A już szczególnie w dziale, dla początkującychKaKa pisze:painlust pisze:AAAAA to jakaś praca dyplomowa... nie no to co innego...![]()
![]()
Zacytuj zatem proszę, fragment z którego wyciągasz taki wniosek.I chwała Ci za to.painlust pisze:Ja do tej pory mierzyłem przy ustwianiu biasu prąd i nie interesowało mnie napięcie ujemne, a przynajmniej jego wartość z dokładnością po przecinku, tylko mniej więcej a to mam z tabeli.![]()
Tylko jeżeli już musisz napisać posta w danym temacie, to proszę przeczytaj najpierw ze zrozumieniem pytanie, a potem, jeżeli znasz odpowiedź to odpowiadaj.
Jak ustalić właściwe napięcie siatek sterujących?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
traxman
Re: Jak ustalić właściwe napięcie siatek sterujących?
-
painlust
- 9375...12499 postów

No wiesz, jak się komuś mówi, że tego się nie oblicza, a ktoś usilnie chce wzory no to dla mnie potrzeba mu to do dokumentacji, bo po co ta wiedza w normalnym życiu...
-
Goggi
- 10...14 postów

No to więc z wykresu TRANSFER CHARACTERISITC wyczytałem, że dla napięcia siatki S2 382V i prądu katodowego 57mA, powinienem mieć bias ustawiony na około -35V, zgadza się?
-
painlust
- 9375...12499 postów

a pewny jesteś, że twoje lampy mają charakterystyki zgodne z katalogowymi?
-
Goggi
- 10...14 postów

Pewności nie mam, ale muszę mieć do czegoś punkt odniesienia...painlust pisze:a pewny jesteś, że twoje lampy mają charakterystyki zgodne z katalogowymi?
-
AnTech
- 375...499 postów

Wklej ten wykres to ocenimy.Goggi pisze:No to więc z wykresu TRANSFER CHARACTERISITC wyczytałem, że dla napięcia siatki S2 382V i prądu katodowego 57mA, powinienem mieć bias ustawiony na około -35V, zgadza się?
Ustawiając stosunkowo duży prąd anodowy (katodowy) niepotrzebnie obciążasz lampy i pogarszasz sprawność energetyczną wzmacniacza.
Cały czas pozostaje pytanie do czego potrzebna jest Ci wiedza o dokładnej wielkości ujemnego napięcia siatki sterującej?
W praktyce ustawia się prąd anodowy (katodowy) a nie napięcie S1. Znajomość orientacyjna tego napięcia potrzebna jest tylko do wstępnego uruchomienia wzmacniacza.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
Piotr
- moderator
Raczej przy projektowaniu. Podczas uruchamiania ustawia się napięcie siatki na najbardziej ujemne, po czym reguluje, żeby uzyskać założony prąd.AnTech pisze:Znajomość orientacyjna tego napięcia potrzebna jest tylko do wstępnego uruchomienia wzmacniacza.
Samego napięcia można w ogóle nie mierzyć. Nawiasem mówiąc pomiar napięcia w złym miejscu (na siatce, za Rg) może nieźle sponiewierać wzmacniacz
-
painlust
- 9375...12499 postów

Ale to chyba kompletnie do tego kolegi nie dociera...
-
AnTech
- 375...499 postów

No właśnie przy wstępnym uruchamianiu warto sprawdzić czy nasze najbardziej ujemne napięcie jest dostatecznie ujemne dla wybranego typu lampPiotr pisze:Raczej przy projektowaniu. Podczas uruchamiania ustawia się napięcie siatki na najbardziej ujemne, po czym reguluje, żeby uzyskać założony prąd.AnTech pisze:Znajomość orientacyjna tego napięcia potrzebna jest tylko do wstępnego uruchomienia wzmacniacza.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
fugasi
- 3125...6249 postów

A co się dzieje jeśli dołączyć tam multimetr o rezystancji wejściowej 10MΩ?Piotr pisze:Nawiasem mówiąc pomiar napięcia w złym miejscu (na siatce, za Rg) może nieźle sponiewierać wzmacniacz
_
-
traxman
A to zależy czy masz Rg =10MOm czy 100k.
Jeżeli 10M to podłączenie miernika znacząco zmieni punkt pracy, jeżeli 100k, to wpływ można będzie pominąć, o ile przewody nie mają znaczącej pojemności i nie będą wpływać na pomiar.
Jeżeli 10M to podłączenie miernika znacząco zmieni punkt pracy, jeżeli 100k, to wpływ można będzie pominąć, o ile przewody nie mają znaczącej pojemności i nie będą wpływać na pomiar.
-
Goggi
- 10...14 postów

Już rozumiemAnTech pisze:W praktyce ustawia się prąd anodowy (katodowy)
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Standard, od 200 do 470kΩ najwyżej. Takie wielkie wartości to chyba tylko w starych radiach a i to niekoniecznie... 10MΩ?traxman pisze:A to zależy czy masz Rg =10MOm czy 100k.
_
-
traxman
Rw miernika łączy się równolegle do Rg, musisz sam ocenić jaki wprowadzi to błąd. I jeżeli przekracza oczekiwania to trzeba zmienić metodę. Byle jaki miernik ma klasę 2.5 i używanie go w przypadku gdy błąd wprowadzony będzie większy niż jego klasa mija się z celem.
A 10M nie jest jakąś dziwną wartością, bo spotyka i 22M w polaryzacji prądem wybiegu.
A 10M nie jest jakąś dziwną wartością, bo spotyka i 22M w polaryzacji prądem wybiegu.
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Traxman, ja ni razu w życiu nie mierzyłem powyższą metodą, zawsze mierzę spadek napięcia na Rk a w przypadku sztywnego minusa wstawiam na stałe do celów pomiarowych 1Ω w katodę. Tu chodzi o co innego: o katastrofę jaka wg. Piotra może nastąpić jeśli się wkroczy z miernikiem w siatkę. 
_