6X4 też za słaba, chyba zostanę przy 1N4007 i przy okazji jeszcze bardziej zminimalizuję konstrukcję.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
A jużzupełnie kuriozalnym byłby fakt ze w hipotetycznym radyjku na heptalowym zestawie lamp: 6BA6 w stopniu przemiany, 6BE6 w stopniu p.cz., EBC91 w detektorze AM, ARW i przedwzmacniaczu m.cz, EL95 w stopniu końcowym o mocy 3W, EZ90 w prostowniku, może jeszcze EAA91 w demodulatorze FM oraz ECC91 w głowicy (o ile to ostatnie byłoby realne) - najmniejszą moc żarzenia pobierałaby... lampa głośnikowa.jethrotull pisze:nadal nie mogę się nadziwić że taka mikroskopijna lampeczka jak 6AQ5 ma taką samą Pa jak np. PL500...
nie mylicie czasem EL90 z EL95.....Tomek Janiszewski pisze: A jużzupełnie kuriozalnym byłby fakt ze w hipotetycznym radyjku na heptalowym zestawie lamp: 6BA6 w stopniu przemiany, 6BE6 w stopniu p.cz., EBC91 w detektorze AM, ARW i przedwzmacniaczu m.cz, EL95 w stopniu końcowym o mocy 3W, EZ90 w prostowniku, może jeszcze EAA91 w demodulatorze FM oraz ECC91 w głowicy (o ile to ostatnie byłoby realne) - najmniejszą moc żarzenia pobierałaby... lampa głośnikowa.
OTLamp pisze:To wynika z rodowodu tej lampy, która wywodzi się z lamp samochodowych. Wygląda on następująco: EL2->EL32->EL42->EL85->EL95 Parametry praktycznie nie ulegały zmianom.
Pisałem bardzo wyraźnie o EL95 a nie EL90. I bulwersuje mnie fakt że ma ona tak "nieprzyzwoicie małą" moc żarzenia, mniejszą od większości lamp sygnałowych o znacznie od niej mniejszych prądach katodowych, od duodiody detekcyjnej po heptodę. Mniejszy od niej prąd żarzenia (np. 175mA) mają natomiast niektóre pentody sygnałowe, np. 6Ż1P, a także pojedyncze triody, jak EC92 = 1/2 ECC81. Ma również mniejszą moc żarzenia od połówki lampy ELL80, której wszystkie pozostałe parametry są identyczne jak EL95.STUDI pisze:nie mylicie czasem EL90 z EL95.....
A czy takie wysilenie katody z jakim mamy do czynienia w EL95 nie każe spodziewać się po niej wyjątkowo niskiej trwałości?Duży prąd katody oznacza mocna katodę czyli spore ciepło wydzielane przez katodę i pochłaniane przez anodę (promieniowanie cieplne) - stąd rozmiary anody.
A co powiesz o 6AK6 6,3V 0,15a, Pa 2.75W potrafi oddać 1,1W do głośnika.Tomek Janiszewski pisze: I bulwersuje mnie fakt że ma ona tak "nieprzyzwoicie małą" moc żarzenia, mniejszą od większości lamp sygnałowych o znacznie od niej mniejszych prądach katodowych, od duodiody detekcyjnej po heptodę. Mniejszy od niej prąd żarzenia (np. 175mA) mają natomiast niektóre pentody sygnałowe, np. 6Ż1P, a także pojedyncze triody, jak EC92 = 1/2 ECC81. Ma również mniejszą moc żarzenia od połówki lampy ELL80, której wszystkie pozostałe parametry są identyczne jak EL95.
A czy takie wysilenie katody z jakim mamy do czynienia w EL95 nie każe spodziewać się po niej wyjątkowo niskiej trwałości?
Trioda do wzmacniaczy antenowych TV. Taka sporo mocniejsza PC900. W końcu ileś gniazdek tram napędzić było wzmocnionym sygnałem.OTLamp pisze:Ja typuję na rekordzistkę triodę EC8020: Iż=0,28A, S=60mA/V, Pamax=8W, Ikmax=70mA
I od 100 Euro wzwyż. Nie wiem czemu, ale audiofile ją lubią. I jest to chyba jedyna europejska nowalowa lampa z dużą bańką.STUDI pisze:Trioda do wzmacniaczy antenowych TV. Taka sporo mocniejsza PC900. W końcu ileś gniazdek tram napędzić było wzmocnionym sygnałem.OTLamp pisze:Ja typuję na rekordzistkę triodę EC8020: Iż=0,28A, S=60mA/V, Pamax=8W, Ikmax=70mA
Duża bańka z racji sporej mocy. A cena, no cóż ile mamy do wyboru triod u wysokim współczynniku wzmocnienia i małej rezystancji wewnętrznej (korzystne ze względu na pasmo przenoszenia)tszczesn pisze:STUDI pisze:OTLamp pisze: I od 100 Euro wzwyż. Nie wiem czemu, ale audiofile ją lubią. I jest to chyba jedyna europejska nowalowa lampa z dużą bańką.