Czyszczenie kondensatora obrotowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Czyszczenie kondensatora obrotowego
Jeśli przedmiot będzie katodą (-) to nie będzie korodował w takiej kąpieli, o ile nie jest metalem I lub II grupy...
-
- 3125...6249 postów
Jeśli chodzi o czyszczenie z samego brudu , to kiedyś kąpało się po prostu w benzynie ekstrakcyjnej. Po wysuszeniu koniecznie po kropelce oliwy na łożyska . Innym problemem było trzeszczenie agregatu na skutek pogięcia , powichrowania płyt . Nie widać gdzie obciera a trzeszczy . Łatwo to zlokalizować podłączając do kondensatora jakieś źródło prądu ,kilkanaście wolt.Obracając kondensatorem widać gdzie iskrzy co ułatwia nam lokalizację miejsca gdzie obcierają osiebie płytki . Do "upalenia" drobnych zanieczyszczeń stosowało się również naładowany kondensator . Często powodem trzasków przy strojeniu , w O/R w których napęd skali był wykonany stalową linką , był bród oraz brak smaru na rolkach. Pozdrawiam.
-
- moderator
CIF lub inne mleczko do czyszczenia + pędzel. Dobry jest też Fosol (też + pędzel, albo i oba środki po kolei). ja ta czyszczę całe chassis, oczywiście bez lamp, skal itp. elementów, ale za to z transformatorami. Spłukiwanie silnym strumieniem gorącej wody (np. z prysznica). Wyczyści każde chassis z dowolnie zakamieniałego brudu czy niewielkich nalotów rdzy, również w trudnodostępnych miejscach np. pod transformatoremg.marciniak pisze: Czy jest jakiś patent na dobre czyszczenie kondensatorów obrotowych? Czyszczenie ręcznie wszystkich zakamarków jest żmudne i przynosi średnie efekty. Istnieje jakiś preparat, w którym można by go wykąpać, nie powodując jego uszkodzeń?
Pełen demontaż do gołej blachy i wizyta w galwanizerni (odrdzewianie + cynkowanie). To jedyna pewna metoda dająca dobre efekty wizualne i zabezpieczająca chassis na przyszłość. Cynk w sprayu nie da tak dobrej powłoki, ani sam tak dokładnie chassis nie oczyścisz.g.marciniak pisze:A jak radzicie sobie z pordzewiałym chassis czy głośnikiem? Czy cynk w sprayu zabezpiecza przed korozją?
-
- 375...499 postów
Niestety próba czyszczenia kondensatora od VE zakończyła się niepowodzeniem. Owszem aluminiowe płytki pięknie się wyczyściły, ale obudowa kondensatora zaczęła "pączkować" i rozwarstwiać się. Dziwny materiał na kondensator...
-
- 1250...1874 posty

-
- moderator
Szajsmetal jak się zacznie rozpadać to już mu nic nie pomoże (opinia chemika, nie moja). Inna rzecz, że wtedy już jest tak spuchnięty, że kondensator i tak jest zwarty na sztywno i zablokowany.jacekk pisze:Dziwne to trochę. W takim razie trzeba to zostawić jak jest, dokładnie wypłukać (słyszałem nawet o gotowaniu, nie sprawdzałem nigdy) i zabezpieczyć żeby dalej się nie "sypało" Prawdopodobnie korozja międzykrystaliczna i taki efekt... Z fosolem jest taki szacher macher że nie można zbyt długo moczyć bo robią się paskudne wżery.
A fosolu nie stosuję długo - rozprowadzam go pędzlem po całej powierzchni czyszczonej, czekam chwilę aby dobrze rozmiękczył osady, po czym spłukuję wodą, ewentualnie dalej traktuję chassis środkiem myjącym typu CIF.
-
- 625...1249 postów
Nie wiem jak Fosol, ale na opakowaniach środków typu "Kret" jest napisane, by nie stosować do instalacji aluminiowych (reakcja i wydziela się wodór).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 1250...1874 posty
jacekk pisze:Otóż wkładamy taki kondensator do roztworu soli lub kreta (kret się tu nie nadaje, soda kaustyczna zjada aluminium, wiec tylko sól, zwykła kuchenna za to kret lepiej działa na przedmiotach z samego żelaza) .
-
- moderator
Fosol to mieszanina kwasów fosforowych i glinu nie tyka.kaem pisze:Nie wiem jak Fosol, ale na opakowaniach środków typu "Kret" jest napisane, by nie stosować do instalacji aluminiowych (reakcja i wydziela się wodór).
Za to świetnie 'rusza' żelazo. Jak brak fosolu to polecam też Coca-Colę (na poważnie - przeczytajcie skład...). Świetny zamiennik odrdzewiacza. Opócz kwasu fosforowego lepiej żelazo żrą - kwas szczawiowy, cytrynowy.tszczesn pisze:Fosol to mieszanina kwasów fosforowych i glinu nie tyka.kaem pisze:Nie wiem jak Fosol, ale na opakowaniach środków typu "Kret" jest napisane, by nie stosować do instalacji aluminiowych (reakcja i wydziela się wodór).
Tlenek aluminium jest zwiazkiem amfoterycznym. Więc i kwasy i zasady go rozpuszczą.
W przypakdu Kreta wódór jest problemem bo grozi wybuchem.
-
- 625...1249 postów
Witam,
Odświeżę stary wątek. Zanim cokolwiek zrobię, dla pewności chciałem zapytać czym zmyć nalot (pewnie tlenki Al) z obudowy kondensatora jak na zdjęciu? Jakiś delikatny kwas, cif?
Pozdrawiam,
Tomek
Edit: Bardzo ładnie umyło się octem. Parczewskim
Odświeżę stary wątek. Zanim cokolwiek zrobię, dla pewności chciałem zapytać czym zmyć nalot (pewnie tlenki Al) z obudowy kondensatora jak na zdjęciu? Jakiś delikatny kwas, cif?
Pozdrawiam,
Tomek
Edit: Bardzo ładnie umyło się octem. Parczewskim

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Alu ładnie doczyścimy roztworem wody destylowanej 100 ml +100 ml HNO3 stężony.Kwas azotowy jak inne zawsze wlewamy do wody.Za panem Śękowskim.Kapiel krótka kilkunastosekundowa.Bardzo dobrze wypłukać w wodzie z mydłem.Oczywiście przedmiot zawsze odtłuszczamy i zbieramy wszelkie brudy najpierw.
Tomasz
Tomasz
-
- 625...1249 postów
Myślę, że warto mieć dostęp do myjki ultradźwiękowej. Ich ceny spadły tak, że teraz już na niewielką to prawie każdego stać. Wtedy gałki, kondensatory i inne szpeje radiowe wsadzamy do myjki i używamy samej ciepłej wody. Na pewno nic nie uszkodzimy a myjka wybierze brud z najdrobniejszych szczelin i zakamarków. Dopiero jak to się wykona to można próbować odrdzewiać, czyścić czifem czy innym kretem.
Przykładowe urządzenia za około 100 zł:
http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 20588.html
http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 91747.html
Pzdr!
Przykładowe urządzenia za około 100 zł:
http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 20588.html
http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwi ... 91747.html
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 1875...2499 postów
Tez dobry sposób ale warto dodać do wody nieco płynu do zmywania.
Tomasz
Tomasz
-
- 3125...6249 postów
Witam. Kiedyś do mycia używałem zużytego płynu z myjki mikrofalowej który otrzymywałem od kolegi zegarmistrza. Co to był za płyn ? Nie mam pojęcia. Zużyty pachniał leciutko olejem ale mógł to być zapach po tych różnych zegarkowych korbowodach.