Engl Screamer PCB

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lucek
25...49 postów
25...49 postów

Re: Engl Screamer PCB

Post autor: lucek »

Pętle wziąłem z tego schematu:
http://www.houseofenglamps.com/ENGL_Sch ... matics.pdf
więc myślałem że tam jest ok...

Moglibyście mi wytłumaczyć (albo najlepiej narysować na schemacie) gdzie dodać ten kondensator i jaki?

/edit
Odnośnie prowadzenia masy to robię już nową płytkę z masa prowadzoną jak u Marvela parę postów wyżej więc już powinno być dużo lepiej :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

lucek pisze:Pętle wziąłem z tego schematu:
http://www.houseofenglamps.com/ENGL_Sch ... matics.pdf
więc myślałem że tam jest ok...
Naiwny... :mrgreen: Przecież to oficjalna strona Engla... A Engl jest podobno znany z tego, że celowo na oficjalnych schematach umieszcza błędy. Na przykład wartości o 10x za duże albo za małe. Brak "odsprzęgników" też mi wygląda na taki celowy błąd...
lucek pisze:Odnośnie prowadzenia masy to robię już nową płytkę z masa prowadzoną jak u Marvela parę postów wyżej więc już powinno być dużo lepiej :)
Dużo lepiej byłoby, jakbyś zrobił dokładnie tak, jak pisze Piter (PzP). Jak zrobisz tak jak ja, to będzie tylko trochę lepiej...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
lucek
25...49 postów
25...49 postów

Starałem się pogrupować elementy tak jak radził mi Piter a przy okazji wykorzystać Twój Marvel sposób prowadzenia masy.
Tak to póki co wygląda:
(kolory tak jak wczesnej zaznaczył Piter)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lucek
25...49 postów
25...49 postów

Zamieszczam kolejny projekt płytki. Chciałbym wiedzieć co o nim sądzicie.

I proszę napiszcie mi co z tym kondensatorem.

(Połączenia od przełączników będę prowadził przewodami. Te pomiędzy potencjometrami też.)
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Potencjometry rozmieszczone są ekstra :shock: :D
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

lucek pisze:I proszę napiszcie mi co z tym kondensatorem.
Podawanie gotowych rozwiązań jest szkodliwe dla pytającego. :evil: Obejrzyj dowolny (sprawdzony) schemat gitarowca i porównaj ile zazwyczaj jest kondensatorów w zasilaniu anodowym i w których miejscach.

Co do samego rysowania płytek, tu masz wątek na 21 stron. Tylko musisz cały przeczytać :twisted:
viewtopic.php?f=18&t=13093
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
lucek
25...49 postów
25...49 postów

Przeczytałem cały ten wątek i zazdroszczę jego autorowi otrzymanej pomocy. Rozumiem że nie jest dobrze podać wszystko na tacy ale chciałbym prosić o właśnie tego typu pomoc- np. wytłumaczenie dlaczego coś jest nie tak i jak powinno być. Jest mi ciężko samemu zobaczyć błędy w mojej płytce w szczególności że jest to mój pierwszy poważniejszy projekt, a do tego jeszcze lampowy w czym w ogóle na razie nie mam doświadczenia, nie mam żadnego sprawdzonego schematu na którym mógłbym się wzorować.
Mogę liczyć na taką pomoc?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

lucek pisze:Mogę liczyć na taką pomoc?
Mam Ci przekopiować posty z tamtego wątku? Admin się wścieknie.

Sprawdzone schematy są tu na forum. Poszukaj na przykład Atomica albo Marvel Atom.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
lucek
25...49 postów
25...49 postów

Ok, poszukam. Rozwiąże to problem brakującego kondensatora.

Wg mnie każdy projekt wymaga indywidualnego podejścia (pomijając ogólne reguły) i nie niewiele pomogło mi przejrzenie procesu projektowania płytki która jest zasilaczem bądź wzmacniaczem podczas gdy projektuję przedwzmacniacz...

Chciałbym więc wiedzieć czy w ostatniej wersji płytki są jakieś rażące błędy? Bo na pewno wiele dałoby się poprawić.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

lucek pisze:niewiele pomogło mi przejrzenie procesu projektowania płytki która jest zasilaczem bądź wzmacniaczem podczas gdy projektuję przedwzmacniacz...
To niedobrze, że ci to nie pomogło... W zasilaczu masz pokazane, jak powinny ścieżki przechodzić przez kondensator elektrolityczny. Popatrz teraz na swój 10uF i co widzisz? Totalna porażka...

Wzmacniacz składa się z przedwzmacniacza i końcówki mocy (też lampowej). Ty projektujesz sam przedwzmacniacz. Tam były trzy lampy i ty masz trzy. To na prawdę to samo, jeśli chodzi o projektowanie...

Pisałem też, żebyś poustawiał inaczej elementy i przy okazji wyeliminował większość zworek. Ale to olałeś. Więc nie wiadomo, czy jest sens pisać dalej, bo może znowu olejesz..?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

lucek pisze: Wg mnie każdy projekt wymaga indywidualnego podejścia (pomijając ogólne reguły) i nie niewiele pomogło mi przejrzenie procesu projektowania płytki która jest zasilaczem bądź wzmacniaczem podczas gdy projektuję przedwzmacniacz...
kto szuka ten znajdzie.
wierz mi, ze im wiecej sie naszukasz rozwiazania na tym lepsze Ci to wyjdzie.
oczywiscie, ze kazdy projekt wymaga indywidualnego podejscia, ale pewne rzeczy (jak np. wymieniony juz brak odsprzęgania) są uniwersalne i nie ma potrzeby wałkować to po raz tysięczny.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: massaada »

Załącz źródła eagla. Spróbuje Ci pomóc i opisać dlaczego tak a nie inaczej.
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
lucek
25...49 postów
25...49 postów

/Marvel wcale nie olałem tego co mi pisałeś. Przestawiłem elementy i starałem się ograniczyć liczbę zworek tylko te switche komplikują sprawę, i właśnie o to chodziło mi z tym że łatwiej wzorować się na płytce przedwzmacniacza która na ogół także je zawiera.

Dodałem ten kondensator tylko nie wiem czy prawidłowo.

/massaada był bym wdzięczny za wszelkie wytłumaczenia.
Wymiary elementów ustawiłem takie jakie znalazłem na amptone.pl ale jeszcze nie zamówiłem więc nie muszą takie być.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Między C20 a C28 daj jeszcze rezystor, ok. 1k (2W).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: massaada »

Tak patrząc na twoją płytkę nasuwaja mi się pewne spostrzeżenia:

1. Jeżeli rozmieściłeś potencjometry na pcb to blisko nich ułóż elementy korekcji.
2. Ja przełaczników nie umieszczałbym na płytce. Niepotrzebnie to komplikuje ścieżki (tym bardziej przełacznik 2-sekcyjny)
Wyprowadziłbym tylko główne sygnały, a nawet zastanowił się które elementy można zamocować do swich'a (zazwyczaj 1, 2) 3. Połaczenia sygnałowe do siatek o ile to możliwe powinny być krótkie (najkrótsze)
4. Węzły masy zrób tak jak chłopaki mówią. Istotne aby masa szła w jednym kierunku bez pętli. W zasadzie tak jak zrobiłeś
5. Rozważyłbym rezygnacje z montażu potencjometrów na płytce. (To jako opcja) Zysk jest taki że otrzymujesz tylko trzy piny do wszystkich potencjometrów. U Ciebie konkretnie z C21,22,23. Nie trzeba elementów korekcji rozciągać po płytce.
6. Ścieżki często w profesjonalnych płytkach (nie zawsze) łamią pod kątem 45 stopni. Istotne by nie łamać ich pod 90 stopniami.
To też zmniejsza zbieranie bądź generowanie zakłóceń brumów itd.

Krótkie połączenie elementów w torze sygnałowym w wypadku lamp jest szczególnie ważne. (Lampa ma dużą rezystancję wejściowa. Przy dużym (wielostopniowym wzmocnieniu ) dobrze zbiera na siatce wszelkie śmiecie (długa ścieżka działa jak antena). Dlatego jeśli to możliwe warto skracać te połączenia. Różnie użytkownicy do tego podchodza. Jeżeli połaczenie jest dłużesz niż ... ekranują.

Painlust np. ekranuje wszystko co ma więcej niż 5 cm.(Tak przynajmniej pisał) :lol:

Kwestię prowadzenia masy masz opisana na stronie toma http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/misc.htm#brumy
To musisz dokładnie przeczytać i zastanowić się czy tak zrobiłeś. :!:

Najlepiej dobrze przestudjuj tę strone. To cenna wiedza podstawowa.

Oczywiście to tylko mój przepis. Być może koledzy będą mieli lepsze rozwiazania. Ich głosu warto posłuchać. Nastepnie wszystko razem zebrać w głowie, wyciągnac wnioski i samemu podjąc decyzję. Nie licz na to że ktoś za Ciebie to zrobi. Twój piecyk Twoja odpowiedzialność. W płytkach dobry jest traxman i marvel. Warto poczytać jego posty i spostrzeżenia. Ja co prawda unikam potencjometrów na płytkach, ale każdy orze jak może i lubi. :P

PS. Niestety Twoich źródeł nie mogę otworzyć, bo masz wersję Eagle 5.0 lub wyższą.Ja na Linuxie używam 4.16.
Jak chcesz zerknij na moja płytkę od Soldano. Być może cos Cię jeszcze natchnie...
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie