Płytka do wzmacniacza

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Płytka do wzmacniacza

Post autor: blue_17 »

Witam zaprojektowałem płytkę wzmacniacza do projektu znalezionego na fonarze jest to wzmacniacz na 6p1s i 6s33s

http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s ... _se_pa.htm

Prosił by o uwagi w sprawie płytki czy jest poprawnie zaprojektowana według "lampowych reguł"

Przy okazji zamieszczam przybliżony model obudowy jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia do obudowy to też również proszę o wypowiedź, od razu mówię że pomiędzy dwoma małymi triodkami zamierzam wysunąć trochę jeszcze do przodu lampkę EM80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Płytka do wzmacniacza

Post autor: Marvel »

W środkowym kubku raczej się transformator zasilający nie zmieści.

Na płytce masz niektóre ścieżki o wiele za długie. Stosowanie zworek to nie wstyd. A i bez zworek dałoby się poskracać co nieco.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Planuje dać transformator 200W średnica dwóch kubków po prawej i lewej to 140mm a środkowego to 110mm może taki mały gdzieś znajdę ?

A może by tak go zrobić go bez płytki ?

Nie jestem przekonany do takich rozwiązań ale widziałem wzmacniacze, że były robione bez płytek.

Widziałem poskładane na listwach do lutowania czy takie rozwiązanie jest dobre ?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Każde rozwiązanie ma wady i zalety, w przypadku łączówek jest troszkę więcej zabawy i może się zrobić bałagan, jednak w przypadku jakiś poprawek nie będzie większych problemów, z kolei w przypadku płytki poskładanie w całość jest bardzo proste, może to zrobić osoba nie znająca się zbytnio na elektronice (sam tak wykonałem 1 wzmacniacz :mrgreen: ) ale jeśli na płytce są błędy no cóż, cała robota od nowa.

Uważam że jednak warto spróbować zabawić się z płytką ale z lampami montowanymi tradycyjnie na chassis (albo chociaż z lampami końcówki, nie jestem zwolennikiem lamp mocy na pb)
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

blue_17 pisze:Planuje dać transformator 200W średnica dwóch kubków po prawej i lewej to 140mm a środkowego to 110mm może taki mały gdzieś znajdę ?
Może być ciężko. Ja się nie podejmuję mniejszego niż 130-140mm przy 200W.
Nie za blisko te lampki sterujące transformatorów? Wzmocnienie będzie duże, więc trzeba uważać.
I jeszcze coś mnie intryguje - masz toroidy głośnikowe do SE? :shock:
blue_17 pisze:A może by tak go zrobić go bez płytki ?
Widziałem poskładane na listwach do lutowania czy takie rozwiązanie jest dobre ?
Przy takim prostym układzie to znakomity pomysł. Do tego jak się gdzieś pomylisz to zawsze możesz poprawić.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

blue_17 pisze:Widziałem poskładane na listwach do lutowania czy takie rozwiązanie jest dobre ?
Oczywiście, patrząc na Twoje PCB to nic nie stoi na przeszkodzie dla montażu przestrzennego, kto co woli jedni robią płytki drudzy wolą tzw. pająka. Tak czy inaczej moim zdaniem PCB jest dobre dla sprawdzonej konstrukcji, podczas gdy w grę wchodzi kombinowanie to prościej na pająka, potem jak już będzie wersja finalna to można i PCB ale u mnie zazwyczaj "prowizorka zostaje najdłużej", nie żebym miał coś do pająka :D
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Ustawienie Lamp w przedwzmacniaczu jest takie ponieważ jest to podyktowane wewnętrznym układem płytek PCB wzmacniacza,

Po opiniach kolegów zamienię 3 kubki na transformatory na jeden prostopadłościan z przegródkami nie co zmniejszy to wielkość wzmacniacza i uzyskam więcej miejsca na transformatory, triody mocy są ustawione z przodu ponieważ zdaje sobie sprawę że będą bardzo gorące i aby pojemniki na transformatory nie nagrzewały się.

I jeszcze jedno pytanie gdzie mógł bym kupić listwy do lutowania, elementów bo przeglądałem już kilka katalogów i nie mogę się na nie natknąć.

P.S Nie jestem bardzo zaawansowany kolego i nie wiem co masz namyśli pod pojęciem triody głośnikowe
ale dwie lampy do jednego kanału mam już w domu a i tak do wersji finalnej będą kupione parowane lamy
traxman

Post autor: traxman »

W przypadku 6c33c pewnie nie skończy się na stopniu sterującym w jednej wersji - sprawdź boje ATM'a w innym wątku - więc sprawdź lepiej w pająku. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zaprojektować obudowę tak by pasowały do niej podstawki montowane na obudowę jak i lutowane do druku - wystarczy wykorzystać wtedy jako otwory do mocowania pcb te które wcześniej mocowały podstawkę.
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Jeśli chodzi o montowanie podstawki lampy na górze obudowy 6s33s to trochę się obawiam bo po włożeni lampy w podstawkę kilka milimetrów z pod lampy wystają piny na których jest napięcie :)
traxman

Post autor: traxman »

Nie pod diabła podstawka koniecznie pod blachą, i to na 5-8mm dystansach aby zapewnić przepływ powietrza. Trzeba uwzględnić większa średnice bańki te kilka mm wyżej.
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Po przeróbkach to by miało wyglądać tak, ale chyba jeszcze zaokrąglone będą tylne krawędzie puszki na transformatory, po środku dodałem magiczne oko EM80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

blue_17 pisze:Nie jestem bardzo zaawansowany kolego i nie wiem co masz namyśli pod pojęciem triody głośnikowe
Piotr (bo chyba o niego kierujesz wypowiedź) pytał o toroidy głośnikowe do SE (transformatory) a nie triody.
_
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

600R? Hmm... Ja tam widzę pięć sekcji, nie jedenaście.
No w każdym razie specjalnie okrągłe to one nie są :roll:
blue_17
75...99 postów
75...99 postów

Okazało się że są "prawie" takie same

A jak wiadomo "prawie" robi wielką różnicę :)