Subfora

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Subfora

Post autor: tszczesn »

Czy analogicznie do 'Linki i odnośniki' nie dałoby się w forum 'Radio Retro' zrobić subforum 'schematy'? Wtedy wrzucałbym tam tylko schematy radyj co pozwoli na ich łatwe odnalezienie.
traxman

Re: Subfora

Post autor: traxman »

A jak pogrupować schematy, zakładać osobny wątek dla każdego radyjka?
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

W każdym razie warto by coś z tym zrobić. Tasiemcowe wątki ze schematami, których Google wyrzuca dziesiątki nie mają sensu - jeżeli będzie tam coś ciekawego, to i tak ma szanse zaginąć w tej e-makulaturze.

Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

traxman pisze:A jak pogrupować schematy, zakładać osobny wątek dla każdego radyjka?
Wyjdzie w praniu. Albo oddzielne wątki dla każdej firmy, czy dla każdego modelu nie wiem. I tak rozumieć ma to wyszukiwarka, bo ręcznie to nie ma po co grzebać przy większej ilości schematów.
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Oczywiście takie subfora można założyć. Pozostaje wspmniana kwestia dotycząca struktury/podziału schematów. Można je ewentualnie wrzucać do jednego wora - zbyt szczegółowy podział będzie chyba mało czytelny.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Można by podzielić schematy np na radia:

Polskie przedwojenne
Polskie powojenne
Niemieckie
Czeskie
itd..
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
traxman

Organizacje trzeba przedyskutować przed założeniem działu, inaczej będzie bałagan. Sposób segregacji schematów musi być narzucony odgórnie. Inaczej pojawia się problemy typu "radio czeskie", ale "przedwojenne" - to gdzie to wrzucić?
Podobnie narzucony powinien być format publikacji rozdzielczość itp. ja jestem za pdf. Są narzędzia do obróbki grafik jak i tworzenia pdf są darmowe dla każdego systemu. Te ograniczenia dla uniknięcia zamieszczania schematów w 24bitowym kolorze i rozdzielczości 6000dpi z zawartością dwóch lamp i kilku elementów biernych.
Można dostać jasnej cholery, oglądając wątki które wczytują się kilkanaście sekund i nie ma sposobu na poruszanie się po nich.
Na radiomuseum.org jest to w jakis sposób poukładane, co ułatwia życie podczas poszukiwań.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Może lepiej wklejać schematy do Fonaru, w końcu to zaprzyjaźniona stronka.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

traxman pisze:Podobnie narzucony powinien być format publikacji rozdzielczość itp. ja jestem za pdf. Są narzędzia do obróbki grafik jak i tworzenia pdf są darmowe dla każdego systemu. Te ograniczenia dla uniknięcia zamieszczania schematów w 24bitowym kolorze i rozdzielczości 6000dpi z zawartością dwóch lamp i kilku elementów biernych.
I wieszajmy za wrzucanie schematów w JPG.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Może djvu ?
traxman

Bardzo proszę, tylko czym go stworzyć???
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Fakt, osoby nieposiadające dostępu do linuksa mogą mieć utrudnione zadanie, choć AFAIK jest do tego narzędzie Djvu Solo (darmowe dla non commercial) z tym że "oficjalnie" nie wolno rozpowszechniać stworzonych nim dokumentów w sieci. Nie zmienia to faktu że większość plików djvu w necie jest stworzona tym programem ;) Jest on już nieco podstarzały, tworzy wersję pliku o numerze 21. Konwersji z obrazu lub pdfmożna dokonać za pomocą strony internetowej "Any2djvu". Ale może w takim układzie może lepiej zostać przy pdf.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

traxman pisze:Organizacje trzeba przedyskutować przed założeniem działu, inaczej będzie bałagan. Sposób segregacji schematów musi być narzucony odgórnie. Inaczej pojawia się problemy typu "radio czeskie", ale "przedwojenne" - to gdzie to wrzucić?
Informacje do tego wątku będą wrzucane tylko przez Administratora (czyli mnie :). Strukturę wymyślę w trakcie, zapewne kilka razy będzie zmieniana, nie sądzę, że tak z marszu da się wymyślić format z góry pasujący na zawsze. Formaty dowolne - w jakim przyjdzie, nie mam ochoty bawić się w konwersje. Dział i tak będzie istaniał głównie dla wyszukiwarki.
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Zgodnie z przedstawionymi sugestiami w dziale Radio retro utworzona została kategoria Schematy.
Jak ma brzmieć ostateczny tytuł kategorii i jej opis (na razie go nie ma) zależy od Was.
Będę na bieżąco reagował na propozycje/wymagania Tomka oraz sugestie wszystkich biorących udział w niniejszej dyskusji.
Alek

Post autor: Alek »

Ja wprowadzę do tego wątku mały głos czarnowidztwa: Ograniczenie co formatów przesyłanych plików spowoduje dla forum stratę. Nie bierzecie w ogóle pod uwagę, że z forum korzystają ludzie starsi, którzy nie mają chęci, możliwości itd. konwertować załączników do określonych formatów. A właśnie te osoby niejednokrotnie były pomocne, gdyż posiadają cenną literaturę. Znam parę osób, dla nich każda zmiana na forum jest jak rewolucja. Spotkałem się niejednokrotnie już z pytaniem: co wy tam znowu nawyrabialiście :| :?: .
Trzeba naprawdę mieć na względzie, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Jeśli mają tu być zasady iście elektrodowskie, to ja dziękuję za takie forum. Będę pierwszy, który poprosi o skasowanie wszystkich moich postów, oczywiście wraz z załącznikami, które przecież w sposób ewidentny nie przystają do nowej, jedynie słusznej koncepcji funkcjonowania tego forum.

I jeszcze jedno: Dziękuję już za moderowanie działu "linki i odnośniki". W obecnym kształcie nie podejmuję się tam moderowania. W tej chwili jest 35 nowych zgłoszeń. Tyczą się one na przykład tego, że przeniesiony do subforum wątek zawiera nieaktywne linki. Doprawdy nie mam pomysłu, co z tym fantem zrobić. W zasadzie taki post kwalifikuje się do kasacji. A jednak pod nim jest jakaś dyskusja.
Podobnie z postami, które to trzeba klikać, żeby je zaakceptować. Było tak na forum EdW- też trzeba było akceptować. Dziękuję, ja się w to bawił nie będę :evil: -brak czasu, możliwości i...chęci.