiadomo, że ma skończoną pojemność).
Proponuję zatem, żeby usunąć wszystkich użytkowników, mających 0 postów i nie aktywnych w ciągu ostatniego pół roku (liczmy od 1 VII 2009). Dla użytkowników zarejestrowanych później, przesuńmy ostatniego logowania na ostatni kwartał (od 1 XI 2009).
Jeżeli ktoś z usuniętych będzie miał coś do powiedzenia, to ponowna rejestracja zajmie mu 10 minut.
Jeżeli trzeba mogę się zgłosić na ochotnika do wyszukania użytkowników przeznaczonych do usunięcia.
Co o tym sądzie?
Proponuję zatem, żeby usunąć wszystkich użytkowników, mających 0 postów i nie aktywnych w ciągu ostatniego pół roku (liczmy od 1 VII 2009). Dla użytkowników zarejestrowanych później, przesuńmy ostatniego logowania na ostatni kwartał (od 1 XI 2009).
Jeżeli ktoś z usuniętych będzie miał coś do powiedzenia, to ponowna rejestracja zajmie mu 10 minut.
Jeżeli trzeba mogę się zgłosić na ochotnika do wyszukania użytkowników przeznaczonych do usunięcia.
Co o tym sądzie?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Re: Usunięcie nieaktywnych użytkowników.
19 osob zagłosowało, ale nikt się nie wypowiedział
.
Proszę aby osoby głosujące na: tak ale należy zmienić kryteria, wyjaśniły o jakie zmiany chodzi. Osoby głosujące na nie proszę rownież o uargumentowanie swojego stanowiska.

Proszę aby osoby głosujące na: tak ale należy zmienić kryteria, wyjaśniły o jakie zmiany chodzi. Osoby głosujące na nie proszę rownież o uargumentowanie swojego stanowiska.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 6250...9374 posty
Chyba sie nie doczekasz, bo to mogą być osoby z zerem postówKaKa pisze:Osoby głosujące na nie proszę rownież o uargumentowanie swojego stanowiska.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Dokładnie
Ja jestem na nie, bo sam mam zero postów na SLOClone, ale czytam i jestem w miarę na bieżąco. Znam też kolegę z Triody, który przez długi czas miał zero postów, ale czytał regularnie. Teraz ma chyba jeden post.
Myślę też, że zamieszczenie jednego niepotrzebnego zdjęcia zajmuje tyle miejsca na serwerze, co kilkudziesięciu martwych użytkowników. A takich zdjęć mamy setki, jeśli nie tysiące.

Ja jestem na nie, bo sam mam zero postów na SLOClone, ale czytam i jestem w miarę na bieżąco. Znam też kolegę z Triody, który przez długi czas miał zero postów, ale czytał regularnie. Teraz ma chyba jeden post.

Myślę też, że zamieszczenie jednego niepotrzebnego zdjęcia zajmuje tyle miejsca na serwerze, co kilkudziesięciu martwych użytkowników. A takich zdjęć mamy setki, jeśli nie tysiące.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
No to pokasować tylko tych, którzy się nie logują.
-
- 1875...2499 postów
Czytać, ale ze zrozumieniem
Skasować tych ktorzy mają 0 i są nieaktywni od 6 miesięcy

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Ja też mógłbym się zgłosić na ochotnika, lakier długo schnie to tak się obijam...
-
- 250...374 postów
Głosowałem na Tak lecz zmienić kryteria.może należałoby wysłać powiadomienie conajmniej dwukrotnie na PW o możliwości usunięcia z forum a nastepnie po braku odpowiedzi [zbanować] usunąć z Forum.
-
- 625...1249 postów
To jednak dosyć restrykcyjne jest, ja osobiscie czesto wchodziłem na forum bez logowania bo chciałem tylko coś poczytać, miałem też bardzo długie przerwy w odwiedzinach na forum. Sam bardzo długo nie miałem postów i nadal nie mam zbyt duzo ale lubie czytać różne tematy na naszym forum. Myślę że wydłuzyć do roku, 0 postów i koniecznie powiadomienie mailem (to o ile pamietam, bo sam kiedyś prowadziłem duze forum mozna grupowo załatwić).KaKa pisze:Czytać, ale ze zrozumieniem![]()
Wojtek
-
- administrator
Witam
Jestem przeciw.
Po pierwsze - już kiedyć zrobiłem próbę z selektywnym kasowaniem kont i okazało się, że zawsze znajdzie się ktoś kto zostaje przy tym poszkodowany. Był nawet przypadek, że skasowałem konto o "atrakcyjnej" nazwie. Ktoś inny założył sobie konto o tej samej nazwie, a potem zgłosił się skasowany użytkownik ze słusznymi pretensjami, że jego nazwa została zawłaszczona. Tym samym upada argument, że ponowne założenie konta to pikuś.
Po drugie - takie konta praktycznie nie obciązają serwera.
Po trzecie - aby usuwanie nie powodowało pretensji należałoby (jak to już zostało zasygnalizowane) wcześniej skontaktować się z takimi użytkownikami. ale jak to zrobić, jeśli taki użytkownik się nie loguje i nie ma zaznaczonej opcji automatycznego powiadamiania o prywatnej korespondencji. Wysyłanie indywidualnych maili jest zbyt czasochłonne i też niczego nie gwarantuje, bo ktoś może odbierać maile w odstępach np. kilkutygodniowych.
Jestem przeciw.
Po pierwsze - już kiedyć zrobiłem próbę z selektywnym kasowaniem kont i okazało się, że zawsze znajdzie się ktoś kto zostaje przy tym poszkodowany. Był nawet przypadek, że skasowałem konto o "atrakcyjnej" nazwie. Ktoś inny założył sobie konto o tej samej nazwie, a potem zgłosił się skasowany użytkownik ze słusznymi pretensjami, że jego nazwa została zawłaszczona. Tym samym upada argument, że ponowne założenie konta to pikuś.
Po drugie - takie konta praktycznie nie obciązają serwera.
Po trzecie - aby usuwanie nie powodowało pretensji należałoby (jak to już zostało zasygnalizowane) wcześniej skontaktować się z takimi użytkownikami. ale jak to zrobić, jeśli taki użytkownik się nie loguje i nie ma zaznaczonej opcji automatycznego powiadamiania o prywatnej korespondencji. Wysyłanie indywidualnych maili jest zbyt czasochłonne i też niczego nie gwarantuje, bo ktoś może odbierać maile w odstępach np. kilkutygodniowych.
-
- 1875...2499 postów
Między innymi dlatego jestem przeciwny kasowaniu kont. Może dojść do sytuacji, w której wiadomości od dwóch lub więcej osób będą podpisane tym samym nickiem.admin pisze:Ktoś inny założył sobie konto o tej samej nazwie, a potem zgłosił się skasowany użytkownik ze słusznymi pretensjami, że jego nazwa została zawłaszczona.
Ciekawe jak na taką sytuację zareaguje wyszukiwarka?
Tomek
-
- moderator
Nie dojdzie, bo nie ma mowy o kasowaniu takich kont, jedynie o takich, które są stare i mają całe 0 postów.Tomasz Gumny pisze:Między innymi dlatego jestem przeciwny kasowaniu kont. Może dojść do sytuacji, w której wiadomości od dwóch lub więcej osób będą podpisane tym samym nickiem.admin pisze:Ktoś inny założył sobie konto o tej samej nazwie, a potem zgłosił się skasowany użytkownik ze słusznymi pretensjami, że jego nazwa została zawłaszczona.
Ciekawe jak na taką sytuację zareaguje wyszukiwarka?
-
- moderator
Witam.
Koledzy, sporo kont można śmiało usunąć, gdyż nie dość, że przez wiele lat ich posiadacze nie napisali ani jednego postu, to jeszcze ostatnio logowali się na naszym Forum wiele lat temu, lub złożyli nam wizytę jedynie w dniu w którym założyli swoje konto (np w roku 2003). Myślę, że osoby te nie mogą mieć pretensji, że brak jakiegokolwiek wpisu przez całe lata, czyli zupełny brak aktywności, doprowadził w końcu do usunięcia ich martwego konta. Uważam natomiast, że usuwanie kont, których właściciele coś na Forum napisali (choćby jeden post), lub kont nieaktywnych, ale młodszych niż powiedzmy 3 lata, byłoby bardzo złym posunięciem.
Pozdrawiam,
Romek
Koledzy, sporo kont można śmiało usunąć, gdyż nie dość, że przez wiele lat ich posiadacze nie napisali ani jednego postu, to jeszcze ostatnio logowali się na naszym Forum wiele lat temu, lub złożyli nam wizytę jedynie w dniu w którym założyli swoje konto (np w roku 2003). Myślę, że osoby te nie mogą mieć pretensji, że brak jakiegokolwiek wpisu przez całe lata, czyli zupełny brak aktywności, doprowadził w końcu do usunięcia ich martwego konta. Uważam natomiast, że usuwanie kont, których właściciele coś na Forum napisali (choćby jeden post), lub kont nieaktywnych, ale młodszych niż powiedzmy 3 lata, byłoby bardzo złym posunięciem.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ino Panie nie przerzeźbcie - powiedział Juhas gdy Baca kijek skrobał...
Myślę, że cały problem jest przerzeźbieniem, a jego dyskusja zawłaszczyła już więcej zasobów serwera (i naszego czasu), nież nieaktywni użytkownicy...
Pozdrawiam,
Jasiu
Myślę, że cały problem jest przerzeźbieniem, a jego dyskusja zawłaszczyła już więcej zasobów serwera (i naszego czasu), nież nieaktywni użytkownicy...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 1875...2499 postów
A czy ktos w ogle pokusil sie o sprawdzenie ilu takich wlasnie delikwentow mamy? Jesli jest ich 10 to moim zdaniem nie ma sie co nimi zajmowac (tym samym zgadzam sie z Jasiem). Jesli natomiast jest ich powiedzmy 100 to dla przejrzystosci bazy uzytkownikow bym to wyczyscil.
Takie moje 3 grosze
Pozdrawiam,
Tomek
Takie moje 3 grosze

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com