PCL86 "nano"

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: PCL86 "nano"

Post autor: dolphin123 »

traxman pisze:Na mojej płytce, czy coś innego?
Jako ze bedzie to pierwsza lampka, to chyba nie mam innego wyjścia żeby to było małe :)

Wymiary nano.
W najwyższym punkcie jest 10cm- czubek lampy. Potem trafa na zasilaczu wysokości 9,5cm od gleby.
No i nie obudowa z AVT a pomysl i wykorzystanie dyskow twardych! :wink:
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba najmniejszy fabryczny lampowy wzmacniacz stereo:
ZVEX iMP AMP
1W/Ch • 10-20KHz +0/-2dB • Input -20/+4dB@10kOhm • 111mmx76mmx76mm • 12VAC@1A

Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Patrząc na ten piękny wzmacniacz doszedłem do wniosku, że nasze wytyczne, że będziemy się kierować wskaźnikiem W/cm3, są błędne. Może przecież wtedy wygrać wzmacniacz wielkości szafy, mający ten wskaźnik najlepszy. Zdjęcie tego cudeńka podpowiedziało mi lepsze kryterium współzawodnictwa. Zbudujmy maksymalnie mały wzmacniacz o mocy nie mniejszej niż 1W sinus/na kanał... i wszystko. W każdym razie ja chyba podejmę wyzwanie. Jednostronnie zakładam termin rozwiązania konkursu do końca roku. Czy ktoś w to wejdzie? Przy tak małych mocach aż się prosi o wyrzucenie zasilacza do wtyczki. Proponowałbym nie uwzględniać go w pomiarze objętości wzmacniacza.
traxman

Post autor: traxman »

Ja wchodzę. Nawet coś tam nabazgrałem w Traxmakerze. Idę za moment taplać się w chemii..
6p1p.jpg
Zasilacz będzie na osobnej płytce, bo tak łatwiej się upchać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

co to za lampki traxman?:)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

elektronowe :D
6П1П + 6Н3П
PS. Płytka wytrawiona, jutro czas na zasilacz.
Brencik

Post autor: Brencik »

Lampy LN1K - Lampa Naftowa 1-dno Knotowa :D
Lampa elektronowa jest wynalazkiem rosyjskiego naukowca o nazwisku Elektronow - stąd nazwa: lampa Elektronowa, od nazwiska. Tak samo ulica Dworcowa, ale kim był ten Dworcow to nie wiem.

Jeśli chodzi o upakowanie w konstrukcji to ja niestety nie mogę się pochwalić takim upakowaniem - wręcz przeciwnie, 2xECL86 mam kobyłę 32x26x8cm hehe.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Brencik, a kim byli Naftow i Knotow :?: :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
traxman

U mnie w mieście jest ulica Bytomska i Świętochłowicka, nie mam pojęcia kim były te Panie, może gdyby podali też imiona to można by coś znaleźć :D ?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Brencik pisze:Lampy LN1K - Lampa Naftowa 1-dno Knotowa :D
Lampa elektronowa jest wynalazkiem rosyjskiego naukowca o nazwisku Elektronow - stąd nazwa: lampa Elektronowa, od nazwiska. Tak samo ulica Dworcowa, ale kim był ten Dworcow to nie wiem.
Najsłynniejsza jest - klatka Schodowa!
_
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Możemy zrobić jednak przelicznik w/cm^2 bez od dolnego obostrzenia mocy? Z PP na 6N16B nie wyduszę 1W z bańki :P
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

KaKa pisze:Możemy zrobić jednak przelicznik w/cm^2 bez od dolnego obostrzenia mocy? Z PP na 6N16B nie wyduszę 1W z bańki :P
Oj, myślę że gdyby liczyła się proporcja mocy do zajmowanej powierzchni czy objętości, to zwycięskie mogłyby się okazać wzmacniacze o mocy liczonej w kilowatach :roll:
W każdym razie w branży audio wzmacniacze o największym stosunku ceny do mocy [zł/W] to lampowe układy o mocy 3-8W, natomiast najmniejszy wypada w okolicy 70-100W ze scalaka.

A propos oftopu z klatką Schodowa. W Krakowie jest ulica Pawia. Zawsze się zastanawiałem czy pawia jak ogon pawi, czy raczej Pawia Alojzego...
traxman

:arrow: Kaka, 1W to chyba minimum użyteczne, więc połącz dwie miniaturki równolegle.
Moje wypociny już hałasują:
L1020957.jpg
wymagają jeszcze dopieszczenia sprzężenia zwrotnego, zakupu kołków dystansowych i troszeczkę niższych elektrolitów.
Szkoda, że nie mam już trafa "zespolonego", które mierzyłem w jednym z wątków na prośbę Zoltana, wtedy wzmacniacz mógłby być naprawdę mały i razem z kompletem traf nie przekroczyłby rozmiarów twardego dysku 3,5"
Zdaje się, że napaliłem się na ECLL800 PP jak szczerbaty na sucharki. Wydaje mi się, że jestem w stanie zmieścić się w nieco mniejszej objętości niż teraz (widzę gdzie się nie postarałem)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Na elektrośmieciach ,,znalazłem" dwie śliczne maluchowate kolumienki 6-cio omowe Samsunga ,jak by tak trafka głośnikowe wsadzić do nich to sam wzmacniaczyk był by jeszcze bardziej krasnoludkowy...Adamie,jakbyś jeszcze dał zamiast 6P1P zgrabniutkie EL95 i coś z seriiECC90/91 to byś miał fory na starcie.
traxman

Projekt EL95 wisi z powodu braku EC92 (ale już są w drodze) bo chcę zachować obsadę heptalową, szkoda, że 6N15 jest taka nieliniowa. Bardziej dokuczliwy jest brak małych transformatorów głośnikowych. Z drugiej strony wymiary tych płytek zgrywają się z TG5/53 więc dalsze zmniejszanie nie ma sensu. Jedną z zalet tej konstrukcji jest stosowanie w miarę standardowch elementów (no może z wyjątkiem elektrolitów Photo-Flash 98uF/330V, ale są one dostępne u Javoreczka, zwykłe elektrolity są zbyt wielkie).