Płytka do wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Płytka do wzmacniacza
Dzięki:-)
-
- 75...99 postów
A mam jeszcze pytanie czy 1000u wystarczy mi do stabilizacji prądu 600mA anodowego napięcia ?
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
-
- moderator
Odpowiedzi są dwie - starczy albo nie starczyblue_17 pisze:A mam jeszcze pytanie czy 1000u wystarczy mi do stabilizacji prądu 600mA anodowego napięcia ?

Teraz podałeś za mało danych, policz sobie sam. Ładunek zgromadzony w kondensatorze to C*U (C w faradach, U w woltach). Ładunek przeniesiony prze prąd o natężeniu I w czasie t to Q = I*t (I w amperach, t w sekundach). Przy prostowaniu jednopołówkoym czas rozładowywania kondensatora to 20ms, przy dwupołówkowym - 10ms. Znacz czas, znasz prąd obciążenia - liczysz ładunek wyprowadzony z kondensatora. Znasz ładunek znasz (założone przez siebie) napięcie tętnień i liczysz minimalną wymaganą pojemność kondensatora. Ta zasada jest słuszna dla pierwszego kondensatora, zaraz za diodami. Dla drugiego dołączonego przez dławik lub kondensator już nie - na nim napięcia tętnień liczysz tradycyjnie, traktując układ jak filtr RC lub LC.
W filtrze aktywnym musisz mieć ok15-25V więcej na wejściu niż na wyjściu, kondensator musisz dobrać tak, aby napięcie wyfiltrowane przy maksymalnym obciążeniu w dalszym ciągu zapewniało ten margines, nawet przy napięciu sieci niższym o ustawowe 10%, inaczej pojawia się na wyjściu paskudne zakłócenia, słyszalne także w głośnikach.
Aby łatwiej było to upchać to w obudowie polecam zastosowanie kilku kondensatorów połączonych równolegle o mniejszych pojemnościach np. 4x220uF/400V. Przy projektowaniu płytki warto założyć użycie kondensatorów SNAP-IN, o rozstawie 10mm i średnicy 35mm, wtedy masz szerokie pole do manewru zarówno w pojemnościach jak i gabarytach kondensatorów.
Aby łatwiej było to upchać to w obudowie polecam zastosowanie kilku kondensatorów połączonych równolegle o mniejszych pojemnościach np. 4x220uF/400V. Przy projektowaniu płytki warto założyć użycie kondensatorów SNAP-IN, o rozstawie 10mm i średnicy 35mm, wtedy masz szerokie pole do manewru zarówno w pojemnościach jak i gabarytach kondensatorów.
-
- 75...99 postów
Dziękuje nie liczyłem na tak szczegółową odpowiedź 

-
- 75...99 postów
Minęło sporo czasu więc kilka fotek czas wrzucić 
Na razie czekam na trafo zasilające, ale komentarze na tym etapie mile widziane
Przepraszam za jakość ale zdjęcia były robione telefonem i to jeszcze wieczorem

Na razie czekam na trafo zasilające, ale komentarze na tym etapie mile widziane

Przepraszam za jakość ale zdjęcia były robione telefonem i to jeszcze wieczorem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Czy ta szaska jest tymaczasowa czy docelowa
Łatwopalna obudowa na wzmacniacz lampowy jakoś mi się nie widzi.

Łatwopalna obudowa na wzmacniacz lampowy jakoś mi się nie widzi.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 3125...6249 postów
-
- 75...99 postów
To tylko tymczasowo żeby odpalić i posłuchać oczywiście, że będzie obudowa taka ja przedstawiłem wcześniej w tym temacie, może małe modyfikacje będą ale zobaczę po odpaleniu wszystkiego i zaprojektowaniu płytki zasilacza 
Pozdrawiam

Pozdrawiam