Nie pracujące oczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Nie pracujące oczka
OD Libry się nie nadają, musisz poszukać rdzeni umocowanych w czerwonym plastiku. W sumie możesz wykręcić stary rdzeń i w to miejsce wsuwać kawałek dłuższego ferrytu. Zobaczysz wtedy jaka jest różnica w odbieranym sygnale i czy stary rdzeń może zostać, chociaż to mało prawdopodobne żeby był jeszcze dobry.
-
- 6250...9374 posty
Takie ferryty z czerwonymi, plastikowymi gwintami gdzieś mam ale nie starczy nawet do założenia w Woli. Mam podobny problem w Stolicy, gra cicho choć jest nastrojona i to właśnie może być wina rdzeni. Przy strojeniu wykruszyły się i chciałem wsadzić inne (np. od Libry) więc wsadziłem ale nic się nie poprawiło w odbiorze. Chyba pozostanę przy tym co jest
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Marcin K.
Prosty test. Strojąc filtry p.cz musiz mieć dwa maksima a rdzen nie moze być gdzieś daleko od cewki!!!. Inaczej obwód p.c.z nie jest zestrojony!!! Jeśłi obwód LC ma za małą pojemnisoć albo rdzeń ma za małą pzenikalnośc magnetyczną to uzyskasz pozornie maksimum w środkowym położenieu rdzenia wzgłędem cewki - ale częstotliwosć rezonanzowa będzie sporo wyższa od właściwej.
Ja miałem sytuację gdzie przy oryginalnych rdzeniach musiałem dać większe o 30-40% pojemności w bowodach LC aby mieć prawidłowe maksima zestrojenia na włąsciwa częstotliwośc pośrednią.
Prosty test. Strojąc filtry p.cz musiz mieć dwa maksima a rdzen nie moze być gdzieś daleko od cewki!!!. Inaczej obwód p.c.z nie jest zestrojony!!! Jeśłi obwód LC ma za małą pojemnisoć albo rdzeń ma za małą pzenikalnośc magnetyczną to uzyskasz pozornie maksimum w środkowym położenieu rdzenia wzgłędem cewki - ale częstotliwosć rezonanzowa będzie sporo wyższa od właściwej.
Ja miałem sytuację gdzie przy oryginalnych rdzeniach musiałem dać większe o 30-40% pojemności w bowodach LC aby mieć prawidłowe maksima zestrojenia na włąsciwa częstotliwośc pośrednią.