Heptalowa pentoda napięciowa

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Heptalowa pentoda napięciowa

Post autor: jethrotull »

E tam za słabe. 10 równolegle i hula :)
6X4 też za słaba, chyba zostanę przy 1N4007 i przy okazji jeszcze bardziej zminimalizuję konstrukcję.
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
Krótka nota dla 6Z31 oraz nota dla 6C4P
pozdrawiam
Andrzej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

EZ90=6Z31=6X4 - mówicie o tej samej lampie pod różnymi oznaczeniami.
Z mocniejszych heptalowych jest EZ91/6BX4, elektrycznie równoważna EZ80, więc też jeszcze za słaba.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wiem że już o to pytałem, ale nadal nie mogę się nadziwić że taka mikroskopijna lampeczka jak 6AQ5 ma taką samą Pa jak np. PL500...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

jethrotull pisze:nadal nie mogę się nadziwić że taka mikroskopijna lampeczka jak 6AQ5 ma taką samą Pa jak np. PL500...
A jużzupełnie kuriozalnym byłby fakt ze w hipotetycznym radyjku na heptalowym zestawie lamp: 6BA6 w stopniu przemiany, 6BE6 w stopniu p.cz., EBC91 w detektorze AM, ARW i przedwzmacniaczu m.cz, EL95 w stopniu końcowym o mocy 3W, EZ90 w prostowniku, może jeszcze EAA91 w demodulatorze FM oraz ECC91 w głowicy (o ile to ostatnie byłoby realne) - najmniejszą moc żarzenia pobierałaby... lampa głośnikowa.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
OTLamp

To wynika z rodowodu tej lampy, która wywodzi się z lamp samochodowych. Wygląda on następująco: EL2->EL32->EL42->EL85->EL95 Parametry praktycznie nie ulegały zmianom.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: A jużzupełnie kuriozalnym byłby fakt ze w hipotetycznym radyjku na heptalowym zestawie lamp: 6BA6 w stopniu przemiany, 6BE6 w stopniu p.cz., EBC91 w detektorze AM, ARW i przedwzmacniaczu m.cz, EL95 w stopniu końcowym o mocy 3W, EZ90 w prostowniku, może jeszcze EAA91 w demodulatorze FM oraz ECC91 w głowicy (o ile to ostatnie byłoby realne) - najmniejszą moc żarzenia pobierałaby... lampa głośnikowa.
OTLamp pisze:To wynika z rodowodu tej lampy, która wywodzi się z lamp samochodowych. Wygląda on następująco: EL2->EL32->EL42->EL85->EL95 Parametry praktycznie nie ulegały zmianom.
nie mylicie czasem EL90 z EL95.....

EL95 Pa = 6W, Pg2 = 1,25W dla pełnego wysterowania i 2,5W przy braku wysterowania, Ikmax = 35mA
EL90, 6AQ5 (oraz 6P1P) - Pa = 12W, Pg2 = 2W, Ikmax = 56mA
EL500 dla pracy liniowej - Pa = 12W, Pg2 = 5W (ale nie jednocześnie!!!), dla pracy w stopniu odchylania Pa = 17W, Pg2 = 6W (nie jednocześnie!!!), Ikmax = 250mA

Duży prąd katody oznacza mocna katodę czyli spore ciepło wydzielane przez katodę i pochłaniane przez anodę (promieniowanie cieplne) - stąd rozmiary anody.
_idu

Wracając do tematu wątku - 6Ż3P czyli odpowiednik lampy EF96.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:nie mylicie czasem EL90 z EL95.....
Pisałem bardzo wyraźnie o EL95 a nie EL90. I bulwersuje mnie fakt że ma ona tak "nieprzyzwoicie małą" moc żarzenia, mniejszą od większości lamp sygnałowych o znacznie od niej mniejszych prądach katodowych, od duodiody detekcyjnej po heptodę. Mniejszy od niej prąd żarzenia (np. 175mA) mają natomiast niektóre pentody sygnałowe, np. 6Ż1P, a także pojedyncze triody, jak EC92 = 1/2 ECC81. Ma również mniejszą moc żarzenia od połówki lampy ELL80, której wszystkie pozostałe parametry są identyczne jak EL95.
Duży prąd katody oznacza mocna katodę czyli spore ciepło wydzielane przez katodę i pochłaniane przez anodę (promieniowanie cieplne) - stąd rozmiary anody.
A czy takie wysilenie katody z jakim mamy do czynienia w EL95 nie każe spodziewać się po niej wyjątkowo niskiej trwałości?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
_idu

Tomek Janiszewski pisze: I bulwersuje mnie fakt że ma ona tak "nieprzyzwoicie małą" moc żarzenia, mniejszą od większości lamp sygnałowych o znacznie od niej mniejszych prądach katodowych, od duodiody detekcyjnej po heptodę. Mniejszy od niej prąd żarzenia (np. 175mA) mają natomiast niektóre pentody sygnałowe, np. 6Ż1P, a także pojedyncze triody, jak EC92 = 1/2 ECC81. Ma również mniejszą moc żarzenia od połówki lampy ELL80, której wszystkie pozostałe parametry są identyczne jak EL95.

A czy takie wysilenie katody z jakim mamy do czynienia w EL95 nie każe spodziewać się po niej wyjątkowo niskiej trwałości?
A co powiesz o 6AK6 6,3V 0,15a, Pa 2.75W potrafi oddać 1,1W do głośnika.
Jakoś mając styczność z radiami mającymi oryginalny zestaw lamp nie zauważyłem żeby leciwa EL95 była jakaś bardzo wysłużona...

To że niektóre lampy sygnałowe mają wiesza moc żarzeni tłumacze raczej minimalizacja rodzajów elementów do składania lampy. Jeśli nie był krytycznym w zastosowaniu lampy pobór mocy żarzenia to zapewne nie "tworzono" kolejnego grzejnika, rurki katodowej itd.
OTLamp

Ja typuję na rekordzistkę triodę EC8020: Iż=0,28A, S=60mA/V, Pamax=8W, Ikmax=70mA
_idu

OTLamp pisze:Ja typuję na rekordzistkę triodę EC8020: Iż=0,28A, S=60mA/V, Pamax=8W, Ikmax=70mA
Trioda do wzmacniaczy antenowych TV. Taka sporo mocniejsza PC900. W końcu ileś gniazdek tram napędzić było wzmocnionym sygnałem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:
OTLamp pisze:Ja typuję na rekordzistkę triodę EC8020: Iż=0,28A, S=60mA/V, Pamax=8W, Ikmax=70mA
Trioda do wzmacniaczy antenowych TV. Taka sporo mocniejsza PC900. W końcu ileś gniazdek tram napędzić było wzmocnionym sygnałem.
I od 100 Euro wzwyż. Nie wiem czemu, ale audiofile ją lubią. I jest to chyba jedyna europejska nowalowa lampa z dużą bańką.
_idu

tszczesn pisze:
STUDI pisze:
OTLamp pisze: I od 100 Euro wzwyż. Nie wiem czemu, ale audiofile ją lubią. I jest to chyba jedyna europejska nowalowa lampa z dużą bańką.
Duża bańka z racji sporej mocy. A cena, no cóż ile mamy do wyboru triod u wysokim współczynniku wzmocnienia i małej rezystancji wewnętrznej (korzystne ze względu na pasmo przenoszenia)
OTLamp

Nieco większą bańkę od standardowej ma też 6DR6: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6dr6.html