PCL86 "nano"

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Re: PCL86 "nano"

Post autor: Jasiu »

Maciej Szczodrowski pisze:Robi wrażenie. Niesamowite upakowanie. Ale zasilacz masz gdzieś osobno? Ja pomyślę nad TS, które ma wymiary identyczne z TG2,5/1/666.
W tej chwili zasilany z zasilacza laboratoryjnego. Finalny zasilacz powinien zmieścić się w trzecim module (transformator i dławik już mam), ale elektrolity "z epoki" już nie wlezą. Pewnie będą współczesne, ale wtedy trafią do wnętrza obudowy (takie drobne oszustwo). Może zresztą zrobię zasilacz w dwóch modułach? Zobaczymy. Musi być przyzwoity, bo w tym układzie nie znoszą się tętnienia w zasilaczu.

Jasiu
traxman

Post autor: traxman »

cirrostrato pisze:Ale heptale w zasilaniu przy EL95 w końcówce i ECC9X na wejściu to w całokształcie tematu by był super koszer,dołożył bym extra 10% na objętość przy prostowniku lampowym w stosunku do diodek.Heptalowe duodiody prostownicze są do zdobycia.
No to powstało w wolnej chwili coś takiego jak EC92/EL95 ale na prostownik mnie nie nakusisz, chociażby z braku transformatora. Tymczasowo jest to raczej maxi, ale będzie mini :D
L1030835a.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Traxman mnie sprowokował :) to pstryknąłem zdjęcie płytki mojego nano tym bardziej, że jak włożę w obudowę, to nie będzie mi się chciało jej wyciągać. Wymiary płytki 56x58mm, 2x1,3W niezniekształconej mocy, pasmo (płasko) od 50Hz do 16kHz, czułość 1,2Vpp. Będę podpinał różne źródła stąd nieco większa od standardowej czułość. Teraz robię obudowę. Znalazłem małe głośniczki szerokopasmowe 15 omowe, to wreszcie ruszę z mikrokolumienekami. Jak ogarnę to w ładne bryłki to pokażę...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Czy dobrze widzę, że zastosowałeś nuwistory? Bardzo ciekawie się zapowiada, lubię takie "skompaktyfikowane" układy. Ale co z transformatorami? Je będzie ciężko zmniejszyć...
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Tak, na wejściu nuwistory 6S52N-W. Trafka nie są duże (jakieś Telefunkeny). Wymiary rdzenia 54x46x18mm. Płytka jest z nimi spasowana wymiarami. Malutka przetwornica na TOP223 będzie na kablu sieciowym...
traxman

Skończyłem na dzisiaj (chociaż nie jest może to moje ostatnie słowo), może zrobię coś jeszcze. W konstrukcji przeważyła praktyczność i cena
Moc 2x4W, czułość 1,55V, pasmo 60Hz-22kHz. Lampy 6P1P/6H3П, trafa wyjściowe TG5/53, zasilający do 50VA z allegro, wszystko typowe i łatwo dostępne wpakowane do tej szarej obudowy. Głośnikowe jak widać na zewnątrz, sieciowe w środku wraz z płytkami wzmacniacza i zasilacza. Rozmiary 171x121x108mm, waga 2.5kg, koszt elementów to ok. 250PLN. Tymczasowo napędza, niedopasowane, "nielampowe" kolumny na Aurum Cantus AC165 + Usher T9950 do 20m2 więcej nie potrzeba.
Z przemyśleń ogólnych to miniaturyzacja płytki niewiele daje, bo niestety przy braku miniaturowych transformatorów wyjściowych pozostaje sporo niezagospodarowanego miejsca.
Zdjęcie w załączniku, brakuje jeszcze blachy osłonowej, ale mieści się w podanych rozmiarach.
6p1pa.jpg
Ostatnio zmieniony ndz, 23 sierpnia 2009, 21:03 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nadal masz kłopoty z cyrylicą...
traxman

Następna literka mi się przekopiowała - sama oczywiście .
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ładny maluszek, podobają mi się takie gęsto upakowane. :) Lampka 6N3P jakoś dziwnie mało popularna jest w roli sterującej...
Co to za długie śruby przy TG5 i dlaczego?
Karkasy TG5 wpuściłeś pod spód czy urżnąłeś?
Obudowę lakierowałeś sam czy taka już była?
_
traxman

:arrow: 6H3П mam kilkanaście, wada jest tylko jedna, nieco małe wzmocnienie w tym układzie, ale wzmacniacz działa z przedwzmacniaczem więc nie problem. To jedyna lampa mająca sensowny układ wyprowadzeń podwójnych triod.
:arrow: Takie długie, bo miały być kołki M4, ale są drogie, więc obróciłem mocowanie i pudło osłonowe do transformatorów będzie właśnie nimi przymocowane do obudowy i oczywiście przez te wystające nakrętki kołpaczkowe.
:arrow: Nie ciąłem, bo i tak musiałem wycinać otwory w obudowie, więc nie ma różnicy jakiego kształtu, a obcinanie ich nie należy do ciekawych zajęć, szczególnie od czasu jak skończyły mi się pasujące oczka lutownicze - więc nie ma co zrobić z odciętymi wyprowadzeniami.
:arrow: Sam, nie widać? Lakier to młotkowy Hammerite bez podkładu, jedna gruba warstwa - nie odpadł, próbowałem tego już wcześniej, bo nie jest on przeznaczony do malowania metali nieżelaznych.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze: :arrow: 6H3П mam kilkanaście, wada jest tylko jedna, nieco małe wzmocnienie w tym układzie, ale wzmacniacz działa z przedwzmacniaczem więc nie problem. To jedyna lampa mająca sensowny układ wyprowadzeń podwójnych triod.
Faktycznie, wszystko po bożemu, żadnych przeplotek.
traxman pisze: :arrow: Sam, nie widać?
Ładnie wygląda, ale wniosek z tego że to ty malowałeś lub że robota fabryczna trudno wysnuć! ;)

Tymczasem zdaje się że pewien Japończyk (jak to Japończyk) w kolejnych podejściach walczy o miniaturyzację (PCL82).
_
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Tworzy się i mój "nano" We flaczkach będzie 12AX7, dwie EL95, mały toroid 210V i 6,3V i dwa TG2-31. Całość chyba pójdzie do proszkowego malowania.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
traxman

Masz symbole zamówionych obudów, szczególnie tego dekla - nie widziałem takiej na miejscu.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Duża to BS27 mniejsza to BS25 która ma wymiary 114x89x51mm
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠