Jako ze bedzie to pierwsza lampka, to chyba nie mam innego wyjścia żeby to było małe
Wymiary nano.
W najwyższym punkcie jest 10cm- czubek lampy. Potem trafa na zasilaczu wysokości 9,5cm od gleby. No i nie obudowa z AVT a pomysl i wykorzystanie dyskow twardych!
Patrząc na ten piękny wzmacniacz doszedłem do wniosku, że nasze wytyczne, że będziemy się kierować wskaźnikiem W/cm3, są błędne. Może przecież wtedy wygrać wzmacniacz wielkości szafy, mający ten wskaźnik najlepszy. Zdjęcie tego cudeńka podpowiedziało mi lepsze kryterium współzawodnictwa. Zbudujmy maksymalnie mały wzmacniacz o mocy nie mniejszej niż 1W sinus/na kanał... i wszystko. W każdym razie ja chyba podejmę wyzwanie. Jednostronnie zakładam termin rozwiązania konkursu do końca roku. Czy ktoś w to wejdzie? Przy tak małych mocach aż się prosi o wyrzucenie zasilacza do wtyczki. Proponowałbym nie uwzględniać go w pomiarze objętości wzmacniacza.
Lampy LN1K - Lampa Naftowa 1-dno Knotowa
Lampa elektronowa jest wynalazkiem rosyjskiego naukowca o nazwisku Elektronow - stąd nazwa: lampa Elektronowa, od nazwiska. Tak samo ulica Dworcowa, ale kim był ten Dworcow to nie wiem.
Jeśli chodzi o upakowanie w konstrukcji to ja niestety nie mogę się pochwalić takim upakowaniem - wręcz przeciwnie, 2xECL86 mam kobyłę 32x26x8cm hehe.
Brencik pisze:Lampy LN1K - Lampa Naftowa 1-dno Knotowa
Lampa elektronowa jest wynalazkiem rosyjskiego naukowca o nazwisku Elektronow - stąd nazwa: lampa Elektronowa, od nazwiska. Tak samo ulica Dworcowa, ale kim był ten Dworcow to nie wiem.
KaKa pisze:Możemy zrobić jednak przelicznik w/cm^2 bez od dolnego obostrzenia mocy? Z PP na 6N16B nie wyduszę 1W z bańki
Oj, myślę że gdyby liczyła się proporcja mocy do zajmowanej powierzchni czy objętości, to zwycięskie mogłyby się okazać wzmacniacze o mocy liczonej w kilowatach
W każdym razie w branży audio wzmacniacze o największym stosunku ceny do mocy [zł/W] to lampowe układy o mocy 3-8W, natomiast najmniejszy wypada w okolicy 70-100W ze scalaka.
A propos oftopu z klatką Schodowa. W Krakowie jest ulica Pawia. Zawsze się zastanawiałem czy pawia jak ogon pawi, czy raczej Pawia Alojzego...
Kaka, 1W to chyba minimum użyteczne, więc połącz dwie miniaturki równolegle.
Moje wypociny już hałasują:
L1020957.jpg
wymagają jeszcze dopieszczenia sprzężenia zwrotnego, zakupu kołków dystansowych i troszeczkę niższych elektrolitów.
Szkoda, że nie mam już trafa "zespolonego", które mierzyłem w jednym z wątków na prośbę Zoltana, wtedy wzmacniacz mógłby być naprawdę mały i razem z kompletem traf nie przekroczyłby rozmiarów twardego dysku 3,5"
Zdaje się, że napaliłem się na ECLL800 PP jak szczerbaty na sucharki. Wydaje mi się, że jestem w stanie zmieścić się w nieco mniejszej objętości niż teraz (widzę gdzie się nie postarałem)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na elektrośmieciach ,,znalazłem" dwie śliczne maluchowate kolumienki 6-cio omowe Samsunga ,jak by tak trafka głośnikowe wsadzić do nich to sam wzmacniaczyk był by jeszcze bardziej krasnoludkowy...Adamie,jakbyś jeszcze dał zamiast 6P1P zgrabniutkie EL95 i coś z seriiECC90/91 to byś miał fory na starcie.
Projekt EL95 wisi z powodu braku EC92 (ale już są w drodze) bo chcę zachować obsadę heptalową, szkoda, że 6N15 jest taka nieliniowa. Bardziej dokuczliwy jest brak małych transformatorów głośnikowych. Z drugiej strony wymiary tych płytek zgrywają się z TG5/53 więc dalsze zmniejszanie nie ma sensu. Jedną z zalet tej konstrukcji jest stosowanie w miarę standardowch elementów (no może z wyjątkiem elektrolitów Photo-Flash 98uF/330V, ale są one dostępne u Javoreczka, zwykłe elektrolity są zbyt wielkie).