Nie pracujące oczka

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nie pracujące oczka

Post autor: k24 »

OD Libry się nie nadają, musisz poszukać rdzeni umocowanych w czerwonym plastiku. W sumie możesz wykręcić stary rdzeń i w to miejsce wsuwać kawałek dłuższego ferrytu. Zobaczysz wtedy jaka jest różnica w odbieranym sygnale i czy stary rdzeń może zostać, chociaż to mało prawdopodobne żeby był jeszcze dobry.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Takie ferryty z czerwonymi, plastikowymi gwintami gdzieś mam ale nie starczy nawet do założenia w Woli. Mam podobny problem w Stolicy, gra cicho choć jest nastrojona i to właśnie może być wina rdzeni. Przy strojeniu wykruszyły się i chciałem wsadzić inne (np. od Libry) więc wsadziłem ale nic się nie poprawiło w odbiorze. Chyba pozostanę przy tym co jest :roll:
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Marcin K.

Prosty test. Strojąc filtry p.cz musiz mieć dwa maksima a rdzen nie moze być gdzieś daleko od cewki!!!. Inaczej obwód p.c.z nie jest zestrojony!!! Jeśłi obwód LC ma za małą pojemnisoć albo rdzeń ma za małą pzenikalnośc magnetyczną to uzyskasz pozornie maksimum w środkowym położenieu rdzenia wzgłędem cewki - ale częstotliwosć rezonanzowa będzie sporo wyższa od właściwej.

Ja miałem sytuację gdzie przy oryginalnych rdzeniach musiałem dać większe o 30-40% pojemności w bowodach LC aby mieć prawidłowe maksima zestrojenia na włąsciwa częstotliwośc pośrednią.