Subfora

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Subfora

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Ja wprowadzę do tego wątku mały głos czarnowidztwa: Ograniczenie co formatów przesyłanych plików spowoduje dla forum stratę.
Przecież napisałem, że formaty będą takie jak przyjdą. A że ja będę wklejał w to subforum posty to będę cenzurował po swojemu, jak na razie chyba nie ma powodów do narzekań za zbytnie ograniczanie z mojej strony?

Nie bierzecie w ogóle pod uwagę, że z forum korzystają ludzie starsi, którzy nie mają chęci, możliwości itd.
Alek pisze: Jeśli mają tu być zasady iście elektrodowskie, to ja dziękuję za takie forum. Będę pierwszy, który poprosi o skasowanie wszystkich moich postów, oczywiście wraz z załącznikami, które przecież w sposób ewidentny nie przystają do nowej, jedynie słusznej koncepcji funkcjonowania tego forum.
Alku, trollujesz ?!? :O
Alek

Post autor: Alek »

Nie , Tomku.

Wylewam tylko kubeł zimnej wody na głowy niektórych pomysłodawców. Pobudka!

Z Adminem pewne rzeczy sobie wyjaśniliśmy :) . Stanęło na tym, że "linków i odnośników" nie będę moderować. Przeważyły tu względy techniczne, nie zaś- jak mogłoby się wydawać- emocjonalne.
traxman

Post autor: traxman »

Na Radiomuseum są ograniczenia na formaty i jakoś starsi sobie radzą, mnie każdorazowo trafia szlag jak oglądam 2MB załącznika z powodu kilku elementów.
admin
administrator

Post autor: admin »

Kwestia ograniczeń formatów jest tylko teoretyczna. Nie ma możliwści selektywnego ograniczania formatu plików. Można to robić wyłącznie globalnie dla całego Forum. Sprawa więc jest nie do przeprowadzenia. Gdyby np. zablokować format JPG to byłoby to z korzyścią z uwagi na jakość schematów, ale zablokowałoby np. przesłanie zdjęcia radia w tym formacie.
Pozostaje więc dowolność w tym zakresie, moderowana jedynie zdrowym rozsądkiem Użytkownika wysyłającego załącznik.

Przy okazji. Od czasu do czasu robię porządkowanie załączników polegające na zmniejszaniu objętości plików. Zdarzają się np. zdjęcia transformatora lub rączki do wzmacniacza lampowego robione i przesyłane na serwer w rozdzielczości rzędu 4000x4000 pikseli i objętości pliku 10MB :shock:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

admin pisze:Gdyby np. zablokować format JPG to byłoby to z korzyścią z uwagi na jakość schematów
Ale po co blokować :?: :?: :?: Naprawdę nie rozumiem, co jest złego w tym formacie i co to ma do jakości? Zwykłe pliki graficznie bardzo wygodnie się przegląda, łatwo można nanieść jakieś poprawki, coś dorysować choćby w paincie. Z formatami z rodzaju pdf. już tak wygodnie nie jest, osobiście nie cierpię schematów w tym formacie, a już na samą myśl o skanach książek, których każda strona jest oddzielnie w formacie pdf, odechciewa mi się w ogóle wszystkiego. Na radiomuseum wiele schematów jest w pdf, a jakość i tak jest marna. Jak plik wyjściowy jest kiepskiej jakości, to żaden format tu nie pomoże. Owszem, powinno się ograniczać wielkość plików, aby nie otwierały się zbyt długo (a pdf. to się niby tak super szybko otwiera?) i niepotrzebnie nie zajmowały miejsca, bez względu na format.

Podzielam też niektóre wątpliwości Alka. Sam zgłaszałem (sądząc, że trafi to pierwej do admina) w dziale "Linki i odnośniki" posty z nieaktywnymi linkami, jak również posty do przeniesienia. Efekt był taki, że wszystko hurtowo przeniesiono i potem nie można było tego tknąć, a została u Alka w dużej mierze nieaktualna już masa zgłoszeń, z czego musiałem się potem tłumaczyć. Inne wątki mają np. nieaktywny tytułowy link, ale aktywny link w n-tym poście.

Jeśli chodzi o "Schematy", widziałbym to w większej części jako zbiór linków do stron ze schematami, bo jaki jest sens zamieszczania schematów, które można znaleźć w google wręcz przez "szczęśliwy traf"? Bywało, że załączane były skany ze schematami, które są na fonarze.
Ostatnio zmieniony pt, 14 sierpnia 2009, 11:19 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
admin
administrator

Tak jak napisałem - sprawa formatów jest nieaktualna. Nie nakładamy żadnych ograniczeń.
Co do nieaktywnych linków to na razie takich postów również nie ruszamy. Myślę, że nikomu korona z głowy nie spadnie jak kliknie na taki link. Dodatkowo, zdarza się, że linki są nieaktywne tylko tymczasowo, poza tym czasami nawet nieaktywne linki pozwalają na dotarcie do poszukiwanej informacji (np. przez nazwę domeny i bezpośredni kontakt mailowy).
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
OTLamp pisze:
admin pisze:Gdyby np. zablokować format JPG to byłoby to z korzyścią z uwagi na jakość schematów
Ale po co blokować :?: :?: :?: Naprawdę nie rozumiem, co jest złego w tym formacie i co to ma do jakości?
Ma do jakości bardzo dużo. Ten sam czarno-biały schemat na przykład w starym formacie GIF ma często rozmiar sto razy mniejszy w JPG, a jakość jest przy tym znacznie lepsza. Sprawa jest prosta: JPG to format zrobiony do zdjęć i stara się oddać jak najlepiej to, czego na obrazku dużo - większość swojej palety przeznaczy na białą kartkę i będzie usiłował pieczołowicie oddać subtelności bieli. Do rysunków graficznych JPG się nie nadaje. Podobnie ze skanami. Na szybko zrobiłem skan 300 dpi strony tekstu w JPG ze średnią precyzją i w GIF. Wynik w załączeniu.

Oczywiście zakazywać nie wolno, ale uświadamiać warto. Chyba też warto zacząć ścigać twórców e-makulatury seryjnie przysyłających schematy, które już są w setce innych miejsc.

Pozdrawiam,
Jasiu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Zgoda, ale zdarza się, że posiadasz jakieś cenne materiały w formacie jpg (np. serwisówki Philipsa często zawierają zdjęcia z zaznaczonymi elementami strojeniowymi, ułożeniem linek itp.). Zablokowanie tego rozszerzenia zmuszałoby do żmudnego konwertowania czasem wielu stron.

Jeszcze co do pdf, (mam wrażenie, że format mocno tu lansowany jako jedynie słuszny) wielostronicowe dokumenty pdf. mają tę wadę, że ciężko się z nich wyciąga pojedyncze strony. Kiedyś szukałem z pół dnia darmowego programu, który by to potrafił. Nie znalazłem. Z djvu jest o wiele prościej dzięki "Djvu solo".
Ostatnio zmieniony pt, 14 sierpnia 2009, 11:56 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Post autor: Alek »

Kłopot z "nieaktywnymi linkami" jest dwojaki. Po pierwsze, one mogą być nieaktywne tylko chwilowo. Po drugie, jak słusznie zauważył w rozmowie ze mną Admin, zdarza się, że choć link jest nieaktywny, to po jego adresie można niekiedy dojść do strony autora i czegoś się ewentualnie dowiedzieć. Argumentacja ta do mnie częściowo przemawia.
Jeśli rzeczywiście żal jest ich wyrzucać to można by było przenosić je do kosza, który też powinien być- w myśl nowej zasady- podzielony na podforum "linki niekatywne" oraz "stare śmieci" :lol: .

Uważam, że obecny sposób prowadzenia akcji "subfora" jest w dużej mierze nieprzemyślany. Pociąga on za sobą wymierne konsekwencje dla funkcjonowania forum, które nie były przedyskutowane. Zabrakło szerszych konsultacji społecznych- szkoda.

Teraz już zostaje tylko moje "złośliwe" utyskiwanie:

Zamiast podziału na subfora w "linki i odnośniki" można było przeprowadzić pierwej ich czyszczenie, w sposób podobny, jak Tomek robi to z ogłoszeniami, z ewentualnymi przenosinami w "kosz". Wymagałoby to też pewnego kunsztu edytorskiego (w wątkach np. z dobrym linkiem w n-tym poście), ale dałoby trwałą i wymierną korzyść.
Dopiero potem byłby czas na zastanawianie się, czy warto je dzielić. Odnoszę wrażenie, że post w dziale "linki i odnośniki" jest używany niejako "in statu nascendi"- tak naprawdę przez kilka pierwszych dni jego użytkowania. Dowodem tego jest obecne raportowanie linków nieaktywnych, które jakoś wcześniej przez nikogo nie były zauważone.
Myślę zresztą, że duża część użytkowników użytkuje forum podobnie jak dział "linki i odnośniki", to jest właśnie "tu i teraz".
Sam Traxman do tego się po części przyznaje: wszystko otwierać ma się szybko, "tu i teraz". Życie pędzi, nie ma lekko dobrze wiemy.

Niezależnie od tego, jak dobre są obecne podziały już wkrótce okaże się, że są one niewystarczające :lol: . Wróżę to z fusów herbaty, którą to właśnie mam przed sobą. Widzę, jak układają się one w wyraźny napis: półprzewodniki retro...
Jestem zdania, że najlepiej by się stało, gdyby powstało oddzielne forum poświęcone tym zagadnieniom. Obawiam się jednak, że dojdzie jeszcze jeden dział naszego forum- przewinięcie go do końca będzie oznaczać jeszcze jeden obrót rolki na myszce. Zmiany te mogą być (co wydawać się może obecnie absurdem) wprowadzone pod szyldem "ożywienia forum". Już dziś na pewno wielu nudzą się dyskusje o przysłowiowym "Pionierze".

Jeszcze kilka słów o subforach "radio retro". Ja rozumiem, że jest to działka moderatorska przynależna Tomkowi (i słusznie).
Tu znów spoglądam w moje herbaciane fusy i widzę, że wkrótce wprowadzony podział (jaki on nie będzie) okaże się albo niewystarczający albo niezbyt wygodny.
Jestem zdania, że schematy powinny docelowo uzupełnić stronę ze schematami na "Fonarze", ewentualnie pojawić się także na innych stronach. Takie działanie, jeśli zacząć je od wątków najstarszych znakomicie zaprocentowałoby w przyszłości- wiadomo by było, że grzebanie przez moderatora w wątkach starszych niż x w celu poszukiwania zamarkowanych tam schematów nie ma sensu.
W razie potrzeby objaśnienia czegoś komuś na schemacie wklejałoby się tylko link do niego. To rozwiązanie porządkowałoby kwestię schematów raz na długi czas, będąc przy tym rozwiązaniem wygodnym i szybkim (alfabetyczny spis). Zajrzałem, że w dziale "radio retro" jest obecnie 30 stron wątków. Życzę Ci Tomku dużo wytrwałości, ażebyś dał radę przeprowadzić chociaż to, co zamierzasz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Alek pisze:.....
Jestem zdania, że najlepiej by się stało, gdyby powstało oddzielne forum poświęcone tym zagadnieniom. Obawiam się jednak, że dojdzie jeszcze jeden dział naszego forum- przewinięcie go do końca będzie oznaczać jeszcze jeden obrót rolki na myszce. ...
Sądzę, że zaganienie półprzewodników retro jest tak niszowe, że nie wystarczy ani na nowy dział Forum, a tym bardziej na oddzielne forum o takiej tematyce.

Co do długości strony startowej Forum, to właśnie subfora mogą posłużyć do jej skrócenia. Przykładowo możnaby zwinąć wszystkie ogłoszenia do jednego działu Ogłoszenia z kategoriami Sprzedam, Kupię itd.
traxman

Post autor: traxman »

OTLamp pisze:... że ciężko się z nich wyciąga pojedyncze strony. Kiedyś szukałem z pół dnia darmowego programu, który by to potrafił. Nie znalazłem. Z djvu jest o wiele prościej dzięki "Djvu solo".
PDFtools -> pod Windows o ile autor nie zabezpieczył edycji.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:
OTLamp pisze:Z djvu jest o wiele prościej dzięki "Djvu solo".
PDFtools -> pod Windows o ile autor nie zabezpieczył edycji.
Od "zawsze" używam formatu pdf dla dokumentacji. Muszę jednak przyznać, że ostatnio do przeglądania dokumentacji z rosyjskich stron byłem zmuszony doinstalować do przeglądarki wtyczkę djvu i byłem zaskoczony małą objętością bardzo czytelnych schematów.
Tomek
Jasiu

Post autor: Jasiu »

gsmok pisze: Sądzę, że zaganienie półprzewodników retro jest tak niszowe, że nie wystarczy ani na nowy dział Forum, a tym bardziej na oddzielne forum o takiej tematyce.
Też jestem tego zdania. Tym bardziej, że "retro" to pojęcie względne i sądzę, że zostało by zdominowane tematyką "starych pecetów ojców dzieci neostrady". Poczekajmy jeszcze ze dwadzieścia lat :wink:

Jasiu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Powoli forum staje się dla mnie nieczytelne :(
admin
administrator

To mnie zmartwiłeś. Mam nadzieję, że to tylko kwestia przyzwyczajenia i po zakończeniu porządkowania Forum (które się w zasadzie właśnie zakończyło) pomału wszyscy się przyzwyczają do nieco zmienionej pierwszej strony.
Aby ją skrócić (dzięki temu jest mniej przewijania zawartości ekranu) dział Ogłoszenia został "zwinięty" - jest teraz widoczny jako dział z poddziałami. Sądzę, że nie powinno to nikomu przeszkadzać. Dział Ogłoszeń jest oczywiście ważny, ale mniej ważny od działów merytorycznych.
Zaznaczam, że wprowadzane zmiany wynikają przede wszystkim z uwag zgłaszanych przez Forumowiczów.