Ale TS50/49 nie nadaje się ze względu na przekładnię (chyba że się pogodzimy z mniejszą mocą). Tu potrzebne jest trafo dające 8.3V (o ile w ogóle się zdecydujemy użyć sieciowego). Ewentualnie można odwinąć z TS50/49 trochę zwojów z wtórnego.
Mógły mnie ktoś poinformować której wartości mam użyć jako prąd anodowy i siatkowy? (Zero-signal current czy maximum-signal current)
Czy transformator sieciowy powinienem zamówić taki:
318V - 70W
6,3V - 20W
a głośnikowy do PP dla Raa=5600, wyjścia na 4, 8 i 16ohm, moc 60W i jaki zakres? I ile by kosztowały takie transformatory robione przez kogoś z forum?
90W? Mało. Do 18W na 2xEL84 daję 120W. A transformator do 50W na 2xEL34 masz w załączniku (możesz sobie spisać prądy uzwojeń). Lampa dla zobrazowania rozmiarów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Nie chodziło mi o to, że to optymalne trafo. Ale jest łatwo dostępne. I jeśli za te same pieniądze (100 zł) mogę mieć trafo EI 80W albo toroida 120W, to daję to drugie. Wiem, że mniejsze by sobie poradziło. PP na 6P1P zrobiłem na TS40 kiedyś...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Ależ oczywiście, że do wzmaka 50W można dać i trafo 500W, tylko z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że do 18-stowatowca trzeba trafa 120W, a taki przecież pójdzie na 50-ciowatowym tafie. Ale ktoś kto dzierga wzmacniacz powinien orientować się (przeglądając katy katalogowe) jakie trafo powinien zamówić. Ja standardowo do wzmaka 50W (z mostkiem prostowniczym) polecam 120W, do takiego z lampą prostowniczą polecam trafo 150W, a i te zapewne dobrze przyglądając będą w nadmiarze, choć gitarowiec powinien mieć troszkę nadmiaru.
A będę mógł do takiego wzmacniacza zamiennie stosować 6p3s-e? (nie chcę od razu kupować drogich 6L6GC na etapie testowania) W kartach podane jest maksymalne napięcie anodowe dla niej 250V, ale podobno dużo osób stosuje je zamiennie i nie ma problemów.
Czy układ biasu pozwoli ustawiać napięcia od ok. -20V do -50V?