Dzięki. Megabit Mam jeszcze pytanie odnośnie tej mniejszej obudowy - BS25, czy to jest ta sama co BS25MF, tylko skróciłeś nazwę pisząc posta, czy też była wcześniej w ofercie również BS25 ale już nie jest dostępna? Jak na złość na stronie BNS nie ma podanych wymiarów tej BS25MF...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wzmacniaczyk odpalony. Z gruntu rzeczy gra dobrze ale są pewne niedociągnięcia, i chciałem je skonsultować
Schemat
Moje zmiany to potencjometr 47k zamiast 220k i 330R w katodzie EL95.
Problem jest taki, że w zakresie 70-85% na potencjometrze wzmacniacz mocno brumi (jakieś wzbudzenie? Potencjometr jest sprawny. Brumi także bez sygnału na wejściu) Na pozostałych położeniach potencjometru brum pomijalny.
Przy decku CD jako źródło, powyżej 70% na potencjometrze wzmacniacz zaczyna przesterowywać.
Ja bym się przyczepił do potencjometru. To 220kohm bez sensu raczej nie było. Teraz mocno oddziałujesz na siatkę stopnia wstępnego. Spróbuj za potencjometrem, a jeszcze przed grid stoperem wstawić 100nF w tor sygnału i załóż coś jako rezystor siatkowy, np. 220kohm na wstęp. Ciekawe, czy mam rację
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Dlatego, że ECC82 ma mniejsze wzmocnienie. Przy silnym wzmocnieniu jakie daje ECC83 nietrudno o wzbudzenie w tak małej obudowie. Spróbuj inaczej porozstawiać elementy. Ja kiedyś używałem do tego oscyloskopu Mini4. Zwierałem wejście do masy i badałem w którym miejscu coś się wzbudza. Ale za dużo gdybania na raz. Spróbuj zmienić początek układu. To tylko rezystor i kondensator. Ciekawe, czy poprawi sytuację. Tym bardziej, że problem pojawia się jak odkręcasz mu na potencjometrze w stronę 100% mocy.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Naprawdę masz 100uF do filtracji zasilania pierwszego stopnia?
Ja obstawiam na wzbudzenie, potraktuj sygnałem 10kHz i sprawdź na oscyloskopie wygląd prostokąta.
Może pętla sprzężenia jest zbyt silna, wstaw potencjometr i wyreguluj, dobierz też kondensator na pierwotnym transformatora, a później w kompensacji sprzężenia zwrotnego.